Cashew kaas met kruiden, makkelijk recept voor stevige kaasvervanger

Een makkelijke zelf te maken kaas, dit kun je gemakkelijk op brood eten of bij gerechten, of gewoon stukjes zo op een plankje met ander lekkers!
  • Vegan Snacks
  • 10
  • 10g koolhydraten
zelf kaas maken van cashew met dille en knoflook 10g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 240 gram cashew geweekt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 citroen voor sap en zest (van 1/2 citroen)
  • 180 ml water
  • 4 el edelgist
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl zout
  • 10 gram verse dille

Instructies

  • Blend de geweekte cashews fijn met de helft van het water, voeg de andere ingrediënten (behalve de dille), en voeg er eventueel beetjes water aan toe als de blender het niet goed pakt.
  • Als het helemaal glad is geblend dan balanceer de smaken naar wens, meer citroen voor frisheid, edelgist voor kazigheid, zout om het hoger op smaak te brengen en knoflook voor een beetje kracht.
  • Leg een grote zeef boven een bak en leg in de zeef een kaasdoek (of fijne schone theedoek) vouw de hoeken van het doek bij elkaar en duw het overige vocht door het doek heen, bind het doek vast met een elastiek.
  • Zet het geheel zo in de koelkast voor een nacht. Haal voorzichtig uit het doek, en vorm het met de hand in de juiste vorm. Garneer het met vers gehakte dille en eventueel wat extra citroen zest. Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Zelf kaas maken van cashew
Hoeveelheid per portie
Calories 168 Calories from Fat 126
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 14g22%
Saturated Fat 2g13%
Sodium 44mg2%
Potassium 204mg6%
Carbohydrates 10g3%
Fiber 1g4%
Sugar 2g2%
Protein 5g10%
Vitamin A 77IU2%
Vitamin C 13mg16%
Calcium 17mg2%
Iron 2mg11%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Soms wil je jezelf (of je bezoek) gewoon lekker verwennen, een lekker plankje maken met allemaal lekkers is mijn favoriet! Dit ‘kaasje’ mag je dan ook zeker niet missen. Deze cashew kaas is ook lekker bij tal van gerechten. Maar gewoon zo op een cracker geniet ik er misschien nog wel het meest van.

Cashew kaas?

Vegan kaas van cashew? De doorgewinterde vegan heeft er allang van gehoord, maar voor veel mensen is het nog erg nieuw. Zodra je iets wilt maken dat lijkt op iets anders (Zoals we dat doen met vervangers) dan zijn er twee factoren het belangrijkst: structuur en smaak.

Kaas is vooral vet en eiwit. Het heeft wat zoetige tonen van de lactose, en wat zuren van het melkzuur (melkzuur is trouwens vegan). Verder is kaas vrij neutraal. Veel kazen krijgen dan ook hun typische smaken niet van de ingrediënten maar van de productieprocessen. Denk aan kruidenkorsten, of schimmelkazen.

Om die specifieke vet / eiwit gehalte van kaas na te bootsen gebruiken we cashew. Omdat die er het meest op lijkt. Met de juiste water toevoeging, een beetje zuur (citroenzuur) en goed geblend dan krijg je een soortgelijke textuur en neutrale kaas smaak. Zo net geblend, proeft het nog erg veel na cashew. Maar met de juiste toevoegingen heb je opeens een stevige, kruidige rijpe kaas smaak te pakken. Daar gaan we voor met deze kaas!

Meer vegan kaas maken?

Vaker vegan kaas maken? Deze cashew kaas is zo lekker, maar er zijn nog veel meer opties natuurlijk. Wat dacht je van deze kaas gemaakt van walnoot! Ook deze vegan aquafaba mozarellakaas is erg leuk om uit te proberen.

 

Soms wil je jezelf (of je bezoek) gewoon lekker verwennen, een lekker plankje maken met allemaal lekkers is mijn favoriet! Dit ‘kaasje’ mag je dan ook zeker niet missen. Deze cashew kaas is ook lekker bij tal van gerechten. Maar gewoon zo op een cracker geniet ik er misschien nog wel het meest van.

Cashew kaas?

