Falafel recept, een traditioneel vegan oosters gerecht

Deze traditionele falafel heeft door het toevoegen van verschillende pepers en verse kruiden, net dat beetje extra pit! Daarnaast is falafel een goede bron van eiwitten, en ook goed een paar dagen te bewaren in de koelkast!
  • Vegan Diner
  • 8 balletjes
  • 2g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 1/2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/2 verse groene peper of rode peper
  • 1 el verse koriander
  • 1 el platte peterselie
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kardemom
  • 2-3 plakken veganistisch beschuit verkruimeld
  • 2 el sesamolie of raapzaadolie voor bakken

Instructies

  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Snijd ondertussen de knoflook, halve ui, rode en groene peper, koriander en peterselie fijn.
  • Verkruimel een van de plakken beschuit boven de keukenmachine.
  • Voeg alle kruiden en specerijen toe aan de beschuitkruim (knoflook, ui, zwarte peper, rode peper, groene peper, koriander, peterselie, kardemom, kurkuma) en mix dit kort door elkaar.
  • Voeg de (uitgelekte) kikkererwten toe en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel. Dit kan een aantal minuten duren! Zorg ervoor dat je de kikkererwten en kruiden niet meer kunt onderscheiden in het beslag.
    TIP: om de smaken het best tot hun recht te laten komen, laat je het deeg een uur staan voor je verder gaat met de volgende stap
  • Leg een bakpapiertje op het keukenblad en verkruimel hierboven de twee overgebleven beschuit plakken. Door het bakpapier blijven je balletjes niet aan het aanrecht plakken als je ze gaat rollen.
  • Schep met een eetlepel een portie uit je mix en rol deze met je handen tot een balletje.
    TIP: als je deeg te plakkerig is, kun je het wat langer mixen of even laten staan
  • Rol het balletje door de verkruimelde beschuit tot het aan alle kanten egaal bedekt is.
  • Herhaal dit tot je deeg op is. Je zult ongeveer 16 tot 20 balletjes kunnen maken en hebt misschien wat meer of minder beschuitkruim nodig.
  • Als je alle balletjes gerold hebt, verwarm je een beetje olie in een koekenpan.
  • Bak de balletjes in ongeveer 15 minuten gaar met een knapperig, bruin korstje. Als de balletjes niet allemaal tegelijk in de pan passen, werk je in meerdere rondes.
    TIP: om de balletjes sneller gaar te laten worden, kun je ze in de pan voorzichtig een beetje platter drukken (zoals een hamburger). Let wel op dat je deeg niet uit elkaar valt!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Pittige falafel volgens Oosters recept
Hoeveelheid per portie (30 g)
Calories 10 Calories from Fat 9
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 1g2%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 51mg2%
Potassium 6mg0%
Carbohydrates 2g1%
Fiber 1g4%
Sugar 1g1%
Protein 1g2%
Vitamin A 19IU0%
Vitamin C 1mg1%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dit is het lekkerste falafel recept, wij maken ze namelijk op traditionele wijze, zo kun jij ook van deze oeroude vegan lekkernij genieten!

Falafel het traditionele vegan oosterse gerecht!

Falafel is misschien wel het meest bekende vegan gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De gefrituurde balletjes worden door veel vegetariërs en veganisten gebruikt als vleesvervanger. Je kunt ze tegenwoordig vrijwel overal kopen. Zo kun je op de meeste Nederlandse festivals een veganistische pita met falafel kopen!

Het geheime ingrediënt van elk falafel recept?

De ingrediënten in elk falafel recept zijn kikkererwten, koriander en (een variatie op) broodkruim. Kikkererwten zitten vol met eiwitten en past daarom perfect in een uitgebalanceerd plantaardig dieet! Aan deze basis kun je naar wens allerlei kruiden en specerijen toevoegen! Wij maakten een super gezonde, traditionele falafel met een beetje extra pit.

Wil jij meer weten over eiwitten in een plantaardig dieet, lees dan dit artikel.

De lekkerste falafel eet je zó

Je eet de falafel balletjes met een veganistische pita, salade met wortel en komkommer en een topping van vegan knoflook tzatziki! Wij vinden hummus er ook lekker bij, probeer dit recept anders eens. Een goed sausje is dan ook echt aan te raden, want zonder saus willen ze nogal droog zijn in de mond.

Bekijk hier ook onze andere populaire vegan vlees vervangers!

 

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Pittige falafel volgens Oosters recept

Deze traditionele falafel heeft door het toevoegen van verschillende pepers en verse kruiden, net dat beetje extra pit! Daarnaast is falafel een goede bron van eiwitten, en ook goed een paar dagen te bewaren in de koelkast!

Gang Bijgerecht, Diner, Hoofdgerecht, lunch, Side Dish
Keuken marokkaanse keuken, Mediterranean, Oosterse keuken, turks
Trefwoord falafel, kikkererwt, pittig
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 8 balletjes
calorieën 10 kcal
Auteur Happy Vegan

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 1/2 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/2 verse groene peper of rode peper
  • 1 el verse koriander
  • 1 el platte peterselie
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kardemom
  • 2-3 plakken veganistisch beschuit verkruimeld
  • 2 el sesamolie of raapzaadolie voor bakken

Instructies

  1. Laat de kikkererwten uitlekken.

  2. Snijd ondertussen de knoflook, halve ui, rode en groene peper, koriander en peterselie fijn.

  3. Verkruimel een van de plakken beschuit boven de keukenmachine.

  4. Voeg alle kruiden en specerijen toe aan de beschuitkruim (knoflook, ui, zwarte peper, rode peper, groene peper, koriander, peterselie, kardemom, kurkuma) en mix dit kort door elkaar.

  5. Voeg de (uitgelekte) kikkererwten toe en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel. Dit kan een aantal minuten duren! Zorg ervoor dat je de kikkererwten en kruiden niet meer kunt onderscheiden in het beslag.

    TIP: om de smaken het best tot hun recht te laten komen, laat je het deeg een uur staan voor je verder gaat met de volgende stap

  6. Leg een bakpapiertje op het keukenblad en verkruimel hierboven de twee overgebleven beschuit plakken. Door het bakpapier blijven je balletjes niet aan het aanrecht plakken als je ze gaat rollen.

  7. Schep met een eetlepel een portie uit je mix en rol deze met je handen tot een balletje.

    TIP: als je deeg te plakkerig is, kun je het wat langer mixen of even laten staan

  8. Rol het balletje door de verkruimelde beschuit tot het aan alle kanten egaal bedekt is.

  9. Herhaal dit tot je deeg op is. Je zult ongeveer 16 tot 20 balletjes kunnen maken en hebt misschien wat meer of minder beschuitkruim nodig.

  10. Als je alle balletjes gerold hebt, verwarm je een beetje olie in een koekenpan.

  11. Bak de balletjes in ongeveer 15 minuten gaar met een knapperig, bruin korstje. Als de balletjes niet allemaal tegelijk in de pan passen, werk je in meerdere rondes.

    TIP: om de balletjes sneller gaar te laten worden, kun je ze in de pan voorzichtig een beetje platter drukken (zoals een hamburger). Let wel op dat je deeg niet uit elkaar valt!

Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

Compleet Vegan Programma met 90 Recepten & boordevol Inspiratie

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie