WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Vegan Meatloaf – Verrassend lekker gehaktbrood
- Vegan Diner
-
6
- 60g koolhydraten
Ingrediënten
Voor de vulling
- 2 el olijfolie
- 180 gram shitake dunne plakjes
- 2 prei snijd in halve maantjes, alleen het witte en lichtgroene
- 1/2 tl peper
- 3 tenen knoflook
- 2 el verse thijm
- 30 gram broodkruim
- 60 ml vegan bouillion
- 1 el citroensap
Voor het brood
- 3 tenen knoflook
- 140 gram Pinto bonen
- 360 ml vegan bouillion
- 3 el sojasaus
- 2 el olijfolie
- 300 gram tarwegluten
- 30 gram edelgist
- 1 tl venkelzaad malen, of fijnhakken
- 1 tl zoete paprika poeder
- 1 tl Thijm
- 1 tl Salie gedroogd
Instructies
Vulling
- Verhit een grote pan om middel vuur. Fruit de champignons en prei totdat ze zacht zijn. Ongeveer 10 minuten, roer zachtjes door.
- Doe de broodkruim erdoor heen, goed roeren, en bak de broodkruim krokant en echt een paar tinten donkerder.
- Doe de bouillon en citroensap erbij, zodat het weer vochtig is. , als het nog steeds droog lijkt druppel er wat extra olijfolie bij.
Het brood
- Zet de oven op 180 graden. Blend de knoflook, bonen, bouillon, olijfolie en sojasaus, tot een puree. Het moet grotendeels glad zijn, maar mag nog licht grof zijn.
- In een grote kom meng je de tarwegluten, edelgist en kruiden. Meng de bonenpuree door de drogendelen heel. Kneed tot een stevige bal deeg.
- Rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 30cm bij 25 cm
- Nu gaan we de vulling op de onderste 1/3 deel van het deeg leggen. Laat aan beide zijkanten ongeveer 5 cm over. En zorg dat de vulling compact is.
- Nu gaan we hem oprollen, vanaf de onderkant rollen we hem strak op (voor de mensen die vroeger hebben gerookt, net als een sjekkie). Dan wrijf je het deeg aan de boven rand dicht en de zijkanten knijp je ook bij elkaar. Het hoeft niet perfect te zijn, de rest bakken we wel dicht.
- We hebben twee vellen aluminiumfolie nodig (á 45 cm ) leg zo voor je uit neer en laat ze ongeveer 15cm overlappen. Hier rollen we het deeg ook weer in, en we vouwen de zijkanten wederom dicht.
- Bak voor ongeveer een uur (je kunt soms met een tang in de rol knijpen en voelen hoe hard het geheel is, het mag een stevig geheel zijn) je kunt het soms wel doorbakken tot 90 minuten!
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kunt hem uitpakken en in plakken snijden en serveren!
Dit is een van de meest verassende recepten die je achter de hand moet hebben, perfect voor als je familie of vrienden over de vloer hebt die je eens goed wilt inpakken en verassen. Deze Vegan meatloaf gebruikt Seitan, pinto bonen en Shiitake paddenstoelen voor heerlijke structuren en umami smaken te creëren. Echt een eiwit bom!
Wil jij alles weten over eiwitten in een vegan dieet, lees het hier.
Vries het Gehaktbrood!
Heb je uren staan ploeteren in de keuken, zet je je gehaktbrood op tafel is het binnen een kwartier op! Super fijn dat iedereen het zo lekker vind! Maar het snel nog een keer maken is wel érg veel werk!
De truc is natuurlijk om in een keer héél veel te maken, en een aantal gehaktbroden in de oven te stoppen. Als ze dan klaar zijn:
1. Laat je het afkoelen
2. Verdeel je het in porties
3. Verpak je de porties apart in plastic en dan in aluminium folie
4. Vries je het in tot maximaal zes maanden
Zo heb je een middag hard staan ploeteren in de keuken, en kun je er gemakkelijk nog heel vaak van je huisgemaakte Vegan meatloaf genieten!
Als je deze vegan meatloaf hebt gemaakt voor je familie of vrienden dan weten we zeker dat je daarna ook deze heerlijke vleesvervangers wilt proberen!
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.