Calcium in een vegan dieet – Wat moet ik eten?

  1. Leestijd 2 min
  2. 05 07 2020
Deel dit bericht
Calcium in een vegan dieet

Calcium speelt een belangrijke rol in het lichaam. Iedereen die gezond (vegan) wilt eten moet zich dan ook afvragen hoe ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Met name calcium kan voor vegans lastig te krijgen zijn. Je vraagt je misschien af: Als ik geen zuivel meer consumeer, hoe krijg ik dan genoeg calcium?

Calcium als belangrijke basisstof

Iedereen heeft Calcium nodig. De aangeraden hoeveelheid voor een volwassene is 0,95 gram per dag. Dit is belangrijk voor je:

  • Botten en tanden
    (vooral groeiende kinderen hebben genoeg nodig voor hun groeiende botten)
  • Zenuwstelsel
  • Bloedstolling
  • Controle van de spieren

Gelukkig kunnen vegans de ADH calcium gemakkelijk behalen met plantaardige voedingsmiddelen. Sterker nog het lijkt steeds duidelijker te worden dat calcium uit planten beter wordt opgenomen door het lichaam dan uit dierlijke producten.

Dit komt omdat planten via hun wortels inorganische mineralen omzetten tot organische mineralen die gemakkelijk op te nemen zijn door het lichaam. 

Daarnaast verliest het lichaam calcium bij de inname van dierlijke eiwitten. Dit komt door de verzuring die optreed bij het consumeren van dierlijke producten met een lage PH waarde.

Vervolgens ontrekt het lichaam calcium uit je botten, tanden en aderen om acidose te voorkomen. Calcium bevat zo een hoge PH waarde waardoor dit mineraal zure bestandsdelen in het bloed neutraliseert.

Het eindresultaat zorgt voor broze, botten, tanden en aderen.  Kijk daarom goed of je voornamelijk zure of basische voeding tot je neemt!

Wist je dat vegetariërs vaker een ijzertekort hebben dan vegans doordat ze zoveel dierlijke calcium binnen krijgen via zuivel dat op z’n beurt de opname van ijzer tegenwerkt…

28 plantaardige voedingsmiddelen die veel calcium bevatten

Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten zijn groene groentes, noten/zaden en peulvruchten. Eet je genoeg van deze voedingsmiddelen dan krijg jij jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid wel binnen.

calcium in een vegan dieet

In de supermarkt vind je veel vegan producten waar het er aan toegevoegd is, dat is een makkelijke aanvulling op jouw inname. Voor een optimale opname in jouw lichaam is het ook belangrijk om te letten op de inname van andere vitamines. Vitamine D, B12 en vitamine C zorgen namelijk voor een betere opname van calcium. Ook is een pure plantaardige bron van calcium altijd beter dan een kunstmatige. 

Meer weten over voeding? Lees bijvoorbeeld ook over vetten en koolhydraten in het vegan dieet!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie