Calcium speelt een belangrijke rol in het lichaam. Iedereen…
- 05 jul 2020
- 1
Je hebt het vast al gezien in de winkel, plantaardige melk. Elke supermarkt verkoopt inmiddels wel sojamelk, maar er zijn inmiddels ook veel meer andere soorten zuivelvervangers. In de horeca kunnen we ook al vaak een cappuccino bestellen met havermelk. Je leest in dit artikel waarom zuivel zo slecht is en waar het allemaal in zit. Ook vind je in dit artikel over plantaardige vervangers, de voor- en nadelen uit de winkel, en natuurlijk onze top zuivel vervanger recepten!
Melk is wettelijk gedefinieerd als: een product dat komt uit de uiers van dier. Het is een vloeistof (een emulsie van vet druppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd, die net een nakomeling hebben gebaard en als voedsel dient voor die nakomeling.
Omdat plantaardige melk niet hetzelfde is als dierlijke melk, is er veel debat rondom de term ‘plantaardige melk’. Waar het in de volksmond gewoon ‘melk’ heet, mag het officieel in Nederland niet zo genoemd worden. Daarom staat er op verpakkingen bijvoorbeeld ‘haver drink’.
Dat is dan ook precies de andere kant van het debat. Taal verandert, de bron van het drankje verandert, alleen de functie van de drank blijft nagenoeg hetzelfde. We hoeven de taal niet te veranderen, maar de betekenis van het woord.
Melk is dus voor de zuigelingen van zoogdieren. Bij mensen is dat ongeveer tot maximaal het 6e levensjaar. Vanaf dan neemt de lactase (het enzym wat lactose afbreekt) productie af en zijn kinderen biologisch gezien geen zuigelingen meer.
Lactose is melksuiker. Het is een disacharide, dat betekent dat het een deeltje glucose is en een deeltje galactose. Daar is ansich niets mee, want die kunnen we beide metaboliseren. Maar om lactose te kunnen afbreken in die twee suikers heb je een enzym nodig: lactase. Zoals je eerder kon lezen stopt de lactase aanmaak bij de mens ongeveer rond het 6e jaar. Dan is het kind biologisch gezien echt uit de zoogperiode en niet langer in staat om moedermelk te drinken.
80% van de wereldbevolking is dan ook lactose intolerant. Dat is namelijk de natuurlijke staat van zijn voor een volwassen mens (of elk ander volwassen zoogdier). De kleine uitzondering hierin zijn westerlingen. Die hebben een kleine genetische afwijking waardoor ze langer lactase blijven aanmaken.
Toch is het zo dat bij elk jaar ouder worden je slechter wordt in het afbreken van lactose! Hierdoor krijgt ook die kleine uitzondering: de westerlingen op latere leeftijd steeds meer last van lactose intolerantie. De lactase aanmaak neemt alsnog langzaam aan af, de lactose kan daardoor dus ook bij westerlingen steeds slechter afgebroken worden. Dit verstoort het verteringssysteem en draagt bij aan veel gezondheidsproblemen.
Wist je dat zuivel één van de belangrijkste redenen is dat Nederlanders teveel onverzadigde vetten consumeren? Lees hier alles over vetten!
Nederland is een zuivel land! Volgens zuivelnl zijn er in Nederland zo’n 1,6 miljoen koeien (en kalveren) die 14,1 miljard liter melk produceren per jaar. We zijn daarmee de 5e grootste zuivelproducent. Nederlanders zelf besteden €5,2 miljard aan zuivelproducten voor consumptie. De gemiddelde Nederlander eet namelijk 20 kilo kaas (kaaskoppen), drinkt daarbij nog 42 liter melk en verbruikt 4 kilo boter per jaar.
‘Melk je kan zonder‘ heeft een goede video gemaakt, over melk.
“Maar krijg ik dan wel genoeg calcium binnen?” Dierlijke calcium is slecht opneembaar, zeker vergeleken met plantaardige calcium. Vanuit onderzoek is gebleken dat de landen met de hoogste zuivelconsumptie het meeste osteoporose hadden. Gelukkig kun je calcium gemakkelijk uit plantaardige bronnen halen (daar halen koeien het tenslotte ook uit). Wist je trouwens dat ook eiwitten heel gemakkelijk plantaardig te consumeren zijn?
Geen zuivel is een hele stap, is het jou ook wel eens opgevallen dat er overal melk bestanddelen in zitten? Wij hebben ze op een rijtje gezet zodat je ze makkelijk uit elkaar kunt houden!
Het wordt tijd dat we dit gemiddelde gaan verlagen door zuivel te vervangen!
Er is meer dan genoeg keuze! Dat blijkt maar weer, zo is er voor iedereen wat te vinden eigenlijk!
Plantaardige melk en andere zuivelvrije producten uit de winkel zijn natuurlijk super. Dat snappen wij ook, ze zijn:
Heb je wel eens een pak havermelk uit de supermarkt omgedraaid en gekeken wat er in zat? De eerste keer dat ik keek, schrok ik ervan.
Ten eerste 98% is water (super gezond, daar niet van) Maar je betaalt dus voornamelijk voor water, tenzij je de naturel pakt (slimme marketing, want dat is de gezoete versie). Dan zit er ook nog een groot percentage suiker in; minder gezond. Maar dat betekent ook dat je eigenlijk die twee euro per pak vooral betaalt voor water en een beetje graan… Zo duur is graan helemaal niet!
Plantaardige melk is absoluut beter dan koemelk, maar:
Terwijl veel producten eigenlijk ook gemakkelijk zelf te maken en te vervangen zijn. Natuurlijk kun je in de winkel alle soorten melk kopen (de duurste was meer dan €3,-!) Maar waarom niet zelf maken?
Wij hebben hieronder onze top vegan zuivelvervanger recepten staan, zo kun jij gemakkelijk aan de slag met het vervangen van zuivel.
Ben jij eigenlijk wel geïnteresseerd in het maken van vervangers? Dan is de vegan vervanger collectie misschien wel iets voor jou!
Toch alvast wat van onze heerlijke recepten uitproberen? Probeer deze heerlijke recepten!
3 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikel[…] We hebben natuurlijk nog wat lekkere bananen recepten zoals (onmisbaar) een heerlijk bananenbrood, en deze fluffy pancakes! Meer weten over zuivelvervangen lees dan dit artikel! […]
[…] Meer tips over hoe jij zuivel kunt vervangen? Lees ons artikel over Zuivelvervangers! […]
[…] Meer tips over hoe jij zuivel kunt vervangen? Lees ons artikel over Zuivelvervangers! […]