Plantaardige boter zonder palmolie; of maak zelf kruidenboter!

Deze boter zonder palmolie is lekker en gezond! De boter is ook geschikt om mee te bakken, ideaal dus. Doe er een handje vol kruiden bij voor een lekkere kruiden boter, of pers er een paar tenen knoflook door voor knoflookboter.
  • Vegan Snacks
  • 20 keer smeren

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 4 el amandelmeel je kunt ook gewoon meel gebruiken
  • 5 el ongezoete plantaardige melk LET OP: geen soyamelk of kokosmelk!
  • 120 ml geraffineerde (!) kokosolie gesmolten en op kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout

Voor kruidenboter:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 el provencaalse kruiden
  • 1/2 tl mosterdpoeder

Instructies

  • Doe het amandelmeel en de melk in een blender of mixer en voeg een snufje zout toe.
  • Mix het mengsel op een gemiddelde stand, bijvoorbeeld die voor smoothies. Zorg ervoor dat je korte pauzes houdt tussen het mixen, zodat het mengsel niet te heet wordt! Je boter gaat dan schiften.
  • Mix net zolang tot je een zachte créme hebt, zonder stukjes.
  • Voeg nu de kokosolie en olijfolie toe.
  • Mix het geheel op volle snelheid tot de gewenste dikte voor jouw boter. Dit kan ongeveer 1 tot 2 minuten duren, afhankelijk van de kracht van je blender.
  • Doe het mengsel in een bakje met deksel en zit het in de koelkast.
  • Laat het een paar uur rusten voor gebruik.
  • Eetsmakelijk!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Plantaardige boter zonder palmolie
Hoeveelheid per portie
Calories 53 Calories from Fat 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 6g9%
Saturated Fat 5g31%
Sodium 19mg1%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Geniet van deze lekkere plantaardige boter op een cracker, of gebruik hem om te bakken!

Plantaardige boter merken verkrijgbaar

Je bent als veganist vast weleens in de situatie gekomen dat een recept alleen te maken is met boter. Wat nu? Er zijn op de markt voldoende plantaardige boters verkrijgbaar. De bekendste merken zijn Alsan en Wajang. Deze koop je gewoon bij de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Jumbo.

Bakken met vegan boter

Vegan boter en vegan botercrème, bevat wel vaak een hoge dosis palmolie. Wij maakten een recept waarin geen palmolie wordt gebruikt. Zo kun jij ongestoord gaan bakken en braden! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze lekkere croissants?

Is palmolie niet vegan?

Waarom geen palmolie? Palmolie is vegan, want het is gemaakt van de vruchten van de oliepalm of de Coyolpalm. Er komt dus geen dierlijk ingrediënt aan te pas. Waar echter de kritiek ligt is dat palmolie een van de grootste oorzaken voor ontbossing is in Indonesië en Maleisië, hier wordt grootschalig oerwoud afgebrand en is dan ook een groot koolstofdioxide uitstoot veroorzaker!

Als het niet wordt afgebrand dan wordt het wel gekapt, gekapt hardhout wordt dan verkocht. Die ontbossing levert nieuwe grond op voor palmolie plantages als inkomstenbron. Dit kost enorm veel oerwoud (dat we niet meer terug gaan krijgen) ook leefbare habitat voor diersoorten (elke dag sterven er tientallen diersoorten uit!)

Het is deze context dat ervoor zorgt dat palmolie ondanks niet dierlijk is, ook niet helemaal binnen het milieubewuste van de Vegan filosofie valt, en dus als het kan vermeden wordt. Met dit vegan boter recept wordt dat een stuk gemakkelijker.

Ben jij opzoek naar shortening voor een recept, daar hebben we ook een recept voor! Probeer het hier.

3.67 van 6 stemmen
Afdrukken

Plantaardige boter zonder palmolie

Deze boter zonder palmolie is lekker en gezond! De boter is ook geschikt om mee te bakken, ideaal dus. Doe er een handje vol kruiden bij voor een lekkere kruiden boter, of pers er een paar tenen knoflook door voor knoflookboter.

Gang gluten vrij, ingredient, vegan
Keuken Amerikaans, Franse keuken, hollands, Nederlands
Trefwoord Boter, Palmolie
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 20 keer smeren
calorieën 53 kcal
Auteur Happy Vegan

Ingrediënten

  • 4 el amandelmeel je kunt ook gewoon meel gebruiken
  • 5 el ongezoete plantaardige melk LET OP: geen soyamelk of kokosmelk!
  • 120 ml geraffineerde (!) kokosolie gesmolten en op kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout

Voor kruidenboter:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 el provencaalse kruiden
  • 1/2 tl mosterdpoeder

Instructies

  1. Doe het amandelmeel en de melk in een blender of mixer en voeg een snufje zout toe.

  2. Mix het mengsel op een gemiddelde stand, bijvoorbeeld die voor smoothies. Zorg ervoor dat je korte pauzes houdt tussen het mixen, zodat het mengsel niet te heet wordt! Je boter gaat dan schiften.

  3. Mix net zolang tot je een zachte créme hebt, zonder stukjes.

  4. Voeg nu de kokosolie en olijfolie toe.

  5. Mix het geheel op volle snelheid tot de gewenste dikte voor jouw boter. Dit kan ongeveer 1 tot 2 minuten duren, afhankelijk van de kracht van je blender.

  6. Doe het mengsel in een bakje met deksel en zit het in de koelkast.

  7. Laat het een paar uur rusten voor gebruik.

  8. Eetsmakelijk!

Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

De complete receptengids voor elke beginnende vegan!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord