Snel recept om zelf vegan spekjes te maken

Met tofoe als basis ingrediënt maak je een knapperige, plantaardige vervanger van spekreepjes. Heerlijk voor door een maaltijdsalade of stamppot!
  • Vegan Lunch
  • 1 portie
  • 3g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 g tofu niet uitgelekt
  • 2 el Hot&Spicy BBQ kruidenmix
  • 3 el olijfolie extra virgine
  • 2 tl rookolie

Instructies

  • Doe de olijfolie en de kruiden in een kom en roer goed door.
  • Snijd de tofoe in dunne reepjes (zoals ook spekreepjes eruit zien).
  • Voeg de reepjes tofoe toe aan de kruidenolie en roer goed door. Laat dit 10 minuten intrekken, roer om de 3 minuten door zodat de tofoe de kruiden goed opneemt.
  • Verhit een braadpan. Voeg geen extra olie toe! Dit zit allemaal al in je kommetje met de tofoe spekreepjes.
  • Als de pan goed heet is, kiep je het kommetje erboven om (kijk uit voor olie spetters op je kleding!).
  • Bak de spekreepjes op een redelijk hoog vuur in tien minuten lichtbruin en knapperig. Schep regelmatig om.
  • Leg twee vellen keukenpapier op een bord en verdeel hierover de spekjes. Zo kan de olie uitlekken voor je ze aan je gerecht toevoegt.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Recept voor knapperige, veganistische spekreepjes
Hoeveelheid per portie
Calories 116 Calories from Fat 63
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 7g11%
Sodium 5mg0%
Carbohydrates 3g1%
Fiber 1g4%
Protein 9g18%
Vitamin A 75IU2%
Vitamin C 1mg1%
Calcium 163mg16%
Iron 3.7mg21%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Met dit recept maak je zelf je vleesvervangers: lekkere vegan spekjes!

Een vegan alternatief voor spekjes

In het schap met vleesvervangers ben je ze misschien wel tegengekomen: vegetarische spekjes. Misschien heb jij ze zelf al weleens geprobeerd.

Van de smaak van deze kant-en-klare vegetarische spekreepjes worden wij van Happy Vegan niet erg blij. Daarnaast als je dan tussen de ingrediënten kijkt, zit er van alles in wat er volgens mij niet in hoeft. Vegan eten doe ik ook voor mijn gezondheid, dan help ik mezelf natuurlijk niet door allerlei toevoegingen onnodig te eten!

Dat zette ons aan het denken. Waarom zouden we niet zelf een  veganistisch alternatief voor spekjes kunnen maken?

Ben jij opzoek naar een manier om vaker eiwitten te eten in je vegan dieet, lees dan dit artikel eens.

Recept om zelf vegetarische spekreepjes te maken

Met tofu als basis ingrediënt was het eigenlijk meteen raak. Door de tofu in dunne reepjes te snijden en te bakken in olijfolie, werden de vegetarische spekreepjes lekker knapperig!

Probeer hier onze beste tofu gerechten eens uit!

Om de spekjes een rokerige smaak te geven, gebruikten we een kant en klare ‘Hot&Spice BBQ’ kruidenmix. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met het mixen van verschillende kruiden.

Smaken die je niet wilt missen zijn: knoflook, ui en gerookte (smoked) paprika. Wij vinden zelf de chipolatakruiden en chili vlokken een echte aanrader.  Voor extra smokiness probeer liquid smoke eens!

Heerlijk zo’n makkelijke vleesvervanger, probeer hier onze populairste vleesvervangers recepten eens!

 

3.65 van 14 stemmen
Afdrukken

Recept voor knapperige, veganistische spekreepjes

Met tofoe als basis ingrediënt maak je een knapperige, plantaardige vervanger van spekreepjes. Heerlijk voor door een maaltijdsalade of stamppot!

Gang Bijgerecht, Diner, Main Course, Side Dish
Keuken American, Amerikaans, Amerikaans/Brits, hollands, Nederlands
Trefwoord spekreepjes, veganistische spek
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Wachttijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 1 portie
calorieën 116 kcal
Auteur Happy Vegan

Ingrediënten

  • 100 g tofu niet uitgelekt
  • 2 el Hot&Spicy BBQ kruidenmix
  • 3 el olijfolie extra virgine
  • 2 tl rookolie

Instructies

  1. Doe de olijfolie en de kruiden in een kom en roer goed door.

  2. Snijd de tofoe in dunne reepjes (zoals ook spekreepjes eruit zien).

  3. Voeg de reepjes tofoe toe aan de kruidenolie en roer goed door. Laat dit 10 minuten intrekken, roer om de 3 minuten door zodat de tofoe de kruiden goed opneemt.

  4. Verhit een braadpan. Voeg geen extra olie toe! Dit zit allemaal al in je kommetje met de tofoe spekreepjes.

  5. Als de pan goed heet is, kiep je het kommetje erboven om (kijk uit voor olie spetters op je kleding!).

  6. Bak de spekreepjes op een redelijk hoog vuur in tien minuten lichtbruin en knapperig. Schep regelmatig om.

  7. Leg twee vellen keukenpapier op een bord en verdeel hierover de spekjes. Zo kan de olie uitlekken voor je ze aan je gerecht toevoegt.

Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Eric

    Hoi Veerle, dit recept ga ik zeker eens proberen! Heb alleen mijn twijfels over de chipolata-kruiden 😉

Geef een reactie