Vitamine B12 tekort? Hoe gaat een Happy Vegan hiermee om?

  1. Leestijd 13 min
  2. 20 05 2018
Deel dit bericht
b12 vitaminen

 

 B12 vitamine is onmisbaar! Lees hier hoe een vegan die binnenkrijgt en waarom dat belangrijk is.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is essentieel voor een goede werking van jouw organen en lichaam. Deze vitamine is namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. De cellen hebben alles te maken met het vervoeren van zuurstof in je bloed.

Voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen heb je dus B12 nodig!

Het zenuwstelsel zorgt weer voor een goede werking van de spieren. Het houdt je lichaam fit, je energie op peil en werkt aan de genezing van ziekten, infecties en wonden.

Dat klinkt alsof vitamine B12 een belangrijke vitamine is voor het behouden van een goede levenskwaliteit, en dat is het ook!

Wat zijn de symptomen van een tekort?

Voel jij je niet zo fit als je zou willen? Heb je last van vermoeidheid, slaap je slecht of ben je vaak chagrijnig? Dan zou het zomaar kunnen dat jij een tekort hebt van een hele belangrijke vitamine, namelijk vitamine B12.

Vermoeidheid en depressiviteit zijn echter niet de enige effecten van een tekort dit vitamine. Is je haar futloos en breken je nagels snel? Je raad het al. Ook dit zijn veel voorkomende symptomen van een tekort aan B12.

Als het lichaam op de lange termijn onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt kunnen serieuze symptomen optreden. Zo kun je last krijgen van duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook geheugenverlies en spierverslapping zijn bekende gevolgen van een tekort aan deze belangrijke vitamine.

Tekorten van deze vitamine komen als sluipmoordenaars. Je kunt maanden of zelfs jarenlang rondlopen met een tekort zonder daar iets van te merken. De meeste mensen krijgen genoeg binnen door het eten van dierlijke producten (die zelf al b12 supplementen hebben gekregen).

Hoe werkt dat als je veganist bent?

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat jouw vitamine B12 waarde altijd op peil is en neem als aanvulling op je veganistische dieet een voedingssupplement.

de symptomen van een vitamine b12 tekort beperken zich niet tot vermoeidheid en depressiviteit

De normale B12 waarde

Er zijn verschillende vitamine B12 waarden vastgesteld per leeftijd.

Voor de allerjongsten kun ervan uitgaan dat in kant-en-klare voeding de belangrijke vitaminen en mineralen standaard zijn toegevoegd. Maak jij zelf babyvoeding voor je kleintje? Het is dan belangrijk dat je borstvoeding geeft zodat je kindje toch voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Voor de overige leeftijdscategorieën en groepen gelden de volgende algemene B12 waarden:

Leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
9 – 13 jaar 2 microgram B12
14 – 65+ 2,8 microgram B12
   
Zwangere vrouwen 3,2 microgram B12
Vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram B12

Bestaat er een vitamine B12 tekort test?

Denk jij dat je een B12 tekort hebt, of ben je veganist en wil je graag je waarden testen? Je kunt een bloedwaarde test aanvragen via de huisarts daar kunnen heel veel dingen in terug gevonden worden, waaronder je B12.

De huisarts kan je een behandeling voorschrijven in het geval van ernstige vitamine B12 tekort.

Wat is de oorzaak van een tekort?

Veganisme heeft veel positieve effecten op je lichaam en geest. Maar dan moet je wel gebalanceerd eten. En dat betekent dat je ook moet letten op je vitamine B12. Het kan echter ook een aantal negatieve effecten met zich meebrengen.

Vitamine B12 word geproduceerd door een bacterie, die een ecologische cycli heeft van zoogdier, tot poep tot grond en plant. En omdat die cycli is verbroken is de aanwezigheid van B12 ernstig verkleint. Vooral bij vegans.

Mensen die dierlijke producten (vlees, vis, melkproducten of ei) eten krijgen het in de b12 die dat dier bij zich droeg. Ook dat word een steeds groter probleem omdat die natuurlijke cycli ernstig verstoord waardoor ook vee-dieren het toegevoegd krijgen aan hun dieet .

Net als bij dieren, is het menselijk lichaam zelf in staat vitamine B12 aan te maken. Dit gebeurd echter onderin de blinde darm, daar waar je lichaam niet meer in staat is de vitamine op te nemen alvorens deze uit te poepen. Je bent als mens dus niet in staat zelf vitamine B12 op te nemen zonder dat je dit via voeding of een supplement binnen krijgt!

Een ongebalanceerd veganistisch dieet vergroot dus het risico op een B12 tekort. Maar ook de inname van bekende medicijnen zoals de anticonceptiepil en antibiotica kan een B12 tekort doen ontstaan. Deze medicijnen hebben een enorm slechte invloed op de werking van goede bacteriën in je maag en darmen, die bij het innemen minder goed in staat zijn vitamine B12 zelf aan te maken. Maar de meeste mensen met een B12 tekort zijn ouderen.

Een andere factor die van grote invloed is op de aanmaak van B12 in het lichaam is roken. We weten allemaal dat het opsteken van een sigaret slecht voor je is: door te roken maak je meer kans op ernstige ziekten, zoals als kanker en dementie. De stof cyanide (aanwezig in tabaksrook) breekt daarnaast aanwezige vitamine B12 in het lichaam af.

Je hoeft niet direct last te hebben van de symptomen die komen kijken bij een tekort aan vitamine B12. Als jij plantaardig eet krijg je simpelweg deze vitamine niet meer genoeg op een natuurlijke manier binnen. Hierom word aan veel veganistische producten b12 toegevoegd. Voor de zekerheid regelmatig je eetpatroon aanvullen met een B12 supplement kan zeker geen kwaad!

Ik heb een tekort aan vitamine B12, wat is de beste behandeling?

Dat ligt er maar net aan hoe lang je al met een tekort rondloopt en hoe ernstig jouw tekort is. De huisarts kan je hierbij verder helpen.

Soms kan de dokter je helpen door alsnog supplementen voor te schrijven. Maar in het geval van ernstige tekorten zal een dokter injecties voorschrijven. Je moet hiervoor wekelijks, of in sommige gevallen zelfs vaker voor een bepaalde periode langs bij de dokter om deze injecties te ontvangen.

Ook voor een vitamine B12 tekort geldt: voorkomen is beter dan genezen! Als jij veganist bent, wordt dan ook sterk aanbevolen B12 supplementen te slikken.

Waar zit B12 vitamine in?

De reden dat een voedingssupplement met vitamine B12 vaak wordt aangeraden als aanvulling op een veganistisch dieet, is dat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten zit. De vitamine worden aangemaakt in het lichaam van het dier.

Ook mensen maken B12 aan. Echter, zit bij de mens de bacterie die B12 aanmaakt ver weggestopt in het lichaam; zelfs zo ver weg, dat de darmen de vitamine na aanmaak niet meer kunnen opnemen.

Mensen zijn voor een normale waarde van B12 vitamine daarom afhankelijk van supplementen.

WIST JIJ DAT: Dieren in de industrie ook B12 supplementen krijgen toegediend?

een vitamine B12 tekort komt vaak voor binnen een veganistische lifestyle, als veganist kies je voor een supplement in de vorm van tabletten (1)

Vitamine B12 in voeding

Zoals gezegd zit B12 vitamine voornamelijk in producten die van dieren afkomstig zijn. Zijn er dan helemaal geen andere bronnen van B12 dan melk, vlees, vis, eieren of supplementen?

Zeker wel! Naast een aantal alternatieve opties die toch dierlijke producten bevatten, zijn de volgende voedingsmiddelen een bron van B12. Let op, we zeiden bron, geen bom…

  • Tofu en tempeh (1 portie tofu van 75 gram bevat 1,86 microgram B12)
  • Ontbijtgranen (30 gram ontbijtgranen bevat 6 microgram B12)
  • Sojamelk, kokosmelk en amandelmelk (100 gram sojamelk bevat 1,11 microgram B12)
  • Frambozen (100 gram frambozen bevatten 30% van de ADH vitamine B12)
  • Peterselie
  • Zeewier en algen*
  • Kant-en-klare vleesvervangers
  • Edelgist

* er is weinig bekend over de actieve B12 vitamine in zeewier en algen. De vitamine in deze plantaardige bron staat bekend als ‘pseudo’ B12. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij niet goed opgenomen door het lichaam. Zeewier en alg kan dus niet per definitie gezien worden als effectieve bron van deze vitamine.

Aan veel producten die speciaal worden gemaakt voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet aanhouden, worden B12 vitamine toegevoegd.

Eet jij vleesvervangers? Bekijk dan eens het etiket op de verpakking van je product. Groot kans dat de producent een aantal goede vitaminen voor je heeft toegevoegd!

Wat zijn goede Vitamine B12 tabletten?

Je bent naar de winkel gegaan of hebt vooronderzoek gedaan op het internet. Dan vraag je je misschien af welk soort B12 tabletten het beste is. Geen wonder!

Het belangrijkste is welke soort b12 in jouw pil zit.
Is de basis voor b12: Cyanocobalamine? Dan is dit geschikt als volwaardig supplement. Deze synthetische vorm wordt het beste door je lichaam opgenomen.

Is de basis voor b12: Methyl- en/of adenosyl (dibencozide) –cobalamine, of hydroxocobalamine? Dan is dit een goede tweede. De Methyl supplement is van een natuurlijk oorsprong.

LET OP: Een B12 tekort hoeft niet direct voor klachten te zorgen. Zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt door het nemen van supplementen als aanvulling op je dieet.

Vitamine B12 injecties

Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat jij enthousiast wordt van het idee regelmatig een dosis te injecteren. Als jij de B12 waarde in je lichaam onder controle hebt, is dit ook niet nodig!

Vitamine injecties worden alleen gegeven bij een ernstig tekort aan B12. Door de injectie komen de werkzame stoffen direct in het bloed en de spieren terecht en hoeft je lichaam ze alleen nog te verwerken. Bovendien is de aanwezige dosis vitaminen in een injectie hoger dan die in een tablet.

Vitamine B12 kopen

B12 tabletten koop je in al hun vormen en maten bij de drogist of natuurwinkel. Alleen als je een zeer ernstig tekort van de vitamine hebt, kan deze op doktersrecept worden voorgeschreven.

Smelt een tabletje onder de tong per dag, of neem tot je met een glaasje water en jij bent ook binnen een veganistisch dieet zeker van een goede waarde B12 vitamine! Ook als afbouw op injecties, of in het ergste geval zelfs aan aanvulling, is het verstandig tabletten te nemen.

Ben jij op zoek naar veganistische supplementen (dus voedingssupplementen zonder dierlijke toevoegingen)? Kijk dan eens in deze shops:

Kan ik teveel vitamine B12 nemen?

Je hoort vaak de gekste verhalen over het teveel innemen van voedingssupplementen. Ook over een overdosis vitamine B12 zijn op internet de raarste verhalen te vinden.

Het Voedingscentrum schrijft, na veel onderzoek te hebben gedaan, dat er geen negatieve effecten bekend zijn na het innemen van teveel vitamine B12.

Je lichaam zorgt er namelijk voor dat, naarmate je meer vitaminen inneemt, het de opname van B12 verlaagt. Dat betekent dus dat hoe meer je tot je neemt, hoe minder het lichaam opneemt.

Dat is nog eens goed geregeld!

B12 en veganisme: wat is de beste keuze?

In dit artikel hebben we je geïnformeerd over een belangrijke vitamine die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wat kun jij als veganist het beste doen?

We leerden dat de B12 vitamine essentieel is voor belangrijke lichaamsfuncties. Zo is zorgt het voor een fit zenuwstelsel en een goede energie, heeft het een genezende functies voor ziekten en wonden, en is het een belangrijke voedingsbron voor je huid, haar en nagels.

Als jij veganist bent, medicijnen zoals de anticonceptiepil of antibiotica gebruikt, of een roker bent, is het belangrijk de vitamine B12 waarde in je lichaam op peil te houden door deze aan te vullen.

Maar hoe doe je dat?

Er zijn een aantal natuurlijke bronnen van vitamine B12, denk bijvoorbeeld aan tofu, tempeh, plantaardige melk, frambozen, peterselie, zeewier of gist. Het is echter niet realistisch om via natuurlijke plantaardige voeding een voldoende hoeveelheid van deze belangrijke vitamine binnen te krijgen.

Val jij in de risicogroep van veganisten of rokers? Kies dan altijd voor een supplement, of check dagelijks de hoeveelheid B12 die jij via je voeding binnenkrijgt!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

5 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie