Veganistisch leven: geen dieet, maar een levensstijl

  1. Leestijd 6 min
  2. 06 05 2018
Deel dit bericht
veganistisch leven geen dieet maar een levensstijl

veganistisch leven geen dieet maar een levensstijl

Veganistisch leven doe je niet alleen voor jezelf. Waarom stappen zoveel mensen over op een veganistische levensstijl?

Wat is veganisme?

Veganistisch leven, dat betekent toch dat je geen dierlijke producten gebruikt?

Dat klopt. Een veganist eet of gebruikt geen enkel dierlijk product. Dat betekent dus dat, naast het laten staan van vlees, alle van dieren afkomstige producten uit het dieet worden gelaten. Een veganist eet bijvoorbeeld ook geen boter (melkproduct) of honing.

Maar een veganistische levensstijl gaat verder dan het dieet alleen. Zo gebruiken veganisten geen enkel product dat van dieren afkomstig is. Wist jij bijvoorbeeld dat veel blokken zeep zijn gemaakt van dierlijke botresten? En wat dacht je van die mooie suède tas?

Mensen die leven volgens de veganistische levensstijl zoeken naar vervangende producten. Gelukkig zijn die steeds makkelijker te vinden. Veganistisch leven wordt bekender en steeds populairder.

Hoe komt dat?

Waarom zou jij kiezen voor een veganistisch leven?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een veganistisch leven. Veganisme wordt nog vaak aangeduid als dieet waaruit dierlijke producten worden geweerd, maar een veganistische levensstijl gaat veel verder.

Waarom kiezen mensen voor een veganistisch leven?

Veel mensen die kiezen voor een veganistisch leven beginnen (net als vegetariërs) met het veranderen van hun eetgewoonten omdat zij het niet eens zijn met het gebruiken van levend wezen ten behoeve van een ander levend wezen. Zij vragen zich af waarom het dier onder doet voor de mens en willen dierenleed voorkomen.

Maar het voorkomen van dierenleed is allang niet de enige reden meer om veganist te worden. De afgelopen jaren werd veel onderzoek gedaan naar de belasting van de vleesconsumptie en -productie op ons milieu. De cijfers, verkregen uit wetenschappelijk onderzoek, zijn schokkend.
de positieve impact van een veganistische levensstijl op het milieu

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, staat de menselijke vleesconsumptie op de tweede plaats in de impact top 10. Het eten van vlees zorgt voor een hogere belasting dan autorijden, of zelfs vliegen!

Maar dat is niet het enige. Heb jij er weleens over nagedacht dat niet alleen de vleesproductie grote impact heeft? Hoewel de belasting door het gebruiken van zuivel en eieren lager in de lijst staat, zorgt de productie ervan nog steeds voor (onnodige) negatieve effecten op ons milieu.

Hoe kan dit?

Zoals in de tabel staat aangegeven worden door de productie van vlees niet alleen veel broeikasgassen de wereld in geslingerd; er wordt ook nog eens enorm veel landbouwgrond gebruikt. Denk maar eens aan al het eten dat een koe tot zich neemt voordat hij op je bord terecht komt, of verwerkt wordt in die mooie schoenen…

Om alle koeien, varkens, schapen en kippen te onderhouden zijn niet alleen weilanden nodig waarop deze dieren kunnen grazen. Er worden honderden hectares landbouwgrond gebruikt om de dieren te voeden. Deze gewassen krijgen ook nog eens ontelbare liters water om te groeien.

Dat is toch onnodig?

Een plantaardig dieet of een veganistische levensstijl?

Door te kiezen voor een veganistisch leven, doe jij niet alleen een bijdrage in het terugdringen van dierenleed. Veganisme is niet alleen maar een dieet, het is een zeer bewuste keuze; een manier van leven.

Er zijn verschillende redenen om veganist te worden. Zo kozen mensen voor een veganistisch leven omdat:

  • Zij dierenleed willen terugdringen. Waarom zou een levend wezen moeten lijden voor een fashion-item (zoals een leren tas of schoenen) terwijl er vervangende kwaliteitsproducten te verkrijgen zijn?
  • De productie van vlees en dierlijke producten vormen een grote belasting op het milieu. Niet alleen komen er broeikasgassen vrij, maar er wordt ook nog eens ontzettend veel landbouwgrond bewerkt en bewaterd.
  • Mensen die leven volgens een veganistische levensstijl, maakten bewust deze keuze. Zij voelen zich verbonden met de natuur en verbonden met elkaar. Samen maken we de wereld een stukje beter!

veganist worden de voordelen

Vegan levensstijl tips

Het overstappen op een veganistische levensstijl kan in het begin best lastig zijn. Gelukkig zijn er voor ieder dierlijk product vervangers van goede kwaliteit te vinden. Je zult wat meer moeite moeten doen, maar krijg er ook enorm veel voor terug!

Met onderstaande tips helpen wij je alvast een stukje op weg:

  • Weet waarom jij deze keuze maakt! Herinner jezelf op moeilijke momenten aan alle positieve effecten die jouw keuze heeft. Je doet dit niet alleen voor jezelf, je maakt de wereld er echt een stukje beter door.
  • Verdiep je in de veganistische levensstijl. Weet jij bijvoorbeeld welke voedingssupplementen worden aangeraden binnen een veganistisch dieet? Bekijk ook eens ons stappenplan om veganist te worden.
  • Bekijk van tevoren goed welke producten jij wel en niet meer wilt gebruiken. Je zult zien dat, naarmate je langer bezig bent met veganistisch leven, ook het boodschappen doen steeds makkelijker wordt! Check ook onze tips voor het kopen van goedkoop vegan eten.
  • De veganistische levensstijl wordt alleen maar populairder! Dit betekent dat er ontzettend veel mensen zijn die je voorgingen, en er steeds meer mensen zullen volgen. Vegan leven doe je dan ook in een community! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een restaurant met volledig veganistische menukaart, of bezoek een vegan festival.

Wil jij beginnen met veganistisch eten of ben al langer veganist en zoek inspiratie voor nieuwe gerechten? Ga de Vegan in 4 Weken Challenge aan! En krijg alle recepten, weekschema’s en boodschappenlijsten die jij nodig hebt om gemakkelijk, gebalanceerd en vooral lekker vegan te eten!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie