Vegan meringue van aquafaba

Vegan Meringues maken van aquafaba, wij hebben het recept!
  • Vegan Desserts
  • 20 stuks
  • 6g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 gram aquafaba het afgietsel van ongeveer 1 pot kikkererwten
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 el vanille of andere smaak
  • 1/2 druppels vegan kleurstof optioneel

Instructies

  • Verhit de oven 120 Celsius.
  • Mix de aquafaba met een elektrische mixer tot schuimt, tot stevige witte pieken.
  • Voeg langzaam suiker toe terwijl je verder mixt.
  • Voeg smaakstof / kleurstof toe.
  • Doe de aquafaba in een spuitzak met een grote opening.
  • Spuit de meringues op een vel bakpapier.
  • Bak ze voor 45 minuten.
  • Zet de oven uit, maar laat nog één uur dicht om ze af te bakken.
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Aquafaba meringues
Hoeveelheid per portie
Calories 24 Calories from Fat 9
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 1g2%
Sodium 8mg0%
Potassium 8mg0%
Carbohydrates 6g2%
Sugar 6g7%
Protein 1g2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Jup zelf Vegan meringue maken kan ook gewoon als veganist! Deze zijn heerlijk luchtig, niet te moeilijk om te maken, en je verrast iedereen hiermee!

Vegan meringue, help me even, meringue is toch van ei?

Even terugspoelen naar het einde van de 17e eeuw, we gaan naar Zwitserland naar het dorpje Meiringen, hier werd de Meringue uitgevonden. Vervolgens waren het de Italianen die het recept verbeterd hebben, en zo ook in Frankrijk terecht gekomen en de naam gekregen die we nu hebben.

Van origine werd meringue gemaakt door eiwit op te kloppen met suiker, en vaak iets zuurs, zoals citroensap of azijn. De Zwitserse chefs deden au-bain-marie opkloppen, terwijl de Italianen kokende suikerstroop door de eiwit heen kloppen en zo met lepels meringues scheppen. De Fransen zijn het gaan bakken zoals we nu ook meringues maken.

Maar toen Vegan’s in December 2014 Aquafaba uitvonden, en zo kwam er begin 2015 al een recept uit voor meringues op basis van Aquafaba!

Aquafaba.. sorry wat is dat?

Aqua betekent water, en faba betekent water, het is dus bonen water. Men kwam erachter dat het water uit bonenblikken erg eiwitrijk is en dezelfde eigenschappen als het wit van een ei heeft. Vaak wordt met aquafaba het vocht van kikkererwten bedoelt, omdat deze aquafaba veel eiwitten heeft en weinig eigen smaak heeft. Witte bonen aquafaba heeft ook weinig smaak maar minder eiwitten. En andere bonen hebben vaak veel eigen smaak, en je wilt niet dat je meringues naar kidney bonen proeven 😉

Wil jij weten wat je nog meer met aquafaba kunt doen? Kijk naar onze top 6 aquafaba recepten!

Lekker zeg die Vegan meringues! Wil je nog ander gave vegan producten proberen te maken, wat dacht je van vegan shortening? Of heb je al eens gehoord van Jackfruit, dat is pas echt lekker, dit zijn onze top 3 Jackfruit recepten.

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Aquafaba meringues

Vegan Meringues maken van aquafaba, wij hebben het recept!

Gang Dessert
Keuken Franse keuken
Trefwoord aquafaba, meringues
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Porties 20 stuks
calorieën 24 kcal

Ingrediënten

  • 100 gram aquafaba het afgietsel van ongeveer 1 pot kikkererwten
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 el vanille of andere smaak
  • 1/2 druppels vegan kleurstof optioneel

Instructies

  1. Verhit de oven 120 Celsius.

    GRATIS PDF: 10 Recepten Voor De Sociale Vegan

    Vegan eten bij sociale gelegenheden is een probleem waar veel mensen mee worstelen.


    Vul je email adres in en inspireer vrienden en familie met onze 10 BESTE RECEPTEN voor de SOCIALE VEGAN

  2. Mix de aquafaba met een elektrische mixer tot schuimt, tot stevige witte pieken.

  3. Voeg langzaam suiker toe terwijl je verder mixt.

  4. Voeg smaakstof / kleurstof toe.

  5. Doe de aquafaba in een spuitzak met een grote opening.

  6. Spuit de meringues op een vel bakpapier.

  7. Bak ze voor 45 minuten.

  8. Zet de oven uit, maar laat nog één uur dicht om ze af te bakken.

Orly Vlot

Orly Vlot is het brein achter Happy Vegan. In 2011 werd Orly pescetariër, in 2012 vegetariër, en in 2013 startte hij met 100% plantaardig eten. Veganisme werd in de jaren erna zijn levensstijl; voor de dieren, voor het milieu, maar ook zijn persoonlijke gezondheid. Orly staat graag in de keuken en experimenteert veel met de laatste trendy vegan recepten. Hij heeft ook 10 jaar horeca ervaring; als gastheer, barista en sommelier. Hier heeft hij kennis opgedaan over producten, geleerd over smaakbeleving maar vooral over wat mensen lekker vinden. Zijn interesse in lekker eten breidde zich uit naar interesse in diëtiek en voedingskunde. Zo heeft hij onder andere aan de Universiteit van Wageningen vakken gevolgd, leest hij graag boeken over voeding, en is hij op de hoogte van de laatste statistieken. Vanuit deze ervaringen heeft Orly inmiddels ook meegeschreven aan 6 verschillende boeken. Maar het liefst deelt hij gewoon lekkere recepten waar hij iets leuks over kan vertellen en die dan ook nog vegan zijn. Zo helpt hij mensen een stapje te maken naar een groenere levensstijl.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord