WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Vegan bechamelsaus, jouw nieuwe basissaus
- Vegan Diner
-
4
- 1g koolhydraten
Ingrediƫnten
Basis bechamelsaus
- 3 el Boter Vegan, de meeste margerines zijn vegan, kijk voor het logo
- 2 el bloem
- 480 ml ongezoete plantaardige melk Soja melk, of havermelk hebben mijn voorkeur
- 1 snufje peper en zout naar smaak
Voor gevorderden
- 1 tl mosterd dion
- 3 el edelgistvlokken
- 1 el tapioca voor stevigheid
- 1 snufje nootmuskaat
- 1/2 sjalot
- 5 korrels peper
- 1 handje platte peterselie
- 1 laurierblad
Instructies
- (alleen voor de uitgebreide versie) Doe de plantaardige melk in een bak die je gemakkelijk in de koelkast kan bewaren, voeg daaraan de peperkorrels (heel) laurierblad, platte peterselie en halve sjalot aan toe, en bewaar die een dag lang in de koelkast. Zo kunnen de smaken in de melk trekken (infuseren) en breng je de saus gemakkelijk op smaak zonder er dingen aan toe te voegen.
- Smelt de boter in een sauspan en mix de bloem erdoorheen (totdat die niet meer geklonterd is) verwarm maar laat niet bruin worden. Je kunt nu ook de tapioca toevoegen dit zal de saus dikker maken.
- Voeg de melk toe (in kleine beetjes) en blijf goed mixen zo'n 3 minuten tot de saus licht indikt. Je kan nu al de mosterd toevoegen zodat die goed vermengt met de rest van het geheel.
- Voeg de peper en zout toe en mix er goed doorheen. Je kunt nu ook de nootmuskaat en edelgistvlokken toevoegen.
- Klaar voor gebruik.
Jij bent opzoek naar een recept voor jouw basis saus! Vroeger gebruikte je een simpele witte saus, maar daar zit zuivel in! Wat nu? Wij hebben hƩt recept voor je. Bij deze een heerlijk Vegan bechamelsaus recept!
Bechamelsaus de moeder van Franse sauzen
Besciamella zeggen ze in ItaliĆ«, waar deze saus oorspronkelijk is ontstaan. Midden in de renaissance, in Toscane werd de bechamelsaus ‘salsa colla’ genoemt, vanwege zijn dikke, plakkerige consistentie. De chefs van de Medici familie bracht de Besciamella naar Frankrijk in 1533 waar hij bekend zal worden als bechamel. Vanaf hier zijn er honderden variaties op gemaakt die de Franse cuisine kenmerken. En zo wordt bechamelsaus al vanaf de 17e eeuw gezien als een van de moedersauzen uit de Franse keuken. En dat is natuurlijk, tot op de dag van vandaag, niet minder waar.
Roux is verwarmde boter met bloem, zo maak je een dikke stevige saus, meestal in een 1 op 1 verhouding. Als je daar beetje bij beetje melk aan toevoegt krijg je bechamelsaus.
Wij vervangen die boter met een Vegan boter (veel margarine’s zijn Vegan!) en melk hoeft gelukkig niet meer van een koe af te komen! Wij gebruiken graag Sojamelk of havermelk voor dit recept, ongezoet natuurlijk. Zo krijg je de basis van onze Vegan bechamelsaus, maar we hebben ook een versie die nog lekkerder is voor als je meer tijd hebt!
Opzoek naar een rode saus in plaats van een witte saus, wat dacht je van deze rode wijnsaus?
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.