WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Heerlijke smeuïge recept voor Vegan kaasfondue
- Vegan Diner
-
8
- 13g koolhydraten

Ingrediënten
Kaas fondue
- 150 gram cashew rauw
- 225 gram aardappel russet burbank
- 2 tenen knoflook
- 2 el witte miso pasta
- 1 el mosterd dion
- 1 el citroensap
- 2 tl tapioca
- 1/2 tl witte peper
- 240 ml sojamelk ongezoet
- 240 ml witte wijn droog en vegan en iets vols denk aan een chardonnay
- 3 el edelgistvlokken
- 1 snufje zout naar smaak
Suggesties voor erbij
- Stokbrood
- Appel blokjes
- Peren blokjes
- gestoomde groentes
Instructies
- In een kleine pan kook de cashew en aardappel. Laat op zacht vuur 20 minuten door koken. En giet af.
- Doe de cashew en aardappel in een keukenmachine (of in een grote bak en bewerk met een staafmixer) voeg ook de knoflook, miso, mosterd, citroensap, tapioca, witte peper en 1/4de van de soja melk toe. Blend tot een zachte puree.
- Voeg langzaam steeds wat Sojamelk toe en blijf blenden.
- Kook de wijn in een pan op het vuur, en laat 4 minuten koken en reduceer ongeveer tot de helft.
- Voeg de cashew mix eraan toe en roer door en laat het geheel ongeveer 4 minuten borrelen. Het zou dikker van textuur moeten worden en licht elastisch.
- Voeg zout toe om op smaak te brengen. Houd het warm en eet met bijvoorbeeld stukjes brood of groentes.
Het lekkerste Vegan kaasfondue recept hebben wij hier voor jou! Zacht smeuïg heerlijk op smaak! En dan ook nog Vegan! Dus ook perfect voor je lactose intolerante tante! (70% van de wereldbevolking is lactose intolerant) En ook nog goed voor je gezondheid (wat we van kaasfondue normaal niet kunnen zeggen). Probeer jij hem uit!
Waarom is het beste Kaasfondue recept … Vegan?!!
Fondue komt van het Franse woord fondre, wat smelten betekent. Vroeger, 300 jaar geleden, als het winter was, en eten schaars was (en we dus niet naar de supermarkt konden om even snel verse kaas te halen) moesten we eten wat we eten konden. Dingen zoals oude kaas. Als je kaas goed bewaart, in de juiste omstandigheden kun je hele mooie oude kazen maken. Maar als je het gewoon zo in je 1700 huisje in de keuken laat liggen, dan droogt het uit en wordt het hard en eigenlijk oneetbaar.
Wat deden de fransen, ze probeerden dat vet (de kaas) te smelten in een pan en daar goten ze (want het zijn Fransen) witte wijn bij, en zo kreeg je het eerste kaasfondue recept! Zo kreeg je een soort dikke kaassoep/brij die je niet heel graag zo at, en dus alles wat je nog had erin doopte. Zoals oude stukjes brood, of overrijpe peer en appels.
Maar waarom is een vegan kaasfondue dan beter dan een klassieke kaasfondue? Omdat het niet gaat om de vieze oude kaas. Maar het gaat om de textuur, het vet gehalte, en de smaken die we eraan toevoegen.
Zo is een Vegan kaasfondue net zo lekker, en dan ook nog een stuk gezonder, én zonder dierenleed! Ik begrijp heel goed dat je in 1700 kaas en vlees at om te overleven, maar anno 2019 is dat echt niet meer nodig. Dus hup snel naar de supermarkt voor alle ingrediënten om dit heerlijke Vegan kaasfondue recept te maken!!
Meer vegan kaas maken?
Vegan kaasfondue is echt leuk om gezellig samen te eten. Wil jij vaker je gezin of vrienden verrassen met gave vegan kaas recepten, wat dacht je van deze smeuïge kaas met walnoot! Deze cashew kaas is ook echt een favorietje!
Rate dit recept
Hi Orly! Kan ik dit recept ook maken en vervolgens later opwarmen? Of wordt het dan té dik? Ik wil iets meenemen voor op de wintersport en zelf preppen lijkt mij prima. Ben wel benieuwd naar dit recept.
Grt! Bianca
Hi Orlo, kan de wijn ook vervangen worden voor een alcoholvrij alternatief zodat het ook geschikt is voor kinderen?
Ja hoor, de alcohol vervliegt door de warmte dus zal sowieso niet meer erin zitten. Maar om wijn helemaal niet te normaliseren voor kinderen zou je ook een beetje appelcider kunnen gebruiken. Of zelfs vervangen met water, de smaak van wijn of cider is vaak wat spannend voor kinderen.