Welke voedingssupplementen moet ik nemen als veganist?

  1. Leestijd 9 min
  2. 22 04 2018
Deel dit bericht
voedingsupplementen
De juiste vegan voedingsupplementen vinden kan een lastige zaak zijn. Zeker als je net vegan bent of overweegt om vegan te worden.  Volgens mij heb je vast wel eens gehoord dat vegans van alles tekort zouden komen? Niks is minder waar. Hier gaan we het hebben over alle vitaminen, mineralen die een vegan tekort kan komen en welke voedingssupplementen aan te raden zijn.
 

Moeten vegans voedingssupplementen nemen v00r voldoende eiwitten?

Het simpele antwoord is nee, je hoeft geen extra voedingsupplement bij te nemen want een gebalanceerd vegan dieet bevat meer dan genoeg eiwitten, het makkelijkste haal je die uit een goede balans tussen volkoren granen en peulvruchten. Veel mensen denken dat ze eiwitshakes nodig hebben of andere speciale eiwit voedingssupplementen, maar dit is zeker niet waar, ook sporters niet!

Wil jij alles weten over eiwitten in een vegan dieet, lees dan dit artikel.

Je hoeft geen vegan voedingssupplementen te nemen voor eiwit!

Melk is genoeg voor elk en krijgen vegans wel genoeg calcium binnen?

Nederland melkland is een grote promotor van zuivel want dat is goed voor je botten toch? Dat landen met een hoge zuivel inname ook meer osteoporose hebben en dat er een link is tussen melk inname en fracturen zijn dan feitjes waar we even niet naar moeten kijken.

Maar heb je dan geen voedingssupplement nodig om toch voldoende calcium te consumeren? Als jij gebalanceerd plantaardig eet met voldoende variatie dan is het zeker mogelijk om voldoende calcium uit je voeding te halen. Eet jij niet zo gevarieerd, dan zit calcium vaak toegevoegd aan vervangers, zo zit er in een gemiddeld pak soja melk 150% van je ADH calcium toegevoegd.

Voedingssupplementen voor calcium zijn overbodig!

Meer weten over calcium, lees hier ons artikel over calcium.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en moet je als vegan consumeren als supplement, toch?

Ja als veganist moet je vitamine B12 supplementen slikken, of alternatief via vervangers consumeren (hier zitten ze meestal aan toegevoegd).

Om gezond te zijn is vitamine B12 absoluut onmisbaar!
Wij adviseren een supplement voor elke vegan (en mensen boven de 65)

Dat vitamine B12 van nature alleen in dierlijke producten voorkomt is geeft absoluut een verkeerd beeld en is simpelweg niet waar!

Wil jij snel meer weten over B12, zoals welke je moet slikken, dan zijn deze 15 feiten over vitamine B12 een dikke tip.

En eigenlijk moeten we het dan ook over vitamine B1 en B2 hebben, deze behoren allemaal tot het B complex en zijn allemaal nodig om gezond te blijven. Deze vitamines werken samen en bij een tekort kun je ook een tekort lopen op andere tekorten. Echter bij een gebalanceerd vegan dieet heb jij geen voedingssupplement B1 of B2 nodig.

Vegans eten genoeg ijzer, zijn ze hierom zo bleek?

Van bloedarmoede gaat men er erg bleek uitzien, en dit is een bijeffect van een vitamine B12 tekort. In jouw bronnen van eiwit en vitamine B1 en B2 zit echter ook gewoon ijzer, eigenlijk geen probleem dus! Wist jij dat vegetariërs vaker een ijzertekort hebben dan vegans! Dit komt omdat ze we dierlijke calcium consumeren en dit hun ijzer opname verslechterd.

Dikke tip: pers wat citrusvrucht uit over je avondeten, helpt met de vertering maar de Vitamine C helpt ook met je ijzer opname!

Wil jij meer weten over ijzer in een vegan dieet, lees dan dit artikel.

Je hoeft geen ijzer voedingsupplementen bij te nemen!

Moet ik voedingssupplementen nemen voor omega 3 & 6 vetten of vitamine D?

Veel mensen eten vis omdat die vol zou zitten met goeie vetten (een goede balans tussen omega 3 & 6 vetten) wat klopt, maar die zitten in vis vanwege hun dieet: zeewieren en algen (of andere vissen die deze planten aten). Het word dus aangeraden voor vegans om omega 3 of 6 voedingssupplementen te slikken omdat ze niet langer vis willen eten.

Je kunt in plaats van voedingssupplementen ook die algen en wieren eten. Het probleem is dat dat nog niet zo makkelijk is voor de meeste mensen… Maar wat dacht je van lijnzaad?

Wij raden een eetlepel lijnzaad (gebroken) per dag aan voor jouw omega 3 vetten!

Vitamine D blijft natuurlijk een probleem in Nederland. Wij maken deze heerlijke vitamine aan door te zonnen, maar Nederland zeker in de wintermanden heeft niet genoeg zon om er genoeg van aan te maken. Je kunt dus vis eten om meer vitamine D binnen te krijgen. Je kunt ook regelmatig onder de zonnebank gaan, het binnen krijgen via vegan vervangers, of het inderdaad extra slikken in een voedingssupplement!

Voedingsupplementen nemen voor vetten? Een gebalanceerd vegan dieet bevat voldoende gezonde vetten!

Wil jij meer weten over vetten in een Vegan dieet, lees dan dit artikel eens.

Heb ik een Jodium voedingssupplement nodig in een vegan dieet?

Eet jij heel strikt clean vegan, en maak jij dus alles zelf en koop je nooit brood uit de winkel enzo, dan zou je een jodium tekort kunnen krijgen. Het zit namelijk in JOZO oftewel jodiumzout, en daar zit meer dan genoeg van in brood. Maak jij alles zelf en gebruik jij alleen Himalaya zout tja, wij raden dan regelmatig een vel nori aan. Maar stel je houd niet van vegan sushi dan kunnen we je een voedingssupplement aan raden.

Wist je dat niet alle supplementen vegan zijn, dat is oppassen dus!

Voedingssupplementen bevatten vaak gelatine van geslachte dieren!
Dit soort capsules worden dus gemaakt van gelatine

Veel pillen en voedingssupplementen hebben in dat laagje eromheen gelatine zitten, en gelatine is dus bewerkt vlees afval. Hier moet je dus even opletten: even kijken op de ingrediëntenlijst, of kijken of er een V vegan logootje op zit.

B12 zou ook gemaakt kunnen worden van dierlijke producten maar dit is in de praktijk eigenlijk te duur dan het alternatief, en dus in principe zijn alle B12 voedingssupplementen vegan (mits er geen gelatine in zit) Bekijk hier alsnog het artikel over B12 en welke supplementen jij moet nemen.

Vitamine D kan gewonnen worden uit schapenvacht talg (ja echt) en is dus niet altijd vegan. Let dus op het logo.

Het is dus sowieso eigenlijk altijd belangrijk om etiketten goed te lezen, hier in dit artikel leren we je hoe.

Is er niet gewoon een handige super Vegan supplement waardoor je alles zeker binnen krijgt?

Ja die is er! Het is de vitaminesupplement VEG 1 en werd direct ontwikkeld op de behoeften van veganisten door Dr Stephen Walsh in Engeland. Het product bevat naast B12 en foliumzuur, jodium, vitamine D, selenium, vitamin. Wij worden niet door hun gesponsord (helaas) maar stel je bent bang om tekorten op te lopen, dan is dit je pil.

Maar hoe eet je dan gebalanceerd vegan zodat je geen tekorten oploopt?

Wij raden aan een goede basis van groente, knollen, bladgroente, fruit, bessen, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen. En hier vooral veel variatie in.

Gebalanceerde vegan voeding maakt de meeste voedingssupplementen overbodig!

Om hier echt meteen mee aan de slag te gaan en om gebalanceerd vegan te eten, raden we je aan om onze Easy Vegan receptengids uit te proberen. De weekschema’s hiervan balanceren alle voedingsgroepen zodat jij zeker genoeg van alles binnen krijgt.

Wist je dat als jij plantaardig eet en dit goed doet, jij zeer waarschijnlijk veel meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels binnen krijgt dan de meeste Nederlanders? De meeste Nederlanders eten simpel weg te weinig groente en te weinig fruit. Er is een hele goeie reden waarom vegans gemiddeld gezonder zijn!

Wat moet jij mee naar huis nemen van dit artikel?

Ten eerste als je denkt dat je een tekort hebt aan iets, check het met je huisarts. Deze kan een onderzoek doen of jij daadwerkelijk een tekort hebt en wat de gepaste acties zijn die jij moet ondernemen.

Zomaar voedingssupplementen slikken omdat jij denkt dat je te weinig consumeert is eigenlijk geen goed idee, er zijn genoeg nutriënten waar jij hierdoor een overdosis kunt consumeren en dat is ook niet goed.

Vegan is over het algemeen erg gezond, jij weet nu dat je gebalanceerd en gevarieerd moet eten. Maar jij weet ook dat het belangrijk is om enkele vitamines en mineralen in de gaten te houden. Heel veel succes met jouw vegan reis!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

8 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie