Veganisme: wat is het en waarom is het zo goed?

  1. Leestijd 10 min
  2. 08 10 2022
Deel dit bericht
Veganisme - at is het?

Veganisme, wat is dat eigenlijk? Iets met geen zuivel en dierlijke producten? Dat klopt, maar het ligt een stuk genuanceerder.

Het is niet zo dat mensen die ervoor kiezen om veganist te worden bijna geen lekkere dingen meer mogen eten. Integendeel: wie vlees en zuivel inruilt voor de wondere wereld van het vegan zijn, krijgt er een hoop happiness voor terug!

In dit artikel:

  • Wat is veganisme?
  • Wat eet een veganist?
  • Hoe word je veganist?
  • Is veganisme gezond?
  • Zitten er nadelen aan veganistisch worden?
  • Hoeveel veganisten zijn er in Nederland?

Wat is veganisme?

Simpel gezegd eten en gebruiken veganisten geen dierlijke producten, ook niet als iets gedeeltelijk van dieren afkomstig is of als we het hebben over dierproeven. Dat wil zeggen dat ze geen vlees en vis consumeren, maar ook geen zuivel zoals melk of eieren. Eigenlijk alles van dierlijke oorsprong wordt weggelaten in het dieet van een veganist. Plant power!

Mensen die kiezen voor een vegan lifestyle letten niet alleen op voeding, ook op kleding of andere producten waar dieren voor nodig zijn. Denk aan bijvoorbeeld bont, leren schoenen of wol. Maar ook gelatine en bijenwas zijn producten die niet in het dieet van een veganist thuishoren.

Misschien denk je nu oei, wat blijft er dan nog over? Genoeg! We gaan je nu vertellen wat.

Wat eet een veganist?

Als je besluit om vlees, vis en zuivel te laten staan moet je op een andere manier naar je voedingspatroon kijken. Geen dierlijke producten betekent niet dat je minder mogelijkheden hebt. Wie full force plantaardig gaat kan net zo gevarieerd eten als vegetariër. Er zijn namelijk tal van groenten en fruit uit andere werelddelen die verrijkend zijn voor je dieet.

Dat betekent niet dat je alleen nog maar nieuwe producten leert kennen; dat doe je op eigen tempo. Juist de bekende groenten, granen en fruitsoorten zijn een steady basis voor je vegan lifestyle. Het is ook niet verkeerd om een keer op een andere manier boodschappen te doen en op zoek te gaan naar nieuwe producten. Kijk bijvoorbeeld eens een keer bij een natuurwinkel of biologische supermarkt!

Voorbeelden van veganistische producten:

  • Groenten en fruit
  • (Volkoren) granen, aardappelen en pasta
  • Noten, zaden en pitten
  • Peulvruchten
  • Melkvervangers
  • Kruiden

Benieuwd naar wat veganisten nog meer kunnen eten? Bekijk hier het volledige overzicht!

Hoe word je veganist?

Je wilt veganist worden maar je weet niet waar te beginnen. Begrijpelijk, want dat betekent dat je aan de gang moet met een nieuw voedingspatroon. De meeste mensen zijn opgegroeid met het idee om vlees te eten en daardoor lijkt het de meest normale manier van doen. De huidige maatschappij is ingericht op het gebruik van dierlijke producten. Toch kiezen steeds meer mensen voor een plantaardig dieet.

Dus, what’s next? De meeste startende veganisten beginnen met aandacht voor voeding. Het weglaten van leer, wol en andere dierlijke producten komt meestal in een later stadium aan bod. Voeding is tenslotte niet het makkelijkste om aan te pakken. Als eerste is het daarom handig om structureel verpakking te checken op toegevoegde e-nummers en andere additieven.

Apps die je daarbij kunnen helpen zijn What Additives of vegan wiki. Helaas bevatten de meeste kant-en-klare maaltijden additieven van dierlijke afkomst, daarom onze tip om zo veel mogelijk in eigen keuken klaar te maken.

Tip van Happy Vegan: Heb jij moeite met het samenstellen van een gevarieerd veganistisch dieet? Wij maakten een speciale receptengids zodat jij verzekerd bent van een volwaardige vegan lifestyle! Ontdek hoe makkelijk, lekker en gezond vegan kan zijn met Easy Vegan!

vegans eten groente en fruit

Is veganisme gezond?

Ja, overgaan op een plantaardig dieet is supergezond! Dat komt door de diverse aanwezigheid van voedingsstoffen. Ook helpt het bij afvallen en draagt een veganistische levensstijl bij aan een gestabiliseerde bloedsuikerspiegel. Wat op zijn beurt zorgt voor minder hongergevoel en vreetbuiten.

Wat veel mensen niet weten is dat een veganistisch dieet op de lange termijn positieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een plantaardig voedingspatroon kanker helpt voorkomen en de nierfunctie verbetert. Ook is de kans om diabetes te krijgen een stuk kleiner.

Een groen dieet heeft ook positieve effecten op ons hart. De kans op hart- en vaatziektes wordt kleiner, je energieniveau stijgt door een gebalanceerde bloedsuikerspiegel en het risico om andere nare aandoeningen te krijgen vermindert.

Dