Dominion: De ergste horrorfilm die je ooit hebt gezien!

 1. Leestijd 14 min
 2. 24 06 2021
Deel dit bericht

Dominion is een Australische docu uit 2018 van Chris Delforce. En wordt gezien als een  wake up call film. Veel mensen zijn hierdoor minder vlees gaan eten.

De film laat zien op welke manieren dieren regelmatig worden mishandeld. Niet alleen  landbouwdieren maar wilde dieren, gezelschapsdieren, amusementsdieren, pelsdieren komen aan bod.

“from beasts we scron as soulless ,in forest, field and den the cry goes up to witness, the soullessnes of men”

Met deze zin van M. Frieda Hartley begint de docu Dominion, terwijl je het geschreeuw van varkens op de achtergrond hoort. Ook het intro laat in korte tijd verschillende grimmige omgevingen en gereedschappen zien die uit een horrorfilm lijken te komen.

Iedereen ziet zich als een dierenliefhebber en wil graag een goed en duurzaam product kopen. Maar vaak kan je daar niet zeker van zijn.

 

Ik wil eerst de lezer waarschuwen!

Want het is een heftige documentaire. De film bevat veel beelden die behoorlijk kunnen binnenkomen. Maar het gaat niet of het choqueren. Het doel  is vooral om mensen bewust te maken over waar hun eten vandaan komt, zodat jij een duurzame keuze kan maken.

Durf jij te kijken? Kijk dan hier Dominion helemaal gratis <<

We nemen een kijkje in de wereld van de varkensindustrie in Australië:

 In een paar minuten wordt vertelt hoe het leven van een pasgeboren biggetje begint. Je zou denken in een lekker weiland. Maar wat zij hebben is een klein hok samen zijn moeder en broertjes en zusjes.

10 tot 18% van de biggetjes halen het 1e jaar niet door:

 • Ziekten
 • Ze worden verplettert door de moeder
 • Uitdroging
 • Uithongering
 • Mishandeling

Ze zien geen daglicht en steeds meer doodgeboren biggetjes worden geboren, omdat het lichaam van moedervarken de eis van de industrie( om steeds meer biggetjes te produceren), niet aankan.

Biggetjes die niet voldoen aan de eisen van de industrie worden op brute manier doodgemaakt door de werknemers.

Na 3 tot 5 weken worden ze bij de moeder weggehaald en 5 maanden later geslacht. Ze groeien verder op in kleine vieze hokken die tot de nok toe gevuld zijn met varkens. De vrouwtjes worden gescheiden en kunstmatig met sperma zwanger gemaakt. De beelden laten zien dat dit zeker niet zachtaardig gaat. De beesten worden geslagen en in het gezicht geschopt. Echte paring komt er eigenlijk niet meer aan te pas. Daarna worden ook deze vrouwtjes in kleine hokken waar ze nog geen 2 stappen kunnen lopen vastgezet om hetzelfde lot te ondergaan als hun moeders.

Ze ziet 4x per jaar hoe haar baby’s doodgaan door ziekten, worden weggehaald of bruut over kooien en bakken worden gesmeten. Na 2 jaar wordt zijn vervolgens vervangen en geslacht. Door shocks, kogels of gewoon op de boerderij zelf op manieren, die niet te beschrijven zijn.

Varkens leven tot 15 jaar – Maar de meeste worden na 5 maanden gedood. Na een lange, zwarte rit zonder water of bescherming tegen hitte worden ze op brute wijze geslacht door:

 • Steniging
 • Gas
 • Doodslaan
 • Elektroshock in de oren

De gaskamers zijn volgens autoriteiten het meest vriendelijk. Maar wat ik nu ga beschrijven is alles behalve dat:
De kijker gaat samen met de varkens mee de kooi in. Deze wordt langzaam een diep zwart gat gezakt waar het gas rond circuleert. De deuren sluiten zich boven het zwarte gat. Volledig bewust sterven de varkens in doosdsangst een langzame dood. En soms gaat dat niet goed. Dan verdrinken de varkens in de wasruimte.

Het restafval van de varkens wordt gebruikt voor:
Biobrandstof
Gelatine
Spek
Zepen
Ander voedsel

De eieren en kippen sector aan het licht:

Iedereen houdt van een eitje. Of het nu kaal of ergens in vermengt is. Maar deze eieren hebben een grimmige achtergrond dat veel mensen gewoon niet weten.  Opgelet! Wat je leest kan heel schokkend zijn.

Wist je dat de mannetjeskuikens genetisch een andere kleur hebben gekregen zodat ze makkelijker te sorteren zijn?

De kuikentjes komen uit in grote kasten waarna ze gesorteerd worden. Kleine haantjes of kuikentjes met afwijkingen, worden gezien als afval. Zonder pardon worden deze pluizenbollen tussen de eierschalen gegooid en in een grote blender gerold. Een beeld dat bij mij persoonlijk altijd bij zal blijven. Weerloos piepende babydiertjes, rollende over een bevuilde band, vallend in een diep donker gat. Als oud papier in een versnipperaar. De reden voor mij om mijn eieren biologisch en bij de kleine plaatselijke ondernemer haal.

12milioen haantjes worden per jaar afgeslacht door vergassing, versnipperen of verdrinking

De gezonde kippen worden overvolle stallen, die geen daglicht toelaten geplaatst. Daar worden ze geselecteerd op welke naar de legbatterijen gaan en welke er voor meer kuikens kunnen zorgen. Slechts enkele haantjes worden gebruikt om de hennen te bevruchten.

De horror van de legkip en de knaller:

De docu Dominon is net als bij de varkens keihard in zijn feiten en beelden. In deze grote legbatterijen:

Zitten 4 tot 20 kippen in 1 kooi dat minder is dan een stukje papier

Geen sociaal gedrag vertonen
Kunnen geen beweging krijgen

Ontwikkelen ziektes zoals longontsteking, verenuitval en andere gezondheidsproblemen.

Door jarenlange genetische manipulatie legt een kip per jaar 330 eieren terwijl een normale kip 10 tot 13 eieren legt.

Maar hoe zit het met Free Range dieren?

Free Range doet vermoeden dat alle dieren in voldoende vrijheid leven onder goede omstandigheden. Alleen het is al snel duidelijk dat dat vaak een zoethoudertje is. Want veel van deze Free Range producten komen toch terug bij de terug  legbatterijen.

Kippen leven niet langer dan 18 maanden terwijl ze wel 10 jaar kunnen worden!

De slachting van de kippen:

De kippen worden ondersteboven in een machine gezet waar ze in een elektrisch bad worden gestopt om ze te verlammen. Waarna vervolgens langs een groot mes worden gehaald om hun kop af te snijden. Alles is machinaal waardoor er niet  gecheckt wordt of de dieren ook echt dood zijn. Daardoor zijn sommigen nog bij bewustzijn als ze bij het mes komen of verdrinken ze in het bad.

De dieren worden als dingen gezien. We vinden een eitje wel lekker, maar dan wil het dier toch ook een fijn leven gunnen?

Het leven van kalf tot koe.

Je denkt: de melk van de koe is goed voor het kalfje en ook een lekker drankje voor ons of in onze baksels. Maar wist je dat het kalfje dat helemaal niet krijgt?

Kalfjes worden verwijderd van hun moeder uren na geboorte. Zo kan de melk aan ons gegeven worden in plaats van de kalfjes. De mannetjes kalfjes worden in nog geen 2 dagen later geslacht. Als restafval.

De beelden die je ziet zijn schokkend. De melkkoeien ondergaan hetzelfde lot. De slachthuizen zijn enorm. En de humane dood is een elektroshock dat vaak geen effect heeft, doordat hun schedels zo dik zijn. Dan gaan we over op de kogel dat voor de andere koeien te horen is en voor veel stress zorgt. De hoeveelheid vlees dat we produceren is gewoon teveel. Door minder of juist voor een plantaardige optie te kiezen, hebben we dit soort enorme bedrijven niet meer nodig.

Fishfarms: Die zijn oke. Die zorgen voor minder vervuiling en overbevissing…..of zit het toch wat anders?

Fishfarms of ook wel in het Nederlands gekweekte vissenrijen, zijn in het leven geroepen om duurzamer vis te eten. Maar hoe duurzaam is het? Ook hier brengt Dominion een andere wereld aan het licht dan dat we ons voorstellen.

1 fishfarm kooi houdt 60.000 vissen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vissen sterven door:

 • Te kort aan ruimte
 • ziekten
 • Menselijke fouten
 • Verstikking

Na 18 maanden worden de vissen opgezogen in tanks en naar de slacht gebracht. De humane manier om ze te slachten in ze doodvriezen in ijswater. Maar deze humane dood is langzaam en pijnlijk dat wel een half uur kan duren.

Het blijft niet alleen bij de vlees -en zuivel en visindustrie:

Het leven van een eend, konijn, schaap, nerts vis, koe en varken is zeker geen pretje. Dus als je denkt dat het wol in je jas oké is, moet dan toch maar twee keer nadenken. En het stopt niet alleen in de voedingssector. Want ook de entertainment wordt zwaar onder vuur genomen in deze docu.

Je zou verwachten dat ze goed voor hun dieren zorgen. (De goeden natuurlijk uitgesloten van de slechten. Want je hebt ook parken die hun zaken wel op orde hebben.) Want het is immers hun brood.
Een slecht voorbeeld is de Rodeo. Gezien als een mooie sport waar de mens kan laten zien hoe zij een wild beest kunnen domineren.  Maar wat we vaak niet te zien krijgen is dat de dieren van te voren worden opgefokt.

Het gaat gepaard met:

 • Slaan
 • Elektrocuteren
 • De staart breken
 • De geslachtsdelen inbinden
 • Metalen sporen

Ik ben nooit een fan geweest van deze Rodeo. Het is mishandeling waar dieren gewond of verlamd kunnen raken.

Datzelfde geldt ook voor  andere entertainment sectoren.

Hazenwindracen:
Van de 97,000 honden worden 50 tot 70 procent wordt gedood doordat ze te traag waren.
En de training is puur walgelijk. Ondanks dat het verboden is, worden er nog altijd levende varkens of konijnen meerdere keren met hoge snelheid voorruit gereden en gegrepen door de hazewindhond. Om langzaam en pijnlijk dood te gaan.
Op beeld is te zien hoe een opengereten konijn nog hapt naar adem op de plank waarop hij wordt rondgereden.

Paardenracen:
Ook hier geldt hetzelfde als bij die andere mooie entertainment sporten waar wij kijken en de dieren zich uit de naad werken. Vooral de races waar ook een springparcours in zit, is heel gevaarlijk. De helft van de paarden verdwijnt na een val. Waarschijnlijk in stilte gedood of achter een groen scherm op de plek zelf gedood.

Paarden met een slecht temperament of die ongeschikt zijn, worden gedood en verwerkt tot hondenvoer of voor consumptie.

In Circussen en Dierentuinen of pretparken, vaak in Oost- Europese landen, Azië en Zuid-Amerika:
Hier in Europa hebben dierentuinen een goeie naam. Het zijn educatieve plakken waar de dieren genoeg natuurlijke ruimte hebben en waar het welzijn en het behoud van diersoorten met fok en uitzetprogramma’s op nummer 1 staat.
De tijd van kleine hokjes en stenen vloeren is hier al heel lang voorbij. Maar in andere landen nog steeds gaande. Het bekende beeld van heen en weer lopende wilde dieren, die uit verveling en stress aan tralies of aan hun eigen ledematen kauwen, zie je daar nog altijd terugkomen.
Sommigen hebben  banden met de dolfijnslachting in China. En dan met name in de baai van Taiji. Daar zien ze deze prachtige dieren als plaag. Een mooi excuus voor de overbevissing die de Chinezen zelf veroorzaken. Enkele jonge dolfijntjes worden uit de massaslachting gespaard en meegenomen naar aquaria en pretparken om een levenslang voor eten kunstjes te doen. Hierover lees je meer in ons artikel van Seaspiracy.

Stel jezelf de vraag…..Wat wil ik?

De docu Dominion eindigt met de vraag hoe Australië naar zichzelf moet kijken nadat een quote van Gandi in beeld is gekomen:

The greatest of a nations is that moral progress can be judged by the way it’s animals are treated

-Gandi

Maar dit is niet alleen een vraag aan Australië. Het is een vraag naar iedereen in de wereld. Elk persoon moet zich afvragen. Is dit wat wij willen?

We willen onszelf voorhouden dat het allemaal netjes gaat. Humaan. Logisch, want we staan er als consument zover vanaf. Maar deze docu laat echt keihard zien dat dat sprookje niet altijd te garanderen is.

Wij hebben meer invloed dan we denken. Met  een kleine verandering maak jij al een verschil!

Het is belangrijk wat Dominion laat zien. Waar willen we naartoe? En maak je keuze wat je wilt zijn.

Je kan nu al van start gaan met de Vegan uitdaging!! Probeer is jouw favoriete gerechten Vegan te maken. Wij hebben hier een super basispakket en tips zodat jij goed en vooral verantwoordt kan eten.
Zo hebben wij mooie basisrecepten zoals de Vegan Bechamelsaus, de basis hummus en laten we zeker niet te mooie vegan vleesvervangers vergeten! Denk aan de Vegan worstjes en de zoete aardappelburger. Wil je nog meer tips en lekkere recepten. Kijk vooral op: Alles over Vleesvervangers!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

Geef een reactie