WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
De beste, knapperigste, vegan Fish & Chips maak je zo!
- Vegan Diner
-
2
- 28g koolhydraten
Ingrediënten
- 150 gram tofu stevig
- 1 vel nori
- 120 ml bier bruisend water of cider kan ook!
- 60 gram bloem
- 1 el maïzena
- 2 tl zout
- 1 tl azijn
- 1/4 tl currypoeder
- plantaardige olie om in te frituren
- 1/2 citroen
- 1 el verse dille
Instructies
- Snijd de tofu in 4 plakken. Knip het nori vel in hetzelfde formaat als de tofu plakken, en duw de vellen stevig tegen 1 zijde van de tofu aan.
- Maak een paneerbeslag van de bloem, maïzena, zout, currypoeder, azijn en het bier. (het beslag 15 minuten in de vriezer leggen helpt bij het frituren)
- Verwarm het frituurvet tot 185 graden.
- Dip de tofu in het beslag, zorg dat het goed bedekt is.
- Laat de "fish" voorzichtig in het frituurvet zakken. Stop de pan niet vol, maar zorg dat er genoeg ruimte is in het vet. Frituur zo’n 4 á 6 minuten en keer af en toe.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Besprenkel met citroensap en garneer met dille.
Bij Fish & Chips denk ik meteen aan Engeland. Hier aan de Nederlandse kust kunnen we er echter ook wat van! Een goed gefrituurd visje en superlekkere frietjes, dat moeten wij ook eens maken! Wij laten alleen de vissen met rust, want dat kan zonder problemen!
Gefrituurde fish and chips, dat is toch helemaal niet Engels?
Die chips zijn eigenlijk gewoon overgewaaide Belgische frieten. België heeft de friet ooit uitgevonden en later verspreid naar Nederland en Engeland. Vandaar dat de fish & chips in Engeland zo lekker Belgisch dik zijn. Tevens typerend voor Engelse friet, is dat ze slap en vettig zijn (dit doen wij ze gelukkig niet na met onze vetarme ovenfriet).
Vegan ovenfriet
Er zijn zoveel gerechten die we eten en gewoon vegan zijn, zoals friet! Lekker hoor af en toe!
Ingrediënten
- 300 gram aardappelen
- 2 el olijfolie
- 1 tl zout
Optioneel
- 2 tl azijn
- 1 tl rozemarijn
- 1/2 citroen
- 1 teen knoflook
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 250 graden.
-
Schil en snijd de aardappelen in frieten (wij houden van een beetje grootte frieten)
-
Leg ze op een bakplaat, goed verspreid, besprenkel met olie.
-
Voeg optioneel ook wat plakjes citroen toe, besprenkel met een beetje azijn, wat rozemarijn en pers wat knoflook er over heen!
-
Bak 20 minuten tot goudbruin, besprenkel met zout.
Pescado frito
Ook zo’n overgewaaid begrip is de gefrituurde fish, deze heeft een oorsprong in Spanje en Portugal: ‘pescado frito‘. Dat vis traditioneel gegeten wordt in kustplaatsen vinden wij niet zo gek. Dat we dit anno 2020 nog steeds doen vinden wij wel gek 😉 Wij maken van die fish gewoon Tofish!
Als we de smaak van vis zouden moeten omschrijven, denken we toch al snel aan ziltig. Om in dit zelfde smaakpalet te blijven, gebruiken wij in plaats van de vis wat nori voor de ziltige smaak! Voor de textuur van vis gebruiken wij stevige tofu. Een zachte vis valt soms een beetje uit elkaar.
Het gaat ons niet lukken om met de tofu deze structuur na te bootsen, maar verder lijkt het er verrassend veel op! Hmm; tofu eten is toch helemaal niet goed?
Is soja niet slecht voor je? Denk je meteen aan GMO en oestrogeen? Lees dan ook eens ons artikel over soja, dat is een echte aanrader! Heb jij niet zo veel problemen met tofu? Probeer in dat geval hier onze top tofu gerechten!
Tot slot raden wij onze vegan tartaarsaus aan om de smaakcombi compleet te maken!
Vegan tartaarsaus
Tartaarsaus is echt heerlijk bij visgerechten... niet nodig in de vegan cuisine? Wij denken van wel!
Ingrediënten
- 30 ml plantaardige melk
- 1/2 tl appelcider azijn
- 1/4 tl mosterd
- 1/4 tl agavesiroop
- 1/4 tl kala namak of gewoon zout
- 1 tl citroensap
- 80 ml plantaardige olie
- 1 tl dragon
- 1 tl dille
- 1 tl bieslook
- 1 tl kappertjes
- 1 tl zout
- 1/4 sjalot
Instructies
-
Blend de 'melk', azijn, mosterd, agave, zout en het citroensap 1 minuut. Voeg dan langzaam tijdens het blenden de olie toe en blend nog 3 minuten tot er een dikke romige massa ontstaat.
-
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en schep goed door. Laat het verder opstijven in de koelkast.
Ik kan geen genoeg krijgen van die fish & chips, heb je nog meer van die lekkere gerechten?
Zeker weten! Wij vinden deze uienringen echt heel lekker erbij! Je kunt er natuurlijk lekker een hamburgertje bij maken! Of wat dacht je van een goeie portie loaded nacho’s?
Rate dit recept
Fish is really Great. just made it all the way in Western Australia. was fun to make to and very easy. and tasty .