Hoe kun je zelf teriyaki saus maken zonder suiker?

Dat is niet alleen gezonder dan teriyaki uit een flesje, maar ook nog eens veel lekkerder! En dan ook nog zonder suiker, wat wil je nog meer.
  • Vegan Diner
  • 1 bakje
  • 7g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 ml soyasaus minder zout
  • 10 ml rijstazijn
  • 2 el agavesiroop
  • 2 tl gember geschild & fijngehakt
  • 2 tl knoflook fijngehakt
  • 2 tl rode peper fijngehakt

Instructies

  • Schil de gember en pel de knoflook en hak deze, samen met de rode peper, fijn.
  • Doe de soyasaus in een maatbeker en voeg de gesneden ingrediënten toe, mix door elkaar.
  • Voeg nu de rijstazijn en agave siroop toe en mix nogmaals goed.
    TIP: de hoeveelheid van deze ingrediënten is slechts een indicatie en smaken verschillen. Dip je vinger en proef, je kunt gerust meer azijn of agave siroop naar smaak toevoegen!
  • Laat het sausje even staan om de smaken te laten intrekken (bereid hem bijvoorbeeld s'middags of voor je gaat koken). De smaken komen het beste samen als je de teriyaki gebruikt om te koken of wokken.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Zelfgemaakte teriyaki saus zonder suiker
Hoeveelheid per portie
Calories 70
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Carbohydrates 7g2%
Protein 10g20%
Vitamin C 1.4mg2%
Calcium 20mg2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dat leerden we tijdens een kookworkshop bij Konijnenvoer, hèt veganistische restaurant van Arnhem!

Onze leerschool: Konijnenvoer in Arnhem

Ja, je leest het goed. In Arnhem is een vegan restaurant geopend met de naam Konijnenvoer. Hoe leuk is dat? Maar het wordt nog leuker: wij kregen een vegan kookworkshop van niemand minder dan chef-kok Demian.

Vol verwachting kwamen we voor ons eerste personeelsuitje binnen bij Konijnenvoer. Niet alleen voor ons was dit een eerste keer: Demian gaf aan ons zijn aller-aller-eerste workshop! Zelfs nog voor het restaurant officieel geopend werd.

Eerste keer of niet: we hebben ontzettend genoten van zijn lekkere gerechten. Van vegan scrambled eggs met ‘spek’ tot een fishburger die niet van echt te onderscheiden valt. Demian’s kookkunsten zijn een eyeopener voor iedere vegan!

TIP van Happy Vegan: Op naar Konijnenvoer in Arnhem dus! Reserveer van tevoren, want de meeste avonden zijn gastheer en vrouw Demian en Imane hartstikke vol geboekt.

Teriyaki saus maken

Ons favoriete gerecht, of eigenlijk smaakmaker, was met stipt Demian’s zelfgemaakte teriyaki saus. Deze is niet alleen gezonder dan de kant-en-klare sauzen in de supermarkt, hij is ook nog eens veel (en dan bedoelen we echt VEEL) lekkerder.

En dat is nog niet alles: teriyaki is super makkelijk te maken en staat in een handomdraai op tafel!

Hoe maak ik een vegan teriyaki recept?

Traditionele gerechten met deze saus bevatten vaak kip of zalm. Maar de teriyaki is van zichzelf zo smaakvol (zeker als je hem zelf maakt) dat hij ook heel goed gecombineerd kan worden met tofu als vleesvervanger.

TIP van Happy Vegan: Een van mijn favoriete combinaties is tofu gewokt in zelfgemaakte saus met daarbij couscous met sperziebonen, champignons, pinda’s en wat geroosterde sesamzaadjes als topping. Smullen!

 

3.29 van 7 stemmen
Afdrukken

Zelfgemaakte teriyaki saus zonder suiker

Dat is niet alleen gezonder dan teriyaki uit een flesje, maar ook nog eens veel lekkerder! En dan ook nog zonder suiker, wat wil je nog meer.

Gang saus, Smaakmaker
Keuken Aziatische keuken, Chinese
Trefwoord saus, teriyaki
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 bakje
calorieën 70 kcal

Ingrediënten

  • 100 ml soyasaus minder zout
  • 10 ml rijstazijn
  • 2 el agavesiroop
  • 2 tl gember geschild & fijngehakt
  • 2 tl knoflook fijngehakt
  • 2 tl rode peper fijngehakt

Instructies

  1. Schil de gember en pel de knoflook en hak deze, samen met de rode peper, fijn.

  2. Doe de soyasaus in een maatbeker en voeg de gesneden ingrediënten toe, mix door elkaar.

  3. Voeg nu de rijstazijn en agave siroop toe en mix nogmaals goed.

    TIP: de hoeveelheid van deze ingrediënten is slechts een indicatie en smaken verschillen. Dip je vinger en proef, je kunt gerust meer azijn of agave siroop naar smaak toevoegen!

  4. Laat het sausje even staan om de smaken te laten intrekken (bereid hem bijvoorbeeld s'middags of voor je gaat koken). De smaken komen het beste samen als je de teriyaki gebruikt om te koken of wokken.

 

3.29 van 7 stemmen
Afdrukken

Zelfgemaakte teriyaki saus zonder suiker

Dat is niet alleen gezonder dan teriyaki uit een flesje, maar ook nog eens veel lekkerder! En dan ook nog zonder suiker, wat wil je nog meer.

Gang saus, Smaakmaker
Keuken Aziatische keuken, Chinese
Trefwoord saus, teriyaki
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 bakje
calorieën 70 kcal

Ingrediënten

  • 100 ml soyasaus minder zout
  • 10 ml rijstazijn
  • 2 el agavesiroop
  • 2 tl gember geschild & fijngehakt
  • 2 tl knoflook fijngehakt
  • 2 tl rode peper fijngehakt

Instructies

  1. Schil de gember en pel de knoflook en hak deze, samen met de rode peper, fijn.

  2. Doe de soyasaus in een maatbeker en voeg de gesneden ingrediënten toe, mix door elkaar.

  3. Voeg nu de rijstazijn en agave siroop toe en mix nogmaals goed.

    TIP: de hoeveelheid van deze ingrediënten is slechts een indicatie en smaken verschillen. Dip je vinger en proef, je kunt gerust meer azijn of agave siroop naar smaak toevoegen!

  4. Laat het sausje even staan om de smaken te laten intrekken (bereid hem bijvoorbeeld s'middags of voor je gaat koken). De smaken komen het beste samen als je de teriyaki gebruikt om te koken of wokken.

Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie