Vegan Meatloaf – Verrassend lekker gehaktbrood

Gehaktbrood klinkt als iets dat je nooit meer kunt eten als je vegan word. 'Pain de viande' Mogen wij jou verrassen met ons Vegan seitan Meatloaf!
  • Vegan Diner
  • 6
  • 60g koolhydraten
vegan Meatloaf seitan gehaktbrood 60g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 180 gram shitake dunne plakjes
  • 2 prei snijd in halve maantjes, alleen het witte en lichtgroene
  • 1/2 tl peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el verse thijm
  • 30 gram broodkruim
  • 60 ml vegan bouillion
  • 1 el citroensap

Voor het brood

  • 3 tenen knoflook
  • 140 gram Pinto bonen
  • 360 ml vegan bouillion
  • 3 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 300 gram tarwegluten
  • 30 gram edelgist
  • 1 tl venkelzaad malen, of fijnhakken
  • 1 tl zoete paprika poeder
  • 1 tl Thijm
  • 1 tl Salie gedroogd

Instructies

Vulling

  • Verhit een grote pan om middel vuur. Fruit de champignons en prei totdat ze zacht zijn. Ongeveer 10 minuten, roer zachtjes door.
  • Doe de broodkruim erdoor heen, goed roeren, en bak de broodkruim krokant en echt een paar tinten donkerder.
  • Doe de bouillon en citroensap erbij, zodat het weer vochtig is. , als het nog steeds droog lijkt druppel er wat extra olijfolie bij.

Het brood

  • Zet de oven op 180 graden. Blend de knoflook, bonen, bouillon, olijfolie en sojasaus, tot een puree. Het moet grotendeels glad zijn, maar mag nog licht grof zijn.
  • In een grote kom meng je de tarwegluten, edelgist en kruiden. Meng de bonenpuree door de drogendelen heel. Kneed tot een stevige bal deeg.
  • Rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 30cm bij 25 cm
  • Nu gaan we de vulling op de onderste 1/3 deel van het deeg leggen. Laat aan beide zijkanten ongeveer 5 cm over. En zorg dat de vulling compact is.
  • Nu gaan we hem oprollen, vanaf de onderkant rollen we hem strak op (voor de mensen die vroeger hebben gerookt, net als een sjekkie). Dan wrijf je het deeg aan de boven rand dicht en de zijkanten knijp je ook bij elkaar. Het hoeft niet perfect te zijn, de rest bakken we wel dicht.
  • We hebben twee vellen aluminiumfolie nodig (á 45 cm ) leg zo voor je uit neer en laat ze ongeveer 15cm overlappen. Hier rollen we het deeg ook weer in, en we vouwen de zijkanten wederom dicht.
  • Bak voor ongeveer een uur (je kunt soms met een tang in de rol knijpen en voelen hoe hard het geheel is, het mag een stevig geheel zijn) je kunt het soms wel doorbakken tot 90 minuten!
  • Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem uitpakken en in plakken snijden en serveren!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan Meatloaf
Hoeveelheid per portie
Calories 611 Calories from Fat 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 20g31%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 11990mg521%
Potassium 775mg22%
Carbohydrates 60g20%
Fiber 9g38%
Sugar 7g8%
Protein 50g100%
Vitamin A 592IU12%
Vitamin C 6mg7%
Calcium 114mg11%
Iron 5mg28%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dit is een van de meest verassende recepten die je achter de hand moet hebben, perfect voor als je familie of vrienden over de vloer hebt die je eens goed wilt inpakken en verassen. Deze Vegan meatloaf gebruikt Seitan, pinto bonen en Shiitake paddenstoelen voor heerlijke structuren en umami smaken te creëren. Echt een eiwit bom!

Wil jij alles weten over eiwitten in een vegan dieet, lees het hier.

Vries het Gehaktbrood!

Heb je uren staan ploeteren in de keuken, zet je je gehaktbrood op tafel is het binnen een kwartier op! Super fijn dat iedereen het zo lekker vind! Maar het snel nog een keer maken is wel érg veel werk!

De truc is natuurlijk om in een keer héél veel te maken, en een aantal gehaktbroden in de oven te stoppen. Als ze dan klaar zijn:

1. Laat je het afkoelen
2. Verdeel je het in porties
3. Verpak je de porties apart in plastic en dan in aluminium folie
4. Vries je het in tot maximaal zes maanden

Zo heb je een middag hard staan ploeteren in de keuken, en kun je er gemakkelijk nog heel vaak van je huisgemaakte Vegan meatloaf genieten!

Als je deze vegan meatloaf hebt gemaakt voor je familie of vrienden dan weten we zeker dat je daarna ook deze heerlijke vleesvervangers wilt proberen!

 

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Vegan Meatloaf

Gehaktbrood klinkt als iets dat je nooit meer kunt eten als je vegan word. 'Pain de viande' Mogen wij jou verrassen met ons Vegan seitan Meatloaf!

Gang Diner, Hoofdgerecht, Main Course
Keuken American, Amerikaans, Amerikaans/Brits, Franse keuken, French, hollands, Nederlands
Trefwoord gehaktbrood, meatloaf, seitan, vleesvervanger
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 6
calorieën 611 kcal

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 180 gram shitake dunne plakjes
  • 2 prei snijd in halve maantjes, alleen het witte en lichtgroene
  • 1/2 tl peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el verse thijm
  • 30 gram broodkruim
  • 60 ml vegan bouillion
  • 1 el citroensap

Voor het brood

  • 3 tenen knoflook
  • 140 gram Pinto bonen
  • 360 ml vegan bouillion
  • 3 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 300 gram tarwegluten
  • 30 gram edelgist
  • 1 tl venkelzaad malen, of fijnhakken
  • 1 tl zoete paprika poeder
  • 1 tl Thijm
  • 1 tl Salie gedroogd

Instructies

Vulling

  1. Verhit een grote pan om middel vuur. Fruit de champignons en prei totdat ze zacht zijn. Ongeveer 10 minuten, roer zachtjes door.

  2. Doe de broodkruim erdoor heen, goed roeren, en bak de broodkruim krokant en echt een paar tinten donkerder.

  3. Doe de bouillon en citroensap erbij, zodat het weer vochtig is. , als het nog steeds droog lijkt druppel er wat extra olijfolie bij.

Het brood

  1. Zet de oven op 180 graden. Blend de knoflook, bonen, bouillon, olijfolie en sojasaus, tot een puree. Het moet grotendeels glad zijn, maar mag nog licht grof zijn.

  2. In een grote kom meng je de tarwegluten, edelgist en kruiden. Meng de bonenpuree door de drogendelen heel. Kneed tot een stevige bal deeg.

  3. Rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 30cm bij 25 cm

  4. Nu gaan we de vulling op de onderste 1/3 deel van het deeg leggen. Laat aan beide zijkanten ongeveer 5 cm over. En zorg dat de vulling compact is.

  5. Nu gaan we hem oprollen, vanaf de onderkant rollen we hem strak op (voor de mensen die vroeger hebben gerookt, net als een sjekkie). Dan wrijf je het deeg aan de boven rand dicht en de zijkanten knijp je ook bij elkaar. Het hoeft niet perfect te zijn, de rest bakken we wel dicht.

  6. We hebben twee vellen aluminiumfolie nodig (á 45 cm ) leg zo voor je uit neer en laat ze ongeveer 15cm overlappen. Hier rollen we het deeg ook weer in, en we vouwen de zijkanten wederom dicht.

  7. Bak voor ongeveer een uur (je kunt soms met een tang in de rol knijpen en voelen hoe hard het geheel is, het mag een stevig geheel zijn) je kunt het soms wel doorbakken tot 90 minuten!

  8. Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem uitpakken en in plakken snijden en serveren!

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie