Forks over Knives Docu: De sleutel in de strijd tegen een zieker wordende wereld

 1. Leestijd 10 min
 2. 04 05 2021
Deel dit bericht
Forks over Knifes docu voorkant met mes en vork op houten tafel

Forks over Knives is Amerikaanse docu film uit 2011. Het onderzoekt de bewering dat de meeste (zo niet alle) ziekten die ons vandaag de dag treffen, bestreden of zelfs teruggedraaid kunnen worden, door gewoon dierlijke en bewerkte voedingsmiddelen te mijden.

Eten speelt een grote rol in ons leven en tradities. Maar het zorgt, zeker in de laatste decennia, voor enorme gezondheidsproblemen.

 • 1 op de 5 vierjarigen in Amerika worden gezien als Obese.
 • De helft van de mensen neemt hiervoor medicijnen.
 • 40% van de volwassenen heeft obesitas.
 • 2.2 triljoen dollar wordt daardoor aan gezondheidszorg gespendeerd. Dat is 5x meer dan voor het leger

Naast Obesitas hebben we in de westerse wereld ook te maken met:

 • Hartziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes

Maar hoe kunnen we deze problemen oplossen? Het antwoord is simpeler en makkelijker dan we denken.

De docu Forks over Knives opent met Lee Fulkerson, die langs gaat bij de twee doktoren: Dr. Polde en Lederman. Samen maken zij een plant gebaseerd dieet voor hun patiënten. Zij geloven dat voeding het beste medicijn is.

Forks over Knives wilde weten wat de connectie was tussen onze manier van eten en onze gezondheid. Uit onderzoek bleek dat hij niet zo gezond was als hij dacht. Zijn bloeddruk en cholesterol waren hoog en zijn ontstekingen in het hart en bloedvaten gaven hem een groot risico op een hartaanval. Lee ging de uitdaging aan en probeerde het plantaardige dieet.

In de tussentijd volgen wij de carrières van Dr. Colin Campbell en Caldwell Esselstyn. Beide groeiden op, op een boerderij en zagen met de tijd het dieet van de Amerikanen veranderen.

Toen de twee deskundigen gingen studeren in de jaren 50, kwamen de drive- ins, supermarkten en de handige voedingsproducten op zoals het tv- diner. Alles om het leven makkelijker en beter te maken.

Vlees was en is nog altijd een synoniem voor proteïnen. Zonder dit cruciale element in onze voeding, kunnen we niet functioneren. Maar de plantaardige versie blijft gek genoeg op de achtergrond. Het kreeg pas bekendheid in de late 19e eeuw.

Esselstyn werd specialist in de chirurgie en het viel hem op dat er sinds de jaren 60 veel hartziekten voorkwamen. Vooral Artritis kwam heel veel voor. Een blokkade in de aderen.

Hierdoor gaan 500,000 Amerikanen onder het mes voor een bypass doordat ze blokkades in de aderen hebben. Een operatie dat €100,000 dollar per stuk kost.

Waar kwam dat toch vandaan?

Esselstyn ontdekte iets merkwaardigs toen hij in de Filipijnen ondervoede kinderen hielp. Om de kosten in te perken, gaven ze de kinderen proteïnen van planten in plaats van dieren. En er kwam een verschil aan het licht. Hij zag dat kinderen uit rijkere families, die voornamelijk meer vlees eten, leverkanker ontwikkelde. Iets dat alleen bij volwassenen voorkomt. Zou het dan toch iets met de voeding te maken hebben?

Zijn vermoedens werden bevestigd na het lezen van een artikel over experimenten met ratten en proteïnen uit met name melk. De een kreeg 20% proteïnen in de voeding en de ander maar 5%.

En wat bleek?

De ratten, die 20% dierlijke proteïnen kregen, ontwikkelde leverkanker.
De ratten, die 5% dierlijke proteïnen kregen, hadden bijna niets.


Om dit nog eens nauwkeuriger te bekijken, deed hij hetzelfde experiment. Maar dit keer veranderde hij elke keer de voeding. Wat hij toen zag was bizar:

Elke keer als de ratten 20% dierlijke proteïnen kregen, groeide de tumoren. Maar als ze overgingen op de 5%, leek de groei zich te verminderen. Je kon kanker dus aan en uit zetten!

Dit veranderde het werk en leven van Esselstyn voorgoed! Maar de fastfood en drive- ins bleven maar stijgen. En zo ook hartziekten en kanker. In 1972 verklaarde president Nixon zelfs de oorlog tegen kanker! Esselstyn ging de statistieken op het gebied van borstkanker wereldwijd is grondig bekijken. Zou dat in andere landen ook zo hoog liggen? Er bleken grote verschillen te zijn!

De kans op borstkanker in vergelijking met de VS vele in verschillenden landen vele malen kleiner.

De kans op borstkanker in Kenia lag 82 % lager dan in de VS.
En in China was de kans op hartziekten 12x kleiner!

Dit kon haast niet anders dan dat het met het dieet te maken had. En meerder deskundigen hadden dit in de gaten. Toen de 1e generatie Aziaten op de suikerplantages kwam werken, aten ze nog rijst en groenten dat ze gewend waren in hun land van herkomst. Maar hun kinderen en kleinkinderen ontwikkelde al gauw dezelfde gezondheidsproblemen als die de Amerikanen hadden.

De oplossing is eigenlijk te simpel: Eet groente, fruit, granen en peulvruchten. En vermijdt de zwaar bewerkte dierlijke producten.

Maar toch blijven mensen vlees belangrijk vinden. Een van de directeuren van de Academy Dietetic Association zei: “Als je het weghaalt, mis je alle aminozuren die we nodig hebben.”

En wat kanker betreft: Dat heeft toch ook gewoon met je genen te maken?

Of door chemicaliën die deze genen veranderen? Dat klopt maar het zit wel wat anders in elkaar.

2% van de kankers wordt veroorzaakt door alleen de genen. Het is belangrijk om te weten wat de genen motiveert om kankercellen te ontwikkelen.

En het is niet alleen het vlees dat een probleem is. Door het enorme gebruik van de zoetstof fructose- glucosestroop in voeding, maken we ons voedsel heel rijk en een grote factor voor de groei van Obesitas.

We worden verslaafd gemaakt en voor de gek gehouden door hoog bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen, die vol vet, suiker en zout zitten. En lege calorieën.

Je kan het zien als een drugsverslaving. Deze kunstmatige stimulaties kapen de natuurlijke instincts en zorgen ervoor dat je meer wilt.

– Terry Masion M.D Chicago

Het gaat zelfs zo ver dat de voedingsmiddelen, de sensoren in je maag, niet meer triggeren. Waardoor je hersenen niet weten dat je vol zit. En je dus door blijft eten.

Maar waarom stappen we dan niet over op meer plantaardig?

In de docu Forks over Knives wijzen alle experimenten en testen van beide deskundigen naar dezelfde richting:

Door plantaardige producten te eten en de bewerkte dierlijke producten te verminderen wordt:

 • Het risico op kanker kleiner
 • De kans op Obesitas wordt kleiner
 • Hoeveelheid hartaanvallen en andere hartziekten kleiner
 • Minder gebruik van medicijnen
 • Minder kans op ontstekingen

Uit een studie bleek dat het plantaardige dieet bepaalde ziekten zelfs kon terugdraaien. Hoe zit dat?

Dat heeft te maken met de endotheelcellen. Dat zijn de reddingsvesten van onze bloedbanen. Deze cellen kun je over 6 tot 8 tennisvelden verspreiden. Ook gaan ze ontstekingen tegen. Maar door het vettige eten, worden deze cellen beschadigd. En is de kans groot dat je nog maar 1 of 2 veldjes overhoudt.

Door een plantaardig dieet hou je deze beschadigingen tegen maar kunnen ook de cellen weer herstelt worden.

De effecten die ons eten heeft op de aarde

Eigen weten we allemaal wel dat het niet goed gaat. En de Forks over Knives docu drukt onze neus nog eens op de feiten. En laat zien wat impact onze keuzes in voedsel heeft op de aarde:

 • Dierlijke producten hebben 10x meer fossiele energie nodig dan plantgebaseerde producten
 • 20% van de amazone is voor vee gekapt
 • Met de voeding die we wereldwijd aan vee geven, kunnen we 1,7 biljoen mensen mee voeden
 • De vee- industrie heeft meer impact dan de gehele transport industrie in de VS

De docu Forks over Knives eindigt wel positief. Lee ziet na 13 weken dat zijn gewicht, cholesterol en polsslag behoorlijk verlaagd zijn. Dat geldt ook voor de andere deelnemers die gaande de docu overgaan op meer plantaardig.

Dr. Campbell en Esselstyn blijven zich nog steeds inzetten om hun verhaal en kennis door te geven. Jij hebt de keuze: Je kunt jezelf in een ongezond leven of in een gezond leven eten.

Weet wat voeding is, waar je het kan vinden en zie de resultaten.

De docu Forks over Knives is echt de moeite waard om te kijken. Je krijg een mooie inkijk in hoe ons dieet door de jaren heen is veranderd. En met name wat voor impact het heeft.

Ben jij klaar om plantaardig te eten? Dan hebben wij voor jou een paar mooie basisrecepten om mee te beginnen! Zoals onze basissaus die je overal kan toevoegen. Of als je van iets zoets houdt, dan kunnen we je blij maken met deze aardappelburger. En kan je echt nog niet zonder vlees? Geen probleem. Hier hebben we een mooi recept voor Vegan Nuggets en een gezonde Burrito!

Wil je nog meer lezen over vleesvervangers of ben je benieuwd naar de andere docu blogs? Neem dan snel een kijkje in de docu Seaspiracy of The Games Changers.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

Geef een reactie