Vegan kaas van cashew? De doorgewinterde vegan heeft er allang van gehoord, maar voor veel mensen is het nog erg nieuw. Zodra je iets wilt maken dat lijkt op iets anders (Zoals we dat doen met vervangers) dan zijn er twee factoren het belangrijkst: structuur en smaak.

Kaas is vooral vet en eiwit. Het heeft wat zoetige tonen van de lactose, en wat zuren van het melkzuur (melkzuur is trouwens vegan). Verder is kaas vrij neutraal. Veel kazen krijgen dan ook hun typische smaken niet van de ingrediënten maar van de productieprocessen. Denk aan kruidenkorsten, of schimmelkazen.

Om die specifieke vet / eiwit gehalte van kaas na te bootsen gebruiken we cashew. Omdat die er het meest op lijkt. Met de juiste water toevoeging, een beetje zuur (citroenzuur) en goed geblend dan krijg je een soortgelijke textuur en neutrale kaas smaak. Zo net geblend, proeft het nog erg veel na cashew. Maar met de juiste toevoegingen heb je opeens een stevige, kruidige rijpe kaas smaak te pakken. Daar gaan we voor met deze kaas!

Meer vegan kaas maken?

Vaker vegan kaas maken? Deze cashew kaas is zo lekker, maar er zijn nog veel meer opties natuurlijk. Wat dacht je van deze kaas gemaakt van walnoot! Ook deze vegan aquafaba mozarellakaas is erg leuk om uit te proberen.

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Zelf kaas maken van cashew

Een makkelijke zelf te maken kaas, dit kun je gemakkelijk op brood eten of bij gerechten, of gewoon stukjes zo op een plankje met ander lekkers!

Gang Bijgerecht
Keuken Franse keuken, French, Italiaans, Italian, Nederlands
Trefwoord cashew, kaas, vegan kaas
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 15 minuten
Porties 10
calorieën 168 kcal

Ingrediënten

  • 240 gram cashew geweekt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 citroen voor sap en zest (van 1/2 citroen)
  • 180 ml water
  • 4 el edelgist
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl zout
  • 10 gram verse dille

Instructies

  1. Blend de geweekte cashews fijn met de helft van het water, voeg de andere ingrediënten (behalve de dille), en voeg er eventueel beetjes water aan toe als de blender het niet goed pakt.

  2. Als het helemaal glad is geblend dan balanceer de smaken naar wens, meer citroen voor frisheid, edelgist voor kazigheid, zout om het hoger op smaak te brengen en knoflook voor een beetje kracht.

  3. Leg een grote zeef boven een bak en leg in de zeef een kaasdoek (of fijne schone theedoek) vouw de hoeken van het doek bij elkaar en duw het overige vocht door het doek heen, bind het doek vast met een elastiek.

  4. Zet het geheel zo in de koelkast voor een nacht. Haal voorzichtig uit het doek, en vorm het met de hand in de juiste vorm. Garneer het met vers gehakte dille en eventueel wat extra citroen zest. Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Orly Vlot

Orly Vlot is het brein achter Happy Vegan. In 2011 werd Orly pescetariër, in 2012 vegetariër, en in 2013 startte hij met 100% plantaardig eten. Veganisme werd in de jaren erna zijn levensstijl; voor de dieren, voor het milieu, maar ook zijn persoonlijke gezondheid. Orly staat graag in de keuken en experimenteert veel met de laatste trendy vegan recepten. Hij heeft ook 10 jaar horeca ervaring; als gastheer, barista en sommelier. Hier heeft hij kennis opgedaan over producten, geleerd over smaakbeleving maar vooral over wat mensen lekker vinden. Zijn interesse in lekker eten breidde zich uit naar interesse in diëtiek en voedingskunde. Zo heeft hij onder andere aan de Universiteit van Wageningen vakken gevolgd, leest hij graag boeken over voeding, en is hij op de hoogte van de laatste statistieken. Vanuit deze ervaringen heeft Orly inmiddels ook meegeschreven aan 6 verschillende boeken. Maar het liefst deelt hij gewoon lekkere recepten waar hij iets leuks over kan vertellen en die dan ook nog vegan zijn. Zo helpt hij mensen een stapje te maken naar een groenere levensstijl.

Recepten voor 4 weken

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord