Vegan mozzarella van aquafaba

Zelf zacht smeuïge kaas maken, mozzarella stijl vegan kaas gemaakt van aquafaba!
  • Vegan Diner
  • 8
  • 2g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 40 gram cashew
  • 250 ml aquafaba ongeveer 2 blikken kikkererwten vocht (of andere lichte bonen)
  • 2 tl tapioca
  • 2 tl kappa carrageen even zoeken, of online bestellen
  • 1 tl melkzuur of citroenzuur, maar melkzuur proeft beter
  • 1 tl edelgist
  • 3/4 tl zout
  • 6 tl kokosolie geraffineerde (geen geur, geen smaak) en gesmolten

Instructies

  • Week van te voren de cashews (of kook ze 10 minuten) blend ze met de aquafaba zo glad mogelijk (de kwaliteit van je blender bepaalt hoe mooi de textuur wordt) Zeef grote stukjes er evt. uit, en blend opnieuw.
  • Voeg de tapioca, kappa carrageen, melkzuur, edelgist, en zout toe, en blend (op pulse)
  • Voeg kokosolie toe, en blend nogmaals kort, de mix zou nu glad maar licht dik moeten zijn.
  • Verhit een sauspan en middelhoog vuur, en roer het mengsel zachtjes door. Het geheel wil nogal klonterig worden door de tapioca die nu geactiveerd wordt. Zodra het rond de 75 graden word zal het zacht glimmend worden en rond de randen gaan bubbelen en een gelijke consistentie behouden.
  • Giet in een mal en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. Je kunt ook balletjes scheppen en in ijswater dompelen voor buffalo stijl mozzarella.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan mozarella van aquafaba
Hoeveelheid per portie
Calories 53 Calories from Fat 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 3g5%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 89mg4%
Potassium 84mg2%
Carbohydrates 2g1%
Fiber 1g4%
Sugar 1g1%
Protein 5g10%
Calcium 4mg0%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Zelf vegan kaas maken is helemaal hip! Steeds meer professionals, maar ook amateurs maken zelf kaas achtige producten geïnspireerd op de verschillende kaasstijlen. Zo bevalt deze Vegan mozzarella ons echt heel goed, gemakkelijk te maken, snel te maken, en verrassend lekker!

Wat is een (vegan) mozzarella eigenlijk?

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten kaas, de een gemaakt van buffalo melk, en de ander van koemelk. Echte mozzarella is dan ook spierwit net als de melk van buffalo, die van koemelk is iets geels en meer een product dat een goedkopere versie is die aan de vraag van de markt kan doen.

Maar de vraag van de markt is nu dat het helemaal niet van dierenmelk wordt gemaakt, dus wij gaan het maken van aquafaba en cashews, ook lekker zacht, en gewetensvrij!

Aquafaba? Wat is dat?

Aqua betekent water, en faba betekent water, het is dus bonen water. Men kwam erachter dat het water uit bonenblikken erg eiwitrijk is en dezelfde eigenschappen als het wit van een ei heeft. Vaak wordt met aquafaba het vocht van kikkererwten bedoelt, omdat deze aquafaba veel eiwitten heeft en weinig eigen smaak heeft. Witte bonen aquafaba heeft ook weinig smaak maar minder eiwitten. En andere bonen hebben vaak veel eigen smaak, en je wilt niet dat je vegan mozzarella naar kidney bonen proeven 😉

Wil jij weten wat je nog meer met aquafaba kunt doen? Kijk naar onze top 6 aquafaba recepten!

Meer vegan kaas maken?

Deze vegan kaas mozzarella is echt heerlijk, ben je opzoek naar nog meer heerlijke vegan kaas recepten dan moet je op deze pagina zijn! Hier hebben we onze top 8 vegan kaas recepten op een rij gezet en wij denken dat we jou daar wel blij mee kunnen maken.

3.67 van 3 stemmen
Afdrukken

Vegan mozarella van aquafaba

Zelf zacht smeuïge kaas maken, mozzarella stijl vegan kaas gemaakt van aquafaba!
Gang ingredient
Keuken Italiaans, Italian
Trefwoord aquafaba, kaas, mozerella
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Porties 8
calorieën 53 kcal

Ingrediënten

  • 40 gram cashew
  • 250 ml aquafaba ongeveer 2 blikken kikkererwten vocht (of andere lichte bonen)
  • 2 tl tapioca
  • 2 tl kappa carrageen even zoeken, of online bestellen
  • 1 tl melkzuur of citroenzuur, maar melkzuur proeft beter
  • 1 tl edelgist
  • 3/4 tl zout
  • 6 tl kokosolie geraffineerde (geen geur, geen smaak) en gesmolten

Instructies

  1. Week van te voren de cashews (of kook ze 10 minuten) blend ze met de aquafaba zo glad mogelijk (de kwaliteit van je blender bepaalt hoe mooi de textuur wordt) Zeef grote stukjes er evt. uit, en blend opnieuw.
  2. Voeg de tapioca, kappa carrageen, melkzuur, edelgist, en zout toe, en blend (op pulse)
  3. Voeg kokosolie toe, en blend nogmaals kort, de mix zou nu glad maar licht dik moeten zijn.
  4. Verhit een sauspan en middelhoog vuur, en roer het mengsel zachtjes door. Het geheel wil nogal klonterig worden door de tapioca die nu geactiveerd wordt. Zodra het rond de 75 graden word zal het zacht glimmend worden en rond de randen gaan bubbelen en een gelijke consistentie behouden.
  5. Giet in een mal en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. Je kunt ook balletjes scheppen en in ijswater dompelen voor buffalo stijl mozzarella.
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie