Vegan Karnemelk

Maak je eigen Vegan Karnemelk! Dit recept is een voorbeeld met soja, maar je kunt het ook maken met amandel, rijst, of kokosmelk!
 • Vegan Drankjes
 • 1
 • 9g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

 • 250 ml Soja melk
 • 1 el azijn Witte azijn, appel azijn, of citroensap

Instructies

 • Mix de twee ingrediënten, en laat tussen de 5 en 10 minuten rusten!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan Karnemelk
Hoeveelheid per portie
Calories 113 Calories from Fat 45
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 5g8%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 125mg5%
Potassium 353mg10%
Carbohydrates 9g3%
Fiber 1g4%
Sugar 6g7%
Protein 7g14%
Vitamin A 983IU20%
Vitamin C 18mg22%
Calcium 350mg35%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Maak je eigen Vegan karnemelk! Of je nou trek hebt in een glaasje karnemelk, of omdat je het wilt gebruiken in een recept (voor koekjes, of een dessert) wij hebben hét recept! Wij maken het recept met soja, maar je kunt het ook gemakkelijk maken met een andere Vegan melk.
Vraag jij je af waarom Nederland zo’n grote zuivel industrie kent, lees dan zeker verder!

Zuivel vervanger

Dat we niet zo van Zuivel zijn leek ons vanzelf sprekend, zo goed is zuivel namelijk niet! Wist je dat Nederland (en de westerse melk drinkende wereld) een hele hoge osteoporose kent dankzei onze zuivel consumptie. Maar gelukkig kunnen we het ook weg laten! Door melk te maken van soja, kokos, amandel of rijst! Schrikt soja jou nog af? Lees hier ons artikel over soja! Tijd om snel zelf je vegan karnemelk te maken!

Waarom drinken wij zoveel melk eigenlijk?

Een oorlog kan gevoerd worden zolang de soldaten gevoed worden. Voer dat brandstoffen (suiker en vet) en eiwitten bevat, en het liefst ook nog bewaard en vervoerd kan worden. Melkpoeder was hét antwoord. Zodoende werd er (ook al in en na de eerste wereld oorlog) geïnvesteerd in de zuivelindustrie. De zuivelindustrie bleef belangrijk ook na de 2de wereld oorlog toen de babyboom vele hongerige kindjes opleverde. Toen deze kinderen opgroeide en er een welvaart werd opgebouwd in het westen kenden de zuivelindustrie een industriële boom die zijn gelijke niet kent. Al snel werd er zoveel melk geproduceerd dat de zuivelindustrie de afnemers moest gaan stimuleren om meer zuivel te gebruiken. De geboorte van de slogan: “Melk de witte motor”. En dat was melk ook, een motor voor economische groei.

Nu leven wij in de schaduw zijde van deze groei. Milieu vervuiling. De verschrikkelijke wandaden naar koeien in de zuivelindustrie. En een harde stijging in ziektes die gekoppeld zijn aan melk. Gelukkig kunnen wij nu andere keuzes maken. Vegan keuzes, voor bijvoorbeeld vegan karnemelk!

4.15 van 14 stemmen
Afdrukken

Vegan Karnemelk

Maak je eigen Vegan Karnemelk! Dit recept is een voorbeeld met soja, maar je kunt het ook maken met amandel, rijst, of kokosmelk!

Gang Breakfast, Drinks
Keuken hollands, Nederlands
Trefwoord amandelmelk, karnemelk, melvervanger, zuivel
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1
calorieën 113 kcal

Ingrediënten

 • 250 ml Soja melk
 • 1 el azijn Witte azijn, appel azijn, of citroensap

Instructies

 1. Mix de twee ingrediënten, en laat tussen de 5 en 10 minuten rusten!

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
 • Marion

  Hoi, ik ben nieuwsgierig naar onderzoeken die de relatie zuivel/osteoporose ondersteunen. Heb het mijn fysiotherapeut ook horen zeggen, zelf gebruik ik geen zuivel. Echter het eerste dat de huisarts bij aanraadde toen ik de diagnose osteoporose kreeg was veel zuivel te nemen.

Geef een reactie