Plantaardige kaas van amandelen

Say Cheese! Dit heerlijke kaasrecept is makkelijk om te maken en ook nog eens 100% veganistisch. Zorg dat je standaard amandelen in huis hebt en je kunt dit gerecht altijd bereiden!
  • Vegan Snacks
  • 1 stuk
  • 3g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 160 gram amandelen blanke
  • 2,5 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1,25 tl zout
  • 160 ml water

Instructies

  • Week de amandelen 6 uur of een nacht in water.
  • Giet af en doe de amandelen in een blender met het citroensap, olijfolie, knoflook, zout en water.
  • Mix tot de amandelen zo glad mogelijk worden. Afhankelijk van je blender kan dit enkele minuten duren. Pauzeer de blender af en toe. Als het te dik is en niet mengt, voeg dan meer water toe. 1 eetlepel per keer totdat de brei goed is gemengd.
  • Wanneer het mengsel soepel en romig is, haal het dan uit de blender en doe in een kleine zeef die is bekleed met een fijne kaasdoek. Plaats de zeef boven een kom om het afdruipende water op te vangen en een nacht in de koelkast te zetten. Dit verwijdert niet alleen het overtollige water, maar verbetert ook de smaak.
  • Nadat de kaas een nacht goed is uitgelekt, moet je deze voorzichtig op een licht geoliede bakplaat omdraaien en de kaasdoek verwijderen. Je hebt twee bakopties: bak 25-30 minuten op 165 graden voor een meer smeerbare kaas. Of bak het 30-40 minuten op 180 graden voor een meer vaste, meer kruimelige, maar toch romige kaas. 
  • Stop de kaas nadat het afgekoeld is in een luchtdicht bakje en bewaar in de koelkast. De substantie zal na het koelen meer opleven.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Plantaardige kaas van amandelen
Hoeveelheid per portie (15 g)
Calories 89 Calories from Fat 72
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 8g12%
Saturated Fat 6g38%
Sodium 46mg2%
Potassium 105mg3%
Carbohydrates 3g1%
Fiber 1.8g8%
Sugar 0.5g1%
Protein 3g6%
Vitamin C 1mg1%
Calcium 40mg4%
Iron 0.6mg3%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Wie zegt dat veganisten geen kaas kunnen eten? Dat kunnen we namelijk zeker wel! Plantaardige kaas is een rijzende ster in de culinaire wereld! Dit is ons eerste recept!

 Slechts vier ingrediënten!

Het voordeel van dit recept is dat er geen ellenlange lijst met ingrediënten aan te pas komt. Sterker nog: met vier simpele producten zet je een heerlijk stukje vegan kaas op tafel. Lekker als tussendoortje of voor bij de lunch! Ook kun je er eindeloos meer variëren door verschillende kruiden te gebruiken. Let’s go!

Zo krijg je gemakkelijk jouw noten binnen op een dag! Amandelen zijn namelijk super gezond, en een stuk gezonder dan echte kaas!

Wil jij meer weten over vetten in een vegan dieet, lees dan dit artikel.

Dit recept als basis voor jouw plantaardige kaas

Gebruik dit recept als basis en probeer te experimenteren. Je kunt ook wat edelgist, (witte) miso of rejuvelac toevoegen voor een meer cheesy smaak. Of voeg niet-geroosterde (week ze eerst goed zodat ze zacht zijn) cashewnoten toe tijdens het mengen om een meer crème-achtige kaas te produceren!

Wij zijn al wat verder met experimenteren, en hebben hier onze meest populaire vegan kaas recepten voor je verzameld!

 

5 van 1 stem
Afdrukken

Plantaardige kaas van amandelen

Say Cheese! Dit heerlijke kaasrecept is makkelijk om te maken en ook nog eens 100% veganistisch. Zorg dat je standaard amandelen in huis hebt en je kunt dit gerecht altijd bereiden!

Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Weken 6 uur
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 stuk
calorieën 89 kcal
Auteur Happy Vegan

Ingrediënten

  • 160 gram amandelen blanke
  • 2,5 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1,25 tl zout
  • 160 ml water

Instructies

  1. Week de amandelen 6 uur of een nacht in water.

  2. Giet af en doe de amandelen in een blender met het citroensap, olijfolie, knoflook, zout en water.

  3. Mix tot de amandelen zo glad mogelijk worden. Afhankelijk van je blender kan dit enkele minuten duren. Pauzeer de blender af en toe. Als het te dik is en niet mengt, voeg dan meer water toe. 1 eetlepel per keer totdat de brei goed is gemengd.

  4. Wanneer het mengsel soepel en romig is, haal het dan uit de blender en doe in een kleine zeef die is bekleed met een fijne kaasdoek. Plaats de zeef boven een kom om het afdruipende water op te vangen en een nacht in de koelkast te zetten. Dit verwijdert niet alleen het overtollige water, maar verbetert ook de smaak.

  5. Nadat de kaas een nacht goed is uitgelekt, moet je deze voorzichtig op een licht geoliede bakplaat omdraaien en de kaasdoek verwijderen. Je hebt twee bakopties: bak 25-30 minuten op 165 graden voor een meer smeerbare kaas. Of bak het 30-40 minuten op 180 graden voor een meer vaste, meer kruimelige, maar toch romige kaas. 

  6. Stop de kaas nadat het afgekoeld is in een luchtdicht bakje en bewaar in de koelkast. De substantie zal na het koelen meer opleven.

Meike Wessels

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

Geef een reactie