Gehaktbrood klinkt als iets dat je nooit meer kunt eten als je vegan word. 'Pain de viande' Mogen wij jou verrassen met ons Vegan seitan Meatloaf!
Verhit een grote pan om middel vuur. Fruit de champignons en prei totdat ze zacht zijn. Ongeveer 10 minuten, roer zachtjes door.
Doe de broodkruim erdoor heen, goed roeren, en bak de broodkruim krokant en echt een paar tinten donkerder.
Doe de bouillon en citroensap erbij, zodat het weer vochtig is. , als het nog steeds droog lijkt druppel er wat extra olijfolie bij.
Zet de oven op 180 graden. Blend de knoflook, bonen, bouillon, olijfolie en sojasaus, tot een puree. Het moet grotendeels glad zijn, maar mag nog licht grof zijn.
In een grote kom meng je de tarwegluten, edelgist en kruiden. Meng de bonenpuree door de drogendelen heel. Kneed tot een stevige bal deeg.
Rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 30cm bij 25 cm
Nu gaan we de vulling op de onderste 1/3 deel van het deeg leggen. Laat aan beide zijkanten ongeveer 5 cm over. En zorg dat de vulling compact is.
Nu gaan we hem oprollen, vanaf de onderkant rollen we hem strak op (voor de mensen die vroeger hebben gerookt, net als een sjekkie). Dan wrijf je het deeg aan de boven rand dicht en de zijkanten knijp je ook bij elkaar. Het hoeft niet perfect te zijn, de rest bakken we wel dicht.
We hebben twee vellen aluminiumfolie nodig (á 45 cm ) leg zo voor je uit neer en laat ze ongeveer 15cm overlappen. Hier rollen we het deeg ook weer in, en we vouwen de zijkanten wederom dicht.
Bak voor ongeveer een uur (je kunt soms met een tang in de rol knijpen en voelen hoe hard het geheel is, het mag een stevig geheel zijn) je kunt het soms wel doorbakken tot 90 minuten!
Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem uitpakken en in plakken snijden en serveren!
Vegan Meatloaf , een Recept van HappyVegan.nl