Alles over vleesvervangers

  1. Leestijd 9 min
  2. 24 04 2020
Deel dit bericht
vleesvervangers

 

Wat zijn vleesvervangers?

Een vleesvervangers, wat is dat eigenlijk en waarom zou je dat moeten vervangen? Aangezien wij als vegans geen dierlijke producten consumeren, en dus zeker ook geen vlees, hebben we een lege plek op het bord…

Waar we dat mee vervangen, noemen we een vleesvervanger.

Je zult erachter komen dat die lege plek op het bord gemakkelijk met veel verschillende vleesvervangers kan worden opgevuld, of meestal gewoon met een goed gebalanceerd vegan dieet!

Als vlees zo slecht is,
waarom moet je het dan vervangen?

boerenkool

Ik weet natuurlijk niet hoe jij bent opgegroeid, maar veel Nederlanders groeien op met de: aardappels, groente en vlees formule.

Vlees is in dit geval vaak de smaakmaker én de eiwitbron, als je die weghaalt moet dat vervangen worden, voor je gezondheid, en omdat dat wel zo lekker is.

Wil jij alles weten over eiwitten in een vegan dieet, dan moet je dit artikel lezen!

Maar het is niet alleen de Nederlandse cuisine, in veel traditionele cuisines staat vlees centraal. Vlees was het duurst en daar werden dus de mooiste gerechten van gemaakt, met allerlei bewaarmethodes en kruiden. En is daarom vaak het smakelijkst.

Tegenwoordig kunnen we gelukkig in de winkel meer groentes, fruit, peulvruchten en granen kopen dan we weten wat we ermee moeten. Nou wij vegans weten het wel. Je kunt er namelijk een goed gebalanceerd vegan dieet mee samenstellen, waar heerlijke nieuwe ingrediënten centraal staan!

Maar soms is het ook gewoon makkelijk om vlees te vervangen zoals we het kennen. Of missen we het in onze gerechten! Niet getreurd, je hoeft niets te missen.

Waar worden vleesvervangers van gemaakt?

In de winkel zal je twee soorten vleesvervangers tegen komen: vegetarische en veganistische. De een bevat zuivel en of ei. De ander is vegan, en daar zullen we ons op richten in dit artikel.

Wil jij altijd weten wat er in je product zit? In dit artikel leren we je etiketten lezen en krijg je een handig E-nummer kaartje!

Vegans eten: groente, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden en specerijen. Je zult vleesvervangers dan ook met al deze ingredienten tegen komen! Veel vleesvervangers (vooral als ze zich focussen op eiwitten) worden gemaakt van peulvruchten of graan, dit zijn de meest voorkomende:

  • Soja – Een peulvrucht met alle essentiële aminozuren
  • Tofu – Gestremde sojamelk, zacht en neutraal van smaak
  • Tempé – Gefermenteerde sojakoek neemt goed smaken op
  • Seitan – Geconcentreerde tarwegluten, een stevige, vlezige structuur

Maar we kunnen ook vleesvervangers maken van groente, fruit, paddestoelen of zaden, zoals met deze bekende ingredïenten:

  • Lupine – Het zaad van de lupineplant, zacht en soja-achtig
  • Champignons – Nemen smaken goed op en een sponzige structuur
  • Jackfruit – Een stuk fruit met unieke vlezige structuur
  • Watermeloen – Wanneer juist bereid, net als steak

De twee belangrijkste dingen om te begrijpen om goeie vleesvervangers te kunnen maken zijn: textuur en smaak. Door nieuwe ingrediënten te gebruiken, of door bepaalde kooktechnieken kunnen we hele gave texturen maken, en dus ook hele vlezige!

Smaak is vaak nog makkelijker, de vraag is waar proeft het vlees naar in het gerecht dat je wil namaken? Vlees wordt vaak op smaak gebracht met kruiden (vleeskruiden, kipkruiden, shoarmakruiden) en die kruiden zijn gewoon vegan. Vlees zelf smaakt voornamelijk umami, en met smaakmakers zoals vloeibare rook, tamari of sojasaus kun je ook jouw gerecht umami laten smaken.

Waar en welke kan ik kopen!?

vleesvervangers

Vleesvervangers liggen inmiddels in alle supermarkten, vaak hebben ze hun eigen vak, en word het aangegeven met bordjes. Maar blijf checken of het niet vegetarische producten zijn, soms veranderen producenten hun recepturen. Of vakkenvullers zetten bordjes verkeerd.

Unilever heeft in 2017 bekend gemaakt in de komende 10 jaar: 10 miljard euro om te zetten in hun vegan producten. Sindsdien lijkt het wel of er elke maand nieuwe vegan producten uitkomen, alle grote bedrijven proberen hun eigen vegan producten op de markt te brengen.

Denk aan fastfoodketens zaols: Mc Donalds, Burger King, KFC, Domino’s, die allemaal experimenteren met vegan producten. Maar ook de mega keten Ikea heeft inmiddels vegan balletjes (en soft ijs). En het gebeurt niet alleen internationaal, nee ook Nederlandse bedrijven maken vegan producten. Denk aan de Bijenkorf, de Hema, of Smullers.

Ook Restaurants en andere Horeca hebben steeds vaker vegan opties, en vaak dus een vleesvervanger op hun menu staan. Dat maakt Vegan worden wel héél makkelijk!

Wil jij weten hoe je echt gemakkelijk vegan kunt worden, lees dan hier hoe je gemakkelijk vegan word!

Wat zijn de voordelen van vleesvervangers uit de supermarkt?

Steeds meer bedrijven begrijpen dat Vegan een onvermijdelijke trend is en doen er dus aan mee. Super goed toch?

  • Het is snel en makkelijk
  • Zo hebben we een grote impact op onze gezondheid
  • Het is beter voor het milieu
  • We dragen niet meer bij aan misbruik van dieren
  • En het is gemakkelijke bron van b12, ijzer en calcium

Lees hier alles over voedingssupplementen in een veganistisch dieet!

We zijn super blij dat vlees zo gemakkelijk vervangen kan worden, en ruimte maakt voor vleesvervangers. Dat is echt een goeie beweging. 10 jaar geleden als vegan moest je echt je best doen om ergens iets te eten te krijgen, en dat is nu niet meer. Je kunt in elke stad een vegan burger kopen, of een lekkere vegan pizza eten, super!

Maar ik werd ook vegan vanwege mijn gezondheid, en zijn deze vleesvervangers ook zo gezond?

Waarom vleesvervangers uit de winkel niet zo goed voor je zijn

Met de opkomst van veganisme, zijn bedrijven zich gaan storten op: hoe maak je een vegan vervanger. Het belangrijkste voor een bedrijf is dat het produceerbaar is, zo goedkoop mogelijk en lekker genoeg om te verkopen.

Hoe gezond, of goed voor het milieu zo’n product is, is eigenlijk niet relevant (voor de producent, voor ons wel natuurlijk). Dus wat zijn de problemen die we tegen komen met vleesvervangers:

  • Veel vervangers zijn eigenlijk helemaal niet gezond
  • Vleesvervangers bevatten teveel zout
  • Vervangers zitten vol ongezonde additieven
  • Niet alle vervangers zijn zo goed voor het milieu als dat ze lijken
  • Vaak zijn vervangers ook eigenlijk helemaal niet zo lekker
  • Vervangers zijn (onnodig) duur
  • Vleesvervangers zijn fastfood, en kunt ze niet gebruiken om een bijzonder culinair gerecht te maken

Er zijn heel veel redenen om vegan te worden, en elke reden is goed natuurlijk! Maar om echt optimaal te genieten van de voordelen van de vegan levensstijl, is gezondheid gewoon heel belangrijk. En daar zien we een probleem in de opkomst van vervangers:

Vleesvervangers zijn sterk bewerkte producten!

Eigenlijk is dit met al het eten zo, het word keer op keer bewezen, eet echt eten! Niet smaakmakers, conserveringsmiddelen en stabilisatoren!

Een vegan levensstijl komt al jaren als gezond uit alle onderzoeken omdat het per definitie een dieet was van grotendeels onbewerkt eten. Maar nu er steeds meer bewerkte vegan producten komen, moeten we onderscheid maken tussen de snelle, sterk bewerkte en ongezonde vegan, en de vegan die zich richt op gebalanceerde onbewerkte en dus gezonde voeding.

Betekent dat dat je geen vleesvervangers kunt eten? Natuurlijk wel, alleen weet wat je eet, maak het zelf. Gebruik verse ingrediënten zonder onnodige additieven.

Kun je zelf vleesvervangers maken?

Ja natuurlijk kun je zelf vleesvervangers maken! Dan weet je precies wat er in zit, en kun je met kwaliteit ingrediënten werken! Dit lijkt natuurlijk een onmogelijke opgave, want hoe maak je die producten die ze in de winkel hebben liggen?

Wil jij een handje op weg geholpen worden? De beste recepten hebben om vlees, zuivel en eieren te vervangen? Probeer deze heerlijke recepten!

Vegan zalm
Dit heerlijke recept is een vegan zalm versie op basis van wortel, geweldig voor allerlei gerechten!
Check out this recipe
Seitan jackfruit “ribs”
Dit is zo'n vlees vervanger die je niet in de winkel kunt kopen, niet alles uit de winkel is beter, en dit is echt een heerlijke en ook nog gezonde vleesvervanger!
Check out this recipe
Vegan steak van watermeloen
Steak van watermeloen? Yup, gegrilde watermeloen steak is de nieuwste trend in de vegan cuisine, hele gave textuur, smaak en perfect voor BBQ tijd!
Check out this recipe
Vegan Meatloaf
Gehaktbrood klinkt als iets dat je nooit meer kunt eten als je vegan word. 'Pain de viande' Mogen wij jou verrassen met ons Vegan seitan Meatloaf!
Check out this recipe
Recept voor knapperige, veganistische spekreepjes
Met tofoe als basis ingrediënt maak je een knapperige, plantaardige vervanger van spekreepjes. Heerlijk voor door een maaltijdsalade of stamppot!
Check out this recipe
Pittige falafel volgens Oosters recept
Deze traditionele falafel heeft door het toevoegen van verschillende pepers en verse kruiden, net dat beetje extra pit! Daarnaast is falafel een goede bron van eiwitten, en ook goed een paar dagen te bewaren in de koelkast!
Check out this recipe

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

28 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie