Griekse Vegan Feta van Tofu

Zelf vegan feta maken op basis van feta! Altijd handig om een pot in de koelkast te hebben!
  • Vegan Lunch
  • 4
  • 6g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 400 gram tofu
  • 1 citroen sap
  • 120 ml appel cider azijn
  • 60 ml witte wijn goedkope frisse witte wijn (sauvigon blanc ofzo)
  • 60 ml water
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el basilicum
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el thijm
  • 2 tl peterselie
  • 2 tl oregano
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 el peper heel

Instructies

  • Duw het vocht uit de tofu: vouw het tussen een theedoek en leg er iets zwaars op, laat een uur zo staan.
  • Snijd de knoflook grof, pers de citroen en mix met alle andere ingrediënten, giet in een goed afsluitbare pot.
  • Doe de tofu in de pot in de marinade en laat 2/3 dagen zo weken.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan feta
Hoeveelheid per portie
Calories 246 Calories from Fat 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 20g31%
Saturated Fat 3g19%
Sodium 105mg5%
Potassium 70mg2%
Carbohydrates 6g2%
Fiber 2g8%
Sugar 1g1%
Protein 9g18%
Vitamin A 13IU0%
Vitamin C 15mg18%
Calcium 135mg14%
Iron 2mg11%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Vegan kaas is echt een nieuw fenomeen. Tien jaar geleden kon je eigenlijk niets vinden. Maar er zijn natuurlijk al sinds de jaren 40 mensen die actief vegan eten, en er word al sinds het begin moeite gedaan om kaas te vervangen. Dit vegan feta recept is zo’n heerlijk klassiek vegan recept dat je gemakkelijk kunt maken met ingrediënten die je overal kunt kopen. Heerlijk voor door een salade!

Wat is (vegan) feta

Kaas als ‘manmade’ product is al zo’n 8000 jaar oud. Je kunt je voorstellen dat toen we net dieren gingen domesticeren dat we hun melk namen en consumeerde. Van de magen van jonge dieren maakte we drinkzakken en daar bewaarde we ook de melk in. Door de natuurlijk aanwezige enzyme, en door het schudden van het reizen, klopte die melk op tot de eerste kazen. Dit is niet hoe er nu nog kaas word gemaakt. Er is eigenlijk (zeker hier in Nederland) geen nood meer aan melk of zuivel als voeidingsmiddel. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat er een grote cultureel belang is om zuivel te blijven consumeren. Wij hebben dan ook niks tegen die cultuur, wij willen het gewoon upgraden. Door naar vegan feta.

Feta stamt uit de 17e eeuw, en specifiek aan deze kaas is dat deze is gerijpt (minimaal 60 dagen) op zout water. Dit is belangrijk voor ons omdat wij dit ook gaan doen (alleen niet 60 dagen) maar een aantal dagen. De melk zelf is gemaakt van grotendeels schapenmelk, en soms nog een gedeelte geitenmelk, dit geeft het een wat zurig, scherp karakter, dat gaan we met wat zuren nabootsen. Feta komt uit Griekenland dat betekent dat je in bijpassende gerechten altijd Griekse, mediterraanse kruiden tegenkomt. Kruiden zijn natuurlijk super vegan, dus die gaan we absoluut gebruiken voor ons recept.

Probeer onze favoriete kazen eens zelf te maken!

Waarom is feta (kaas) slecht voor je

Specifiek in feta zit erg veel zout, het gezondheidscentrum raad maximaal 6 gram zout per dag aan, maar het is aan te raden om daar onder te blijven. Daarnaast is feta erg vettig, en dit zijn dus dierlijke vetten, 2/3e van deze vetten zijn dan ook verzadigde vetten en dragen bij aan: overgewicht, diabetes type-2, en hart en vaatziekten.

En er zit lactose in… Lactose is melksuiker. Slechts 30% van de mensen kan langer dan hun 6e jaar lactose afbreken (de rest noemen we lactose intolerant) dat is natuurlijk omdat zuivel voor zuigelingen is, en dat zijn wij volwassenen niet.

Weet je voor wie feta ook niet gezond is? Voor de schapen en hun lammeren. Lekker vegan feta maken dus!

4.2 van 5 stemmen
Afdrukken

Vegan feta

Zelf vegan feta maken op basis van feta! Altijd handig om een pot in de koelkast te hebben!

Gang Bijgerecht
Keuken grieks, turks
Trefwoord feta, kaas, tofu, vegan kaas
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4
calorieën 246 kcal

Ingrediënten

  • 400 gram tofu
  • 1 citroen sap
  • 120 ml appel cider azijn
  • 60 ml witte wijn goedkope frisse witte wijn (sauvigon blanc ofzo)
  • 60 ml water
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el basilicum
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el thijm
  • 2 tl peterselie
  • 2 tl oregano
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 el peper heel

Instructies

  1. Duw het vocht uit de tofu: vouw het tussen een theedoek en leg er iets zwaars op, laat een uur zo staan.

  2. Snijd de knoflook grof, pers de citroen en mix met alle andere ingrediënten, giet in een goed afsluitbare pot.

  3. Doe de tofu in de pot in de marinade en laat 2/3 dagen zo weken.

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Annelies

    Super makkelijk en lekker! Ik vraag me wel af of de voedingswaarden berekend zijn op het geheel of op 100gr? Ik heb het de dag nadien al gebruikt in een salade en dat was al prima.

Geef een reactie