Buddha Bowl met jackfruit en quinoa

Buddha bowls staan voor gezond en simpel, dat is deze quinoa jackfruit buddha bowl zeker! Ook een goede introductie van jackfruit!
  • Vegan Diner
  • 2
  • 125g koolhydraten
buddha bowl jackfruit quinoa 125g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Saus

  • 1 el amandel pasta
  • 1 el cashew pasta
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl maple syrup
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl paprikapoeder gerookte

Jackfruit

  • 280 gram gepekelde jackfruit te koop in toko of ah (niet op siroop)
  • 1 ui gehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 100 gram champignons plakjes
  • 1 snufje Zout en peper naar smaak
  • 1 el plantaardige olie

Buddha Bowl

  • 200 gram quinoa Of bruine rijst
  • 470 ml water gezout
  • 1 kg verse spinazie of andere groen blad
  • 1 citroen

Instructies

  • Doe alle saus ingrediënten in een kom, mix en zet weg.
  • Zet de quinoa op het vuur in het water, en laat op een laag vuur koken voor 20 minuten, totdat er geen water meer in zit. Terwijl de quinoa kookt kun je aan de slag met de jackfruit.
  • Giet het blik jackfruit af, en was de jackfruit. Snijd de harde kern eruit en behoud de zachte zijkanten.
  • Sauteer de verse spinazie in een pan.
  • Fruit de ui en knoflook in olie in een andere pan.
  • Bak de champignons mee tot licht bruin.
  • Doe de Jackfruit in de pan, en duw het tegen de pan kapot met de spatel. blijf goed roeren zodat het niet aan de pan plakt. Doe er eventueel 2 eetlepels water bij om aanbakken te voorkomen. Bak dit voor ongeveer 5 tot 7 minuten.
  • Doe de saus mee in de pan, bedek de jackfruit er goed mee, en verwarm de saus mee voor ongeveer een minuut.
  • Verdeel de quinoa over drie kommetjes, samen met de spinazie en jackfruit. Garneer met partje citroen.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Buddha Bowl jackfruit quinoa
Hoeveelheid per portie (1 g)
Calories 670 Calories from Fat 90
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 10g15%
Saturated Fat 2g13%
Sodium 683mg30%
Potassium 3727mg106%
Carbohydrates 125g42%
Fiber 21g88%
Sugar 6g7%
Protein 32g64%
Vitamin A 47131IU943%
Vitamin C 152mg184%
Calcium 623mg62%
Iron 19mg106%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

De simpliciteit van een Buddha bowl, heerlijke jackfruit, eiwitrijke quinoa, en gezonde groene groentjes. Soms lijkt gezond eten zo moeilijk en ingewikkeld, en dan gaat het ten koste van de smaak, en dan is een gezonde levensstijl aanhouden wel heel moeilijk. Dit recept laat zien hoe simpliciteit soms de sleutel kan zijn voor makkelijk en gezond eten. Dat het dan ook nog lekker is, zorgt ervoor dat dit gemakkelijk in te passen is in je Vegan lifestyle!

Buddha Bowl Recept

Wat is een Buddha bowl eigenlijk? Een Buddha bowl is altijd, simpel, gezond, gebalanceerd en vegan. Het is afgeleid van het verhaal van Buddha die met een kom door het dorp liep en vroeg om vegetarische etensrestjes van de dorpelingen (zero-waste werd toen al hip). En omdat een gebalanceerd leven een sleutelbegrip uit Buddha’s levensstijl was, zien we dat nu ook terug in de Buddha bowl.

Daarnaast is geen kwaad doen aan je naasten natuurlijk super belangrijk in het Buddhisme, en dat heeft een sterke overlap met veganisme: vermijd misbruik en doding van dieren, schade aan het klimaat, en zorg voor je eigen gezondheid. En dan heb je zo ook nog een super lekker kommetje met eten!

Ben jij nieuwsgierig naar hoe je zo’n kommetje vol krijgt met gebalanceerd vegan eten, lees dan hier verder.

Jackfruit

Jackfruit (Nangka) is een fruit uit India. Je zult het hier dus ook niet snel zien groeien, maar je kunt het al jaren kopen in elke toko. En tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor in de schappen van de grote supermarktketens.

Je koopt het dan uit blik ofwel op siroop, of wel gepekeld. Vandaag kopen we het gepekeld, dat zijn stukken gekookte jonge jackfruit, die perfect zijn voor de vleesachtige structuur waar wij naar opzoek zijn.

Jackfruit klinkt zo exotisch, maar het is goed verkrijgbaar, superlekker en makkelijk. Check hier naar onze top 3 Jackfruit recepten!

Wat is quinoa?

Quinoa is familie van de amarant en komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. We eten hiervan de zaden, maar gebruiken het zoals we ook granen zouden eten (maar het is dus wel glutenvrij!) Daarnaast heeft quinoa gunstige voedingswaarden, genoeg eiwit die alle essentiële aminozuren voor de mens bevatten! snel aan de slag dus!

Vaker vlees vervangen? Doe het met deze populaire vleesvervangers!

 

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Buddha Bowl jackfruit quinoa

Buddha bowls staan voor gezond en simpel, dat is deze quinoa jackfruit buddha bowl zeker! Ook een goede introductie van jackfruit!

Gang Hoofdgerecht, Main Course
Keuken Aziatisch, Aziatische keuken, India, Indian, Indonesische keuken
Trefwoord buddha bowl, jackfruit, quinoa
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2
calorieën 670 kcal

Ingrediënten

Saus

  • 1 el amandel pasta
  • 1 el cashew pasta
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl maple syrup
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl paprikapoeder gerookte

Jackfruit

  • 280 gram gepekelde jackfruit te koop in toko of ah (niet op siroop)
  • 1 ui gehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 100 gram champignons plakjes
  • 1 snufje Zout en peper naar smaak
  • 1 el plantaardige olie

Buddha Bowl

  • 200 gram quinoa Of bruine rijst
  • 470 ml water gezout
  • 1 kg verse spinazie of andere groen blad
  • 1 citroen

Instructies

  1. Doe alle saus ingrediënten in een kom, mix en zet weg.

  2. Zet de quinoa op het vuur in het water, en laat op een laag vuur koken voor 20 minuten, totdat er geen water meer in zit. Terwijl de quinoa kookt kun je aan de slag met de jackfruit.

  3. Giet het blik jackfruit af, en was de jackfruit. Snijd de harde kern eruit en behoud de zachte zijkanten.

  4. Sauteer de verse spinazie in een pan.

  5. Fruit de ui en knoflook in olie in een andere pan.

  6. Bak de champignons mee tot licht bruin.

  7. Doe de Jackfruit in de pan, en duw het tegen de pan kapot met de spatel. blijf goed roeren zodat het niet aan de pan plakt. Doe er eventueel 2 eetlepels water bij om aanbakken te voorkomen. Bak dit voor ongeveer 5 tot 7 minuten.

  8. Doe de saus mee in de pan, bedek de jackfruit er goed mee, en verwarm de saus mee voor ongeveer een minuut.

  9. Verdeel de quinoa over drie kommetjes, samen met de spinazie en jackfruit. Garneer met partje citroen.

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie