Dominion: De ergste horrorfilm die je ooit hebt gezien!

 1. Leestijd 16 min
 2. 24 06 2021
Deel dit bericht

Dominion is een Australische docu uit 2018 van Chris Delforce. En wordt gezien als de aller ergste wake up call film aller tijden. Veel mensen zijn hierdoor acuut gestopt met vlees. En terecht!

De film laat zien op welke manieren dieren regelmatig worden mishandeld. Hij blijft niet alleen bij de landbouwdieren. Ook de harde feiten bij wilde dieren, gezelschapsdieren, amusementsdieren, pelsdieren en dierproeven blijven niet ongemoeid.

WIL JE MIJN 10 RECEPTEN VOOR FEESTJES EN DINEETJES?

Inspireer vrienden en familie met je veelzijdige kookkunsten!

“from beasts we scron as soulless ,in forest, field and den the cry goes up to witness, the soullessnes of men”

Met deze zin van M. Frieda Hartley begint de docu Dominion, terwijl je het afgrijselijke geschreeuw van varkens op de achtergrond hoort. Ook het intro laat in korte tijd verschillende grimmige omgevingen en gereedschappen zien die uit een horrorfilm lijken te komen.

Iedereen ziet zich als een dierenliefhebber.

Dat zal niemand ontkennen. Een groot deel zal zeggen: Ik hou van dieren, die zou ik nooit wat aandoen. Toch moeten we ons de vraag stellen of dat echt zo is? Houden wij onszelf niet voor de gek doordat te zeggen?

Ik wil eerst de lezer waarschuwen!

Want wat je gaat lezen is niet bepaald een pretje. En ook als je de docu wilt kijken wil ik je dit van te voren meegeven: De docu is zeer schokkend en veel beelden kunnen behoorlijk bij je binnenkomen. Toch is het belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt en hoe die gemaakt wordt.

We nemen een kijkje in de wereld van de varkensindustrie

Die is in Australië in een enorm tempo gegroeid. In een paar minuten wordt vertelt hoe het leven van een pasgeboren biggetje begint. Opgesloten in een heel klein hok samen met zijn moeder en broertjes en zusjes. Maar zijn leven is geen rozengeur en manenschijn:

10 tot 18% van de biggetjes halen het 1e jaar niet door:

 • Ziekten
 • Ze worden verplettert door de moeder
 • Uitdroging
 • Uithongering
 • Mishandeling

Ze zien geen daglicht en steeds meer doodgeboren biggetjes worden geboren, omdat het lichaam van moedervarken de eis van de industrie om steeds meer biggetjes te produceren, niet aankan.

Biggetjes die niet voldoen aan de eisen van de industrie worden op brute manier doodgemaakt door de werknemers. Door ze met grof geweld tegen de straatstenen te slaan. Overal is bloed en vind je dode baby-biggetjes liggen. Alsof het niets is.

Na 3 tot 5 weken worden ze bij de moeder weggehaald en in karren gedumpt om 5 maanden later geslacht te worden. Ze groeien verder op in kleine vieze hokken die tot de nok toe gevuld zijn met varkens. De vrouwtjes worden gescheiden en kunstmatig met sperma zwanger gemaakt. De beelden laten zien dat dit zeker niet zachtaardig gaat. De beesten worden geslagen en in het gezicht geschopt. Echte paring komt er eigenlijk niet meer aan te pas. Daarna worden ook deze vrouwtjes in kleine hokken waar ze nog geen 2 stappen kunnen lopen vastgezet om hetzelfde lot te ondergaan als hun moeders.

Ze ziet 4x per jaar hoe haar baby’s doodgaan door ziekten, worden weggehaald of bruut over kooien en bakken worden gesmeten. Na 2 jaar wordt zijn vervolgens vervangen en geslacht. Door shocks, kogels of gewoon op de boerderij zelf op manieren, die niet te beschrijven zijn.

Varkens leven tot 15 jaar – Maar de meeste worden na 5 maanden gedood. Na een lange, zwarte rit zonder water of bescherming tegen hitte worden ze op brute wijze geslacht door:

 • Steniging
 • Gas
 • Doodslaan
 • Elektroshock in de oren

De gaskamers zijn volgens autoriteiten het meest vriendelijk. Maar wat ik nu ga beschrijven is alles behalve dat:
De kijker gaat samen met de varkens mee de kooi in. Deze wordt langzaam een diep zwart gat gezakt waar het gas rond circuleert. De deuren sluiten zich boven het zwarte gat. Volledig bewust sterven de varkens een langzame verstikkende dood. Vol angst en stress spartelen ze om zich heen, op zoek naar een uitweg. Die er niet is.

Alle gedode dieren worden gewassen in water en in roterende machines gegooid om hun huid zacht te maken. Sommigen sterven door verdrinking doordat ze niet goed zijn gedood.

In de beelden is het gevecht van een van de nog levende varkens in het bad te zien terwijl de werknemer nonchalant toekijkt en wacht. Een van de medewerkers speelt zelfs wat verveeld met een afgehakt hoofd van een varken dat net in stukken in gereten.

Het restafval van de varkens wordt gebruikt voor:
Biobrandstof
Gelatine
Spek
Zepen
Ander voedsel

Bizar genoeg is er ook een sport genaamd “Pig Dogging”. Een sport waarbij honden worden getraind varkens op te sporen en levend te verscheuren terwijl de eigenaar vol trots zijn mes in het hart van het nog levende varken rammen.

De eieren en kippen sector aan het licht:

Iedereen houdt van een eitje. Of het nu kaal of ergens in vermengt is. Maar deze eieren hebben een grimmige achtergrond. Iets waar je als mens niet trots van wordt. Opgelet! Wat je leest kan heel schokkend zijn.

Wist je dat de mannetjeskuikens genetisch een andere kleur hebben gekregen zodat ze makkelijk te sorteren zijn?

De kuikentjes komen uit in grote kasten waarna ze gesorteerd worden. Kleine haantjes of kuikentjes met afwijkingen, worden gezien als afval. En ook zo behandeld. Zonder pardon worden deze pluizenbollen tussen de eierschalen gegooid en in een grote blender gerold. Een beeld dat bij mij persoonlijk altijd bij zal blijven. Weerloos piepende babydiertjes, rollende over een bevuilde band, vallend in een diep donker gat. Als oud papier in een versnipperaar.

Deze methode wordt door de RSPCA als humaan beschouwd! Bezopen. Dan zouden wij dit ook met mensenbaby’s moeten doen. Maar dat zou gezien worden als afgrijselijk en inhumaan. Maar waar zit het verschil?!

12milioen haantjes worden per jaar afgeslacht door vergassing, versnipperen of verdrinking

De gezonde kippen worden vervolgens hardhandig in machine gedrukt om klauwtjes te knippen zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Vervolgens brengen ze hun leven door in donkere overvolle stallen, die geen daglicht toelaten. Daar worden ze geselecteerd op welke naar de legbatterijen gaan en welke er voor meer kuikens kunnen zorgen. Slechts enkele haantjes worden gebruikt om de hennen te bevruchten.

De horror van de legkip en de knaller:

De docu Dominon is net als bij de varkens keihard in zijn feiten en beelden. In deze legbatterijen:

Zitten 4 tot 20 kippen in 1 kooi dat minder is dan een stukje papier

Geen sociaal gedrag vertonen
Kunnen geen beweging krijgen

Ontwikkelen ziektes zoals longontsteking

Laten hun verendek vallen

Bleke kammen

Kunnen gestorven kippen nog wekenlang ongezien wegrotten.

Door jarenlange genetische manipulatie legt een kip per jaar 330 eieren terwijl een normale kip 10 tot 13 eieren legt.

Maar hoe zit het met Free Range dieren?

Free Range doet vermoeden dat alle dieren in voldoende vrijheid leven onder goede omstandigheden. Alleen het is al snel duidelijk dat dat een zoethoudertje is. Want veel van deze Free Range producten zijn terug te brengen naar de doodgewone legbatterijen. Die trouwens 9 van de 10 keer naast de deur liggen.

Kippen leven niet langer dan 18 maanden terwijl ze wel 10 jaar kunnen worden!

De slachting is vreselijk om te zien:

De kippen worden ondersteboven in een machine gezet waar ze in een elektrisch bad worden gestopt om ze te verlammen. Waarna vervolgens langs een groot mes worden gehaald om hun kop af te snijden. Daarna worden ze gewassen in een bad. Maar de kippen willen nog wel eens hun kop optillen en missen daardoor de verlammende schok. Waardoor ze bewust bij het mes komen of verdrinken in het bad.

De vleeskip ondergaat hetzelfde lot. Het enige verschil is dat alle kippen en haantjes hiervoor worden gebruikt. Hardhandig worden de beestje als aardappelschillen op de grond van de stal gegooid.

90 miljoen vogels worden er in deze vleesstallen gehouden. Er sterven er per stal 3600 kuikens per stal. Dat zijn 350 kuikens per dag die hun eerste week niet halen.Niet alleen door ziekte. Maar ook door de medewerkers zelf. Op beeld is te zien hoe gemakkelijk gewonde kuikentje met een ijzeren paal de kop word opengeslagen.

“Ik dood niet alleen dingen die bijna dood zijn. Ik dood ook spullen die nog rondrennen, maar waarvan ik weet dat het niet goed is.”

 

– Medewerker vleesstallen

Het leven van kalf tot koe.


Als een baby wordt weggenomen bij de moeder, dan valt heel de wereld er overheen. Want dat kan niet. Dat is onmenselijk. Maar dit gebeurd er precies bij kalfjes.

dominion docu

Kalfjes worden verwijderd van hun moeder uren na geboorte. Zo kan de melk aan ons gegeven worden in plaats van de kalfjes. De mannetjes kalfjes worden in nog geen 2 dagen later geslacht. Als restafval.

De beelden die je ziet zijn schokkend. 700,000 stiertjes worden alleen al in Australië per jaar geslacht.
De melkkoeien ondergaan hetzelfde lot. De slachthuizen zijn enorm. En de humane dood is een elektroshock dat vaak geen effect heeft, doordat hun schedels zo dik zijn. Dan gaan we over op de kogel. En de slachting is voor de andere koeien duidelijk te horen.

Fishfarms: Die zijn oke. Die zorgen voor minder vervuiling en overbevissing…..of toch niet?

Fishfarms of ook wel in het Nederlands gekweekte vissenrijen, zijn in het leven geroepen om duurzamer vis te eten. Maar hoe duurzaam is het? Ook hier brengt Dominion een andere wereld aan het licht dan dat we ons voorstellen.

1 fishfarm kooi houdt 60.000 vissen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vissen sterven door:

 • Te kort aan ruimte
 • misvorming
 • ziekten
 • Menselijke fouten
 • Verstikking

Na 18 maanden worden de vissen opgezogen in tanks en naar de slacht gebracht. De humane manier om ze te slachten in ze doodvriezen in ijswater. Maar deze humane dood is langzaam en pijnlijk dat wel tot een half uur kan duren.

En om lekker vers en luxe te doen, laten sommige restaurants hun zeedieren zien. Zo kunnen klanten hun vis uitkiezen. Op beeld is te zien hoe de kop van een vis wordt stukgeslagen met een hamer.

Maar de fishfarms dragen niets bij aan de grote overbevissing van de commerciële visserij. Met alle gevolgen van dien.

Het blijft niet alleen bij de vlees -en zuivelindustrie:

Het leven van een eend, konijn, schaap, nerts vis, koe en varken is zeker geen pretje. Dus als je denkt dat het wol in je jas oké is, moet dan toch maar twee keer nadenken. En het stopt niet alleen in de voedingssector. Want ook de entertainment wordt zwaar onder vuur genomen in deze docu.

dominion docu - zeeleeuw doet kunstjes voor voedsel

Je zou verwachten dat ze goed voor hun dieren zorgen. Want het is immers hun brood. Een goed voorbeeld is de Rodeo. Wie kent het niet. Een sport om te laten zien hoe wij mensen kunnen domineren over een sterk beest zoals een grote stier of wild paard. Maar wat we vaak niet te zien krijgen is het opfokken van de beesten om zo wild te worden.

Het gaat gepaard met:

 • Slaan
 • Electrocuteren
 • De staart breken
 • De geslachtsdelen inbinden
 • Metalen sporen

Rodeo is geen sport – Het is pure mishandeling. Dominion laat heftige beelden zien van jonge stieren die door de druk van de lasso in een salto op de grond terechtkomen. Poten gebroken, gewrichten verdraaid en verlamde lichamen terwijl de mensen het beest dwingen op te staan. En uiteindelijk weer op de stoffige droge grond neervallen.

En wat dacht je van de andere entertainment sectoren.

Hazenwindracen:
Van de 97,000 honden worden 50 tot 70 procent wordt gedood doordat ze te traag waren.
En de training is puur walgelijk. Ondanks dat het verboden is, worden er nog altijd levende varkens of konijnen meerdere keren met hoge snelheid voorruit gereden en gegrepen door de hazewindhond. Om langzaam en pijnlijk dood te gaan. Op beeld is te zien hoe een opengereten konijn nog hapt naar adem op de plank waarop hij wordt rondgereden.

Paardenracen:
Ook hier geldt hetzelfde als bij die andere mooie entertainment sporten waar wij kijken en de dieren zich uit de naad werken. Vooral de races waar ook een springparcours in zit, is heel gevaarlijk. De helft van de paarden verdwijnt na een val. Waarschijnlijk in stilte gedood of achter een groen scherm op de plek zelf gedood.

Paarden met een slecht temperament of die ongeschikt zijn, worden gedood en verwerkt tot hondenvoer of voor consumptie.

Circussen en dierentuinen:
Slechte gebouwen, weinig ruimte voor hun natuurlijk eisen en gedwongen werken voor eten, maakt het leven vreselijk. Zeker bij dolfijnen die erg intelligent zijn, raken in een sleur, krijgen problemen psychisch. Het bekende in rondjes lopen of zwemmen, is een van de klachten die niet snel meer verdwijnen.

 

Er zijn zelfs banden met de dolfijnslachting in China. En dan met name in de baai van Taiji. Daar zien ze deze prachtige dieren als plaag. Een mooi excuus voor de overbevissing die de Chinezen zelf veroorzaken. Enkele jonge dolfijntjes worden uit de massaslachting gespaard en meegenomen naar aquaria en pretparken om een levenslang voor eten kunstjes te doen. Hierover lees je meer in ons artikel van Seaspiracy.

Stel jezelf de vraag…..

De docu Dominion eindigt met de vraag hoe Australië naar zichzelf moet kijken nadat een quote van Gandi in beeld is gekomen:

The greatest of a nations is that moral progress can be judged by the way it’s animals are treated

-Gandi

Maar dit is niet alleen een vraag aan Australië. Het is een vraag naar iedereen in de wereld. Elk persoon moet zich afvragen. Is dit wat wij willen? Als we echt verder nadenken. Als we de beelden zien.

We willen onszelf voorhouden dat het allemaal netjes gaat. Humaan. Logisch, want we staan er als consument zover vanaf. Maar deze docu laat echt keihard zien dat dat sprookje niet waar is. Het is anders dan je wordt voorgehouden.

Een beter en mooier leven zonder vlees en leed.

Als je denkt dat het eten van vlees of het gebruik van dierlijke producten oké is. En dat er goed voor de dieren gezorgd wordt. Maar in veel gevallen is dat niet zo. Het is belangrijk wat Dominion laat zien. Het is niet fraai en zeker niet fijn voor de mensen die niet heel goed tegen dierenleed kunnen. Maar stel ze jezelf deze vraag…. Waar willen we naartoe? En maak je keuze wat je wilt zijn.

Van start gaan met je Vegan lifestyle? Wij hebben hier een super basispakket en tips zodat jij goed en vooral verantwoordt kan eten. Zo hebben wij mooie basisrecepten zoals de Vegan Bechamelsaus, de basis hummus en laten we zeker niet te mooie vegan vleesvervangers vergeten! Denk aan de Vegan worstjes en de zoete aardappelburger. Wil je nog meer tips en lekkere recepten. Kijk vooral op: Alles over Vleesvervangers!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

Geef een antwoord