Vegan parmezaanse kaas van edelgist

Super lekker bij vegan pasta of een ovenschotel en klaar in een handomdraai.
Dat typische volle (umami) smaakje, hoeven we dat niet meer te missen!
  • Vegan Diner
  • 1 portie
  • 1g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el cashewnoten
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el olijfolie extra virgine
  • 0.5 tl zeezout keltisch of himalaya

Instructies

  • Rooster het sesamzaad door het kort aan te bakken. Niet te lang, niet goudbruin, dan gaat de smaak namelijk overheersen. Laat afkoelen.
  • Maal de cashewnoten fijn met een vijzel of doe ze in de keukenmachine.
  • Als de structuur klein korrelig is voeg je de edelgistvlokken, sesamzaadjes, olie en zout toe en maalt deze tot je de gewenste Parmezaan structuur bereikt hebt.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan parmezaanse kaas
Hoeveelheid per portie
Calories 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Carbohydrates 1g0%
Protein 1g2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

En of veganistische kaas op echte kaas lijkt! Deze vegan Parmezaanse kaas is niet van echt te onderscheiden. Ook geschikt voor mensen met lactose intolerantie!

Vegan Kaas

Het een veel gehoord excuus van net-niet veganisten: “Ik zou de kaas nooit kunnen missen en vegan kaas lijkt er gewoon echt niet op.”

Eet deze heerlijke vegan parmezaan bij dit geweldige vegan tagliatelle recept <<

Gelukkig word vegan kaas steeds beter. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit voor beginnend vegans best een grote moeilijke stap kan zijn.

TIP van Happy Vegan: Probeer ook eens ons recept voor vegan kaas van amandelen.

Toch denken wij dat we met dit recept voor vegan Parmezaanse kaas echt weer een stapje dichterbij een goede kaasvervanger zijn gekomen! Wat vind jij?

Wat is edelgist?

Zoals de naam al zegt, is dit een soort gist. Hoewel gist vaak aan voeding wordt toegevoegd om het te fermenteren of te laten rijzen en dit misschien niet direct gezond klinkt, heeft het toch veel goede eigenschappen!

Net als biergist, versterkt edelgist bijvoorbeeld je nagels, zorgt het voor gezond en glanzend haar en voedt het de huid. Omdat dit gist vaak door vegetariërs en veganisten wordt gebruikt als vervanger van dierlijke producten, wordt er door producenten vaak ook extra vitamine B12 aan toegevoegd.

Waarom Parmezaanse kaas?

De smaak van edelgist is hartig (umami), een beetje nootachtig. Het wordt door sommigen ook omschreven als kaasachtig of crème-achtig. De combinatie van smaak en structuur maken dit gist super geschikt om je eigen veganistische kaas mee te maken.

TIP van Happy Vegan: Ons recept is voor één portie, maar je kunt de vegan Parmezaanse kaas in grotere hoeveelheid maken en bewaren in een afgesloten pot.

 

3.93 van 13 stemmen
Afdrukken

Vegan parmezaanse kaas

Super lekker bij vegan pasta of een ovenschotel en klaar in een handomdraai.

Dat typische volle (umami) smaakje, hoeven we dat niet meer te missen!

Gang Bijgerecht, Smaakmaker
Keuken Italiaanse keuken
Trefwoord edelgist, kaas, parmezaan, parmezaansekaas
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 portie
calorieën 27 kcal

Ingrediënten

  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el cashewnoten
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el olijfolie extra virgine
  • 0.5 tl zeezout keltisch of himalaya

Instructies

  1. Rooster het sesamzaad door het kort aan te bakken. Niet te lang, niet goudbruin, dan gaat de smaak namelijk overheersen. Laat afkoelen.

  2. Maal de cashewnoten fijn met een vijzel of doe ze in de keukenmachine.

  3. Als de structuur klein korrelig is voeg je de edelgistvlokken, sesamzaadjes, olie en zout toe en maalt deze tot je de gewenste Parmezaan structuur bereikt hebt.

Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Marya

    Wat een heerlijk recept! Ik zeg ook vaak dat ik kaas niet kan missen en vooral ook ei niet….Maar deze “kaas” maakt het meer dan goed….ik maak het ook soms zonder olie, dan blijft het meer strooikaas. Voor een goede vervanger voor ei houd ik me ook aanbevolen!

    • Ymke

      Hallo Marya,
      Goed om te horen dat je zo enthousiast bent over dit recept!!
      Blijf lekker door kokkerellen.

      Met vriendelijke groeten,
      Ymke HAPPY VEGAN TEAM

  • Rosa

    Beste, gebruik je voor dit recept geroosterde of ongeroosterde cashewnoten? Gr Rosa

  • Janina

    Hoi! Als je t echt goed wil doen voor mens en natuur, vermeld je erbij dat je moet zorgen voor biologisch, fairtrade cashewnoten. De ellende die veroorzaakt wordt bij mensen is vreselijk nl voor het pellen en gebruiksklaar maken van cashewnoten. Zie oa youtube.
    Dat wilde ik even kwijt. Warme grt

  • Barbara Van Der Toom

    Ik het zonder olie, maar niet met. Kan je dit langer bewaren?

Geef een reactie