Vegan kaas top 5 beste recepten

  • Vegan Snacks
vegan veganistische kaas recept
Voeg toe aan favorieten
Voedingswaarden
Tips
Volwassen mensen horen geen melk meer te drinken, en zeker niet van een dier. Koeienmelk is voor kalfjes. “Ja maar kaas!” Inderdaad dat betekent ook geen kaas meer eten, maar kaas is wel erg lekker! Daarom hebben wij hier de beste vegan kaas recepten voor jou op een rij gezet!

Voordat we de wereld van vegan kaas gaan induiken wil ik het nog kort over lactose en caseïne hebben. Dat is namelijk belangrijk om te begrijpen waarom we kaas willen vervangen.

80% van de mensen kan lactose niet afbreken

Lactose is melksuiker, het is een disacharide dat betekent dat het een deeltje glucose is en een deeltje galactose. Daar is niets mis mee, want die kunnen we beide metaboliseren. Het is alleen zo dat je om lactose te kunnen afbreken in die twee suikers een enzym nodig hebt: lactase. En de lactase aanmaak stopt bij de mens ongeveer rond het 6e jaar. Dan is het kind biologisch echt uit de zoogperiode, en niet langer in staat om moedermelk te drinken.

80% van de wereldbevolking is dan ook lactose intolerant, dat is namelijk de natuurlijke staat van zijn voor een volwassen mens (of elk ander volwassen zoogdier). Er is een kleine uitzondering op deze regel en dat zijn westerlingen. Die hebben een kleine genetische afwijking waardoor ze langer lactase blijven aanmaken.

Hier wordt men echter door de jaren wel steeds slechter in. En daardoor krijgen ook westerlingen op latere leeftijd steeds meer last van zuivelconsumptie. Die lactase aanmaak neemt alsnog langzaam aan af, en kan dus ook bij westerlingen steeds slechter afgebroken worden. Dit verstoort het verteringssysteem en draagt bij aan veel gezondheidsproblemen.

Vegan kaas is dus ook perfect voor mensen met een lactose-intolerantie!

Caseïne verslaving!

Wei en caseïne (20% – 80%) zijn de eiwitten in melk. Wei wordt heel snel afgebroken in het lichaam en zorgt voor een stevige bloedsuikerpiek. Er is een sterke link gevonden tussen kankergroei en de insuline groeifactor die wei veroorzaakt, oei!

Caseïne is volgens de china studie echter de grootste promoter voor kanker die er tot nu toe is ontdekt. De langzame afbraak van caseïne zorgt daarnaast (net als wei en lactose) voor een balast op het verteringssysteem. De Caseïne die afgebroken wordt gedraagt zich als natuurlijke morfine-achtige stoffen die net als andere opiaten een sterk verslavende werking op het brein hebben. Kaas is dan ook de nummer 1 reden voor bijvoorbeeld vegetariërs om niet de overstap naar vegan te maken.

Het is dan ook belangrijk om te begrijpen dat onze vegan kazen deze caseïne niet bevat en dus ook niet deze verslavende werking heeft. En dus ook niet aan jouw kaasverslaving kan voldoen. Wij proberen gewoon lekkere en gezonde dingen te maken, en denken dat dat gelukt is!

Vegan kaas is dan gewoon geblenderde noten?

Je kunt inderdaad heel goed vegan kaas maken van noten. Vaak worden er cashews gebruikt. Dit is vanwege het hoge vetgehalte en relatief hoog eiwitgehalte dat wanneer zacht gepureerd een zelfde soort smeuïgheid als vegan kaas geeft. Maar we gebruiken ook andere ingrediënten voor de basis! Zoals tofu, aquafaba en aubergine!

Hoe geef je dan iets die typische kaassmaak!

Een vegan veteraan zal je altijd als tip geven om een pot edelgist in huis te halen. Het heeft die rijpe, umami smaak die aan kaas doet denken. Zeker als je al een tijdje gestopt bent met kaas eten (en je dus niet meer verslaafd bent aan caseïne) lijkt edelgist erg op kaas!

De structuur van kaas scheelt natuurlijk erg veel per kaassoort, met onze 5 kaassoorten gaan we daar ook zeker mee aan de slag, we maken onder andere gebruik van puur noten, agar agar, tapioca, aquafaba. Wij denken dat we een leuke beginnerslijst aan vegan kaas recepten hebben opgesteld. Kies hieronder jouw favoriet uit!
Cashew kaas

Walnoten kaas

Amandelkaas

Parmazaanse Edelgist kaas

Kaasfondue Vegan Style

 

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Compleet Vegan Programma met 90 Recepten & boordevol Inspiratie
Dit vinden andere gebruikers van dit recept

Geef een reactie