WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Cashew kaas met kruiden, makkelijk recept voor stevige kaasvervanger
- Vegan Snacks
-
10
- 10g koolhydraten

Ingrediënten
- 240 gram cashew geweekt
- 4 tenen knoflook
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 citroen voor sap en zest (van 1/2 citroen)
- 180 ml water
- 4 el edelgist
- 30 ml olijfolie
- 1 tl zout
- 10 gram verse dille
Instructies
- Blend de geweekte cashews fijn met de helft van het water, voeg de andere ingrediënten (behalve de dille), en voeg er eventueel beetjes water aan toe als de blender het niet goed pakt.
- Als het helemaal glad is geblend dan balanceer de smaken naar wens, meer citroen voor frisheid, edelgist voor kazigheid, zout om het hoger op smaak te brengen en knoflook voor een beetje kracht.
- Leg een grote zeef boven een bak en leg in de zeef een kaasdoek (of fijne schone theedoek) vouw de hoeken van het doek bij elkaar en duw het overige vocht door het doek heen, bind het doek vast met een elastiek.
- Zet het geheel zo in de koelkast voor een nacht. Haal voorzichtig uit het doek, en vorm het met de hand in de juiste vorm. Garneer het met vers gehakte dille en eventueel wat extra citroen zest. Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Soms wil je jezelf (of je bezoek) gewoon lekker verwennen, een lekker plankje maken met allemaal lekkers is mijn favoriet! Dit ‘kaasje’ mag je dan ook zeker niet missen. Deze cashew kaas is ook lekker bij tal van gerechten. Maar gewoon zo op een cracker geniet ik er misschien nog wel het meest van.
Cashew kaas?
Vegan kaas van cashew? De doorgewinterde vegan heeft er allang van gehoord, maar voor veel mensen is het nog erg nieuw. Zodra je iets wilt maken dat lijkt op iets anders (Zoals we dat doen met vervangers) dan zijn er twee factoren het belangrijkst: structuur en smaak.
Kaas is vooral vet en eiwit. Het heeft wat zoetige tonen van de lactose, en wat zuren van het melkzuur (melkzuur is trouwens vegan). Verder is kaas vrij neutraal. Veel kazen krijgen dan ook hun typische smaken niet van de ingrediënten maar van de productieprocessen. Denk aan kruidenkorsten, of schimmelkazen.
Om die specifieke vet / eiwit gehalte van kaas na te bootsen gebruiken we cashew. Omdat die er het meest op lijkt. Met de juiste water toevoeging, een beetje zuur (citroenzuur) en goed geblend dan krijg je een soortgelijke textuur en neutrale kaas smaak. Zo net geblend, proeft het nog erg veel na cashew. Maar met de juiste toevoegingen heb je opeens een stevige, kruidige rijpe kaas smaak te pakken. Daar gaan we voor met deze kaas!
Meer vegan kaas maken?
Vaker vegan kaas maken? Deze cashew kaas is zo lekker, maar er zijn nog veel meer opties natuurlijk. Wat dacht je van deze kaas gemaakt van walnoot! Ook deze vegan aquafaba mozarellakaas is erg leuk om uit te proberen.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.