Wat is vegan

  1. Leestijd 3 min
  2. 17 04 2020
Deel dit bericht

Veganisme (Vegan) is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Er zijn veel manieren om de veganistische levensstijl te omarmen. Maar alle vegans eten een plantaardig dieet: zonder dierlijke producten zoals vlees (inclusief gevogelte, vis, schelp & schaaldieren en insecten), zuivel, eieren, en honing. En natuurlijk zonder alle dierlijke bijproducten, producten getest op dieren, en plaatsen waar dieren worden gebruikt voor entertainment.

Begin 1944 werd de Vegan Society opgericht, in 1949 was het Leslie J. Cross die een definitie suggereerde, die uiteindelijk evolueerde naar de definitie die we nu overal gebruiken (die hier boven).

Dus wat eten vegans wel?

Veel van de dingen die we eten zijn eigenlijk al vegan, een dieet gebaseerd op planten laat alleen dingen weg. De ingrediënten van je dieet bestaat dus uit: groente, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden, specerijen.

wat is vegan, wat eten vegans wel

Maar veel van de gerechten blijven hetzelfde van taart tot pizza, eigenlijk bijna al je favoriete gerechten kunnen we vegan maken, als het maar met plantaardige ingrediënten is gemaakt. Dit zorgt ervoor dat we een mix hebben van ingrediënten die we al kennen en maar vaak ook nieuwe producten.

Heel veel nieuwe gerechten die zorgen voor nieuwe smaken en spannende gerechten. Vegan is een hele gevarieerde cuisine, waar nog steeds veel nieuwe heerlijke gerechten worden uitgevonden. Bekijk hier onze gerechten voor inspiratie!

Veganisme is meer dan een dieet

Vegans vermijden het uitbuiten van dieren voor elk doel, compassie is een sleutel reden voor velen om voor de vegan lifestyle te kiezen.

Vegans dragen en gebruiken ook geen producten gemaakt van dierlijke producten zoals: leer, wol, ganzenveer, zijde of bont. Maar ook make-up en verzorgingsproducten waar dierlijke producten in kunnen zitten of getest worden op dieren worden vermeden door vegans.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer producten met een vegankeurmerk en dus 100% plantaardig! Een vegan levensstijl is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Medicijnen

Dit is een discussie die je vast een keer tegen komt zodra je besluit om vegan te worden. Dierentesten voor medicijnen, is dat wel vegan? Als je de definitie terugleest zul je deze woorden lezen:

voor zover mogelijk en praktisch haalbaar

Dus je kunt gewoon een vegan levensstijl leven en medicijnen slikken. Wij van Happy Vegan raden dan ook niet aan om te stoppen met jouw medicijnen. Echter, denken we wel dat er veel ziektes zijn waar jij minder of zelfs geen medicijnen meer nodig zult hebben als jij een plantaardig dieet volgt.

HappyVegan (samen met miljoenen anderen) bewijst dat de vegan levensstijl gezond, makkelijk en superlekker is. Wij maken het nog gemakkelijker met de Easy 4 weken Vegan programma , durf jij de challenge aan?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

5 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie