Heerlijke smeuïge recept voor Vegan kaasfondue

Franse/zwitserse kaasfondue als Vegan? Ja hoor, we kunnen alles vegan maken!
  • Vegan Diner
  • 8
  • 13g koolhydraten
Kaasfondue 13g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Kaas fondue

  • 150 gram cashew rauw
  • 225 gram aardappel russet burbank
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el witte miso pasta
  • 1 el mosterd dion
  • 1 el citroensap
  • 2 tl tapioca
  • 1/2 tl witte peper
  • 240 ml sojamelk ongezoet
  • 240 ml witte wijn droog en vegan en iets vols denk aan een chardonnay
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 snufje zout naar smaak

Suggesties voor erbij

  • Stokbrood
  • Appel blokjes
  • Peren blokjes
  • gestoomde groentes

Instructies

  • In een kleine pan kook de cashew en aardappel. Laat op zacht vuur 20 minuten door koken. En giet af.
  • Doe de cashew en aardappel in een keukenmachine (of in een grote bak en bewerk met een staafmixer) voeg ook de knoflook, miso, mosterd, citroensap, tapioca, witte peper en 1/4de van de soja melk toe. Blend tot een zachte puree.
  • Voeg langzaam steeds wat Sojamelk toe en blijf blenden.
  • Kook de wijn in een pan op het vuur, en laat 4 minuten koken en reduceer ongeveer tot de helft.
  • Voeg de cashew mix eraan toe en roer door en laat het geheel ongeveer 4 minuten borrelen. Het zou dikker van textuur moeten worden en licht elastisch.
  • Voeg zout toe om op smaak te brengen. Houd het warm en eet met bijvoorbeeld stukjes brood of groentes.
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan Kaasfondue
Hoeveelheid per portie
Calories 167 Calories from Fat 81
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 9g14%
Saturated Fat 2g13%
Sodium 79mg3%
Potassium 312mg9%
Carbohydrates 13g4%
Fiber 1g4%
Sugar 2g2%
Protein 5g10%
Vitamin A 118IU2%
Vitamin C 4mg5%
Calcium 55mg6%
Iron 2mg11%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Het lekkerste Vegan kaasfondue recept hebben wij hier voor jou! Zacht smeuïg heerlijk op smaak! En dan ook nog Vegan! Dus ook perfect voor je lactose intolerante tante! (70% van de wereldbevolking is lactose intolerant) En ook nog goed voor je gezondheid (wat we van kaasfondue normaal niet kunnen zeggen). Probeer jij hem uit!

Waarom is het beste Kaasfondue recept … Vegan?!!

Fondue komt van het Franse woord fondre, wat smelten betekent. Vroeger, 300 jaar geleden, als het winter was, en eten schaars was (en we dus niet naar de supermarkt konden om even snel verse kaas te halen) moesten we eten wat we eten konden. Dingen zoals oude kaas. Als je kaas goed bewaart, in de juiste omstandigheden kun je hele mooie oude kazen maken. Maar als je het gewoon zo in je 1700 huisje in de keuken laat liggen, dan droogt het uit en wordt het hard en eigenlijk oneetbaar.

Wat deden de fransen, ze probeerden dat vet (de kaas) te smelten in een pan en daar goten ze (want het zijn Fransen) witte wijn bij, en zo kreeg je het eerste kaasfondue recept! Zo kreeg je een soort dikke kaassoep/brij die je niet heel graag zo at, en dus alles wat je nog had erin doopte. Zoals oude stukjes brood, of overrijpe peer en appels.

Maar waarom is een vegan kaasfondue dan beter dan een klassieke kaasfondue? Omdat het niet gaat om de vieze oude kaas. Maar het gaat om de textuur, het vet gehalte, en de smaken die we eraan toevoegen.

Zo is een Vegan kaasfondue net zo lekker, en dan ook nog een stuk gezonder, én zonder dierenleed! Ik begrijp heel goed dat je in 1700 kaas en vlees at om te overleven, maar anno 2019 is dat echt niet meer nodig. Dus hup snel naar de supermarkt voor alle ingrediënten om dit heerlijke Vegan kaasfondue recept te maken!!

Meer vegan kaas maken?

Vegan kaasfondue is echt leuk om gezellig samen te eten. Wil jij vaker je gezin of vrienden verrassen met gave vegan kaas recepten, wat dacht je van deze smeuïge kaas met walnoot! Deze cashew kaas is ook echt een favorietje!

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Vegan Kaasfondue

Franse/zwitserse kaasfondue als Vegan? Ja hoor, we kunnen alles vegan maken!

Gang Diner
Keuken Franse keuken, zwitsers
Trefwoord fondue, kaas, kaas fondue
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 8
calorieën 167 kcal

Ingrediënten

Kaas fondue

  • 150 gram cashew rauw
  • 225 gram aardappel russet burbank
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el witte miso pasta
  • 1 el mosterd dion
  • 1 el citroensap
  • 2 tl tapioca
  • 1/2 tl witte peper
  • 240 ml sojamelk ongezoet
  • 240 ml witte wijn droog en vegan en iets vols denk aan een chardonnay
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 snufje zout naar smaak

Suggesties voor erbij

  • Stokbrood
  • Appel blokjes
  • Peren blokjes
  • gestoomde groentes

Instructies

  1. In een kleine pan kook de cashew en aardappel. Laat op zacht vuur 20 minuten door koken. En giet af.

  2. Doe de cashew en aardappel in een keukenmachine (of in een grote bak en bewerk met een staafmixer) voeg ook de knoflook, miso, mosterd, citroensap, tapioca, witte peper en 1/4de van de soja melk toe. Blend tot een zachte puree.

  3. Voeg langzaam steeds wat Sojamelk toe en blijf blenden.

  4. Kook de wijn in een pan op het vuur, en laat 4 minuten koken en reduceer ongeveer tot de helft.

  5. Voeg de cashew mix eraan toe en roer door en laat het geheel ongeveer 4 minuten borrelen. Het zou dikker van textuur moeten worden en licht elastisch.

  6. Voeg zout toe om op smaak te brengen. Houd het warm en eet met bijvoorbeeld stukjes brood of groentes.

Orly Vlot

Orly Vlot is het brein achter Happy Vegan. In 2011 werd Orly pescetariër, in 2012 vegetariër, en in 2013 startte hij met 100% plantaardig eten. Veganisme werd in de jaren erna zijn levensstijl; voor de dieren, voor het milieu, maar ook zijn persoonlijke gezondheid. Orly staat graag in de keuken en experimenteert veel met de laatste trendy vegan recepten. Hij heeft ook 10 jaar horeca ervaring; als gastheer, barista en sommelier. Hier heeft hij kennis opgedaan over producten, geleerd over smaakbeleving maar vooral over wat mensen lekker vinden. Zijn interesse in lekker eten breidde zich uit naar interesse in diëtiek en voedingskunde. Zo heeft hij onder andere aan de Universiteit van Wageningen vakken gevolgd, leest hij graag boeken over voeding, en is hij op de hoogte van de laatste statistieken. Vanuit deze ervaringen heeft Orly inmiddels ook meegeschreven aan 6 verschillende boeken. Maar het liefst deelt hij gewoon lekkere recepten waar hij iets leuks over kan vertellen en die dan ook nog vegan zijn. Zo helpt hij mensen een stapje te maken naar een groenere levensstijl.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord