Een Krachtige Docu: Na The Games Changers, Denk Je Anders Over de impact van Vlees!

  1. Leestijd 14 min
  2. 20 04 2021
Deel dit bericht
The Games Changers, tekst met gespierd persoon met gewichten
The Game Changers, tekst met gespierd persoon met gewichten

The Games Changers is een in documentaire uit 2018 van de Oscar-winnende filmmaker Louie Psihoyos. Hij vertelt het verhaal van James Wilks: Special Forces trainer en The Ultimate Fighter-winnaar. Hij reist de wereld rond op zoek naar het optimale dieet voor menselijke prestaties.

Een verhaal over vlees, proteïnen en kracht. Het wordt onder andere gepresenteerd door: James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton, Novak Djokovic and Chris Paul.

The Games Changers opent met het verhaal van James Wilks zelf, die al 15 jaar les geeft in gevechtstechnieken voor overheidsinstanties. Na het winnen van de Ultimate Fighter Competition, sloeg het noodlot toe. Tijdens een sparringstraining, scheurde hij zijn gewrichtsbanden in beide knieën en moest 6 maanden revalideren.

Om zo snel mogelijk weer op de top te kunnen presteren, ging hij studeren en las hij verschillende artikelen. Hij stuitte op een studie over Romeinse Gladiatoren. Ze hadden een onderzoek gedaan op de restanten van deze krachtige vechters. In de botten vonden ze een hoog botdichtheidsgehalte, dat aangaf dat ze heel intensieve trainingen en een hoge kwaliteit voeding kregen om spiermassa en sterke botten te kweken.

Wat bleek? Ze waren vooral vegetarisch! Uit de botten konden ze namelijk opmaken hoe ze leefden en aten. Verschillende voeding bevat een bepaalde hoeveelheid strontium ( dat wordt opgeslagen als calcium). Hoge strontium komt veel voor bij vegetariers. En carnivoren hebben juist een laag gehalte. De botten van de gladiatoren bevatten een hoge hoeveelheid.

Dit ging tegen alles wat James wist over voeding in. Eieren en vlees: Daar wordt je sterk van en een echte man! Zonder vlees kan je, zeker als atleet, niet presteren.

Hij vroeg het aan Dr. James Loomis. Arts van de St. Louis Rames Football team. De ideeën over voeding zijn achterhaald, zegt hij. Vlees zou voor veel proteïnen en energie zorgen. En dat is niet zo is. De energie komt vooral uit koolhydraten in de vorm van Glycogeen dat in spieren wordt opgeslagen. Als je deze koolhydraten opoffert voor proteïnen (eiwit) calorieën, dan kan dat leiden tot een chronische koolhydraat en glycogeen uitputting.

Dat betekent:

  • Chronische vermoeidheid
  • Verlies van uithoudingsvermogen

Maar waar komt het “Van vlees wordt je sterk” verhaal dan vandaan?

Daarvoor moeten we terug naar 1800. De bekende Duitse chemist
Justus Von Liebig, beweerde dat spierenergie uit dierlijke proteïnen kwam en dat vegetariers niet in staat waren om langdurige lichaamsbeweging aan te kunnen. Deze theorie werd al heel snel over de hele wereld omarmd. Later had de Time Science bewezen dat zijn theorie helemaal niet waar was.

Hardwerkende spieren functioneren vooral op koolhydraten, die in planten te vinden zijn.

Time Science

Maar ja, toen was het al te laat. De wereld had de link met energie en vlees gelegd.

Toch waren er mensen die hieraan twijfelde. James ontmoet verschillende atleten zoals: Scott Jurek – de snelste man ter wereld. De Australische Morgan Michell – tweevoudig kampioen op de 400m. En Dotty Bausch – achtvoudig USA National Cycling kampioen. Ze voelde meteen de verandering toen ze aan hun plantendieet begonnen.

Zelfs 60+er Arnold Scharzenegger was overgegaan op een plantendieet. Hij kende de vleeswereld als geen ander. Vlees is voor mannen. Perfecte marketing. Zonder vlees eten ben je geen echte man. Maar Arnold las veel en ontdekte dat je je eiwitten niet alleen uit vlees hoefde te halen.

Maar je kan toch niet al die eiwitten uit planten halen?

Dat we alleen dierlijke eiwitten nodig hebben is een misvatting. De proteïnen uit vlees komt niet van het dier zelf, maar van het gras wat het dier eet.

In een grote studie met vlees -en planteneters zag je duidelijk een verschil in de inname van proteïnen. Iemand met een plantendieet kreeg zelfs meer dan 70% meer eiwitten binnen dan de aanbevolen hoeveelheid in vergelijking met vleeseters.

Toch is er nog een idee dat de kwaliteit van eiwitten uit planten niet echt goed is. Ze zouden niet compleet zijn. Maar planten bevatten juist alle essentiële aminozuren die we nodig hebben.

Maar de meeste atleten zijn heel slank en smal… Hoe zit het dan met de grote jongens zoals gewichtheffers? Die kunnen echt niet leven van planten. Mensen verklaarde gewichtheffer Patrik Baboumian, de sterkste man op aarde, voor gek toen hij overging op een plantdieet.

“Ga jij nou gras eten? Hoe wordt je dan zo sterk als een os?” Het antwoord dat Patrik gaf, vond ik zelf heel geestig:

“Heb je ooit een os vlees zien eten? “

Patrik Baboumian

Weten we eigenlijk wel wat we eten? Deze vraag wilde James verder onderzoeken. Samen met Dr. Robert Vogel en 3 Football- spelers deden ze een heel leuk experiment om te kijken wat voor impact onze voeding op ons lichaam heeft.

De spelers kregen elk een verschillende soort burrito: Kip, beef en zwarte bonen. 2 uur na het eten werd hun bloed getest op de doorzichtigheid van het bloedplasma.

De uitkomst was bizar!
Het bloed was na het eten van de vlees burrito ranzig en vaag van de hoeveelheid vet. Terwijl het bloed van de plantenvariant helemaal schoon en doorzichtig was. Er zat dus bijna geen vet in het bloed!

Planten hadden dus een tegenovergestelde impact:

  • Het verbetert juist de endotheel- functies ( De laag aan de binnenkant van je hart, bloedvaten en lymfevaten.)
  • Het Verbetert de bloedsomloop

Alleen al bietensap zorgde ervoor dat fietsers 22% hun training langer konden volhouden en men 19% meer meer gewicht kon hebben op de drukbank.

Maar hoe zit het met het herstelproces bij atleten. Iets wat heel belangrijk is om goed te kunnen presteren. Wat is dan het beste beter om ontstekingen tegen te gaan en herstel van het lichaam te bevorderen? Is dat dan vlees op planten proteïnen?

In vlees eiwitten zitten:

  • Neu5G’s
  • Endotoxinen
  • heemijzer

Dierlijke proteïnen verandert onze microbioom (de bacteriën) in onze ingewanden. Een bacteriesoort die ontstekingen bevorderd gaat dan harder groeien waardoor:

  • Het herstel langer duurt
  • Pijn in gewrichten en spieren toeneemt
  • De bloedstroom in slagaders verminderd
  • Oxidatieve stress ontstaat

In plant- eiwitten zitten:

  • Antioxidanten – die in elke plant voorkomen
  • mineralen
  • vitamines
  • Fytochemicaliën

Het optimaliseert juist:

  • De bloedstroom
  • Microbioom
  • Verlaagd ontstekingen en infecties
  • De performance van het lichaam
  • De groei van weefsel en bloedvaten bij letsel

 

James ging de uitdaging aan en ging aan de slag met zijn plantendieet. Na 6 weken het dieet gevolgd te hebben, voelde hij echt een verandering. Hij had meer uithoudingsvermogen en voelde zich ook veel fitter.

Toen kreeg hij de schrik van zijn leven. Zijn vader, die naar zijn idee best wel fit was, kreeg ineens een hartaanval. En moest onder het mes. Na een Skype- sessie met een hartexpert kregen ze het schokkend nieuws te horen dat dit soort hartkwalen heel gewoon waren en het iedereen in de westerse wereld kon gebeuren. Puur door wat we eten.

Er werd altijd verteld dat hartziektes ontstaan door cholesterol en verzadigde vetten. Eiwitten, vet arm zuivel en vlees waren de oplossing voor dit probleem. Maar wat blijkt? Ze spelen zelfs een rol in de ontwikkeling van hartziekten.

Neem het Heemijzer bijvoorbeeld: 1mg per dag wordt geassocieerd met 27% meer risico op hartziekten.

En vlees wat gekookt of door onze darmen verteerd word, vormen ontstekingsstoffen, die ons cardiovasculaire systeem (aders en slagaders) aantasten.

Dit verklaard waarom mensen die hun eiwitten uit planten halen hun risico op hartziekten met 55% verlagen.

Mensen die een dierlijk eiwit- dieet volgen, hebben:

  • 75% meer kans op vroegtijdig overlijden
  • 4 tot 500% kans op allerlei kankers te krijgen
  • Type 2 diabetes te ontwikkelen

Maar als vlees zo slecht is, waarom aten onze voorouders het dan?

Denk je aan de prehistorie….dan denk je aan een man met een knuppel en een groot stuk vlees in de hand. Tenminste, dat had ik altijd in mijn hoofd. Dat idee is dus helemaal niet waar. Want eigenlijk waren onze voorouders echte planteneters.

In 1930 en 1940 werden veel vondsten gedaan van gereedschap waarvan men dacht dat ze vooral werden gebruikt om dieren te doden en te bewerken. Planten vergaan sneller dan steen en bot, waardoor we die juist over het hoofd zien. Maar door de nieuwe technologie hebben wetenschappers deze delen teruggevonden in de botten van onze voorouders.

Wij aten veel meer planten. Waarom? Omdat we daar voor gemaakt zijn.
In vergelijking met carnivoren hebben wij:

  • Een langer verteringstraject. Perfect voor het verteren van planten.
  • Wij kunnen zelf geen vitamine C produceren. En die vinden we in planten.
  • Wij kunnen meer kleuren zien. Heel belangrijk bij vinden van vers fruit.
  • Onze tanden zijn stomp en niet schaarvormig zoals bij carnivoren. Perfect voor het kauwen van stevige planten- texturen.

Het het echte verhaal over B12

Wij moeten toch aan de essentiële vitamine B12 komen? Die kan je alleen uit dierlijke producten halen. Dus, dan moet je vlees op je menu hebben staan.
En toch heeft 39% van de vleeseters een B12 tekort. Hoe kan dat?
Dieren maken zelf geen B12. Dat is een misvatting. Het zijn de bacteriën die ze binnen krijgen via het water en de grond. Maar ja, door het gebruik van pesticide worden deze bacteriën gedood en moeten ook dieren B12 supplementen gegeven worden.

Toch is er ook een probleem met plantaardig eten. Want hoe zit dat met testosteron? Zeker sojaproducten, bevatten veel oestrogenen die dit hormoon beïnvloeden. Maar daar zit dus een verwarring:
Het gaat namelijk om fyto- oestrogenen die veel op oestrogenen lijken. Maar fyto- oestrogenen helpen juist deze oestrogenen te blokkeren.

Oestrogenen uit een glas melk kan:

  • In 1 uur de oestrogeenlevels met 26% verhogen
  • Testosteron 18% verlagen
  • De stress hormoon Cortisol verhogen, die spiermassa vermindert
  • Meer vet

Maar waarom weten we hier niets van?
Je kan het zien als wat er bij de sigarettenindustrie gebeurde. Jarenlang werd de inzet van atleten en bekende personen, gezegd dat een sigaret gezond was en met eigen studies beweerde, dat er totaal geen connectie was met kanker.
Dat is dus ook met de Big Mac gebeurd. Met trucs en een mooi marketing verhaal.

De vleesindustrie heeft niet alleen invloed op onze gezondheid en welzijn

James nam een bezoek aan Zimbabwe om daar samen met trainer Damien Mander, de Rangers daar op te leiden om stropers tegen te gaan die het op de meeste bedreigde diersoorten gemunt hebben. Damien stopte met vlees omdat hij het idee te raar vond, dat je aan de ene kant een dier beschermt en aan de andere kant er een aan het spit draait. Het is ook raar als je erover nadenkt.

De grootste dreiging voor onze aarde is de vleesindustrie:

  • 83% wordt aan boerenland besteedt, dat maar 18% van de calorieën produceert
  • 3 kwart van het land op de wereld wordt gebruikt voor vis, vlees, zuiver en eieren
  • Het brengt schade aan biodiversiteit
  • Veel watervervuiling
  • Veel watergebruik

Op weg naar een betere wereld

Door plantaardig te eten kan je heel wat besparen op vervuiling en waterverbruik. Door de landbouwemissies te verkleinen kan zo 73% verminderen. Dat staat gelijk aan 1 miljoen water per persoon per jaar die we dan besparen!

The Games Changers docu eindigd, als James weer thuis is en door zijn plantaardig dieet snel kon herstellen en les kon geven in zelfverdediging. Niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant. Ook zijn vader is een stuk opgeknapt door het dieet.

De boodschap is ook dat je mensen niet gelijk moet dwingen om meteen in 1x te stoppen met vlees. Leg het ze uit en begin met 1 of 2 keer per week. Dat is toegankelijker en zo kunnen we echt samen aan een betere wereld werken.

Weet jij alles al over eiwitten?

Eiwit zit alleen in vlees. Nou, dan zal deze docu je op veel punten verassen. Letterlijk een echt Games Changer! Het laat een andere kant van vlees zien dat normaal gesproken diep in de schaduwen verborgen blijft. Na deze docu zal je heel anders naar vlees en zuivel kijken.

Wil jij van start met een plantaardig dieet? Wij hebben speciaal voor jou een paar mooie recepten waarmee je aan de slag kunt gaan! Zo hebben we de zoete aardappelburger! Of wat dacht je van een Vegan Hotdog om in de Amerikaanse sfeer te blijven. En wist je dat je ook in een kwartiertje je eigen gehakt kan maken met champignons? Wil je nog meer weten over vleesvervangers of andere interessante blogs lezen? Klik hier op ons artikel over vleesvervangers. Of lees de andere docu’s zoals: Seaspiracy.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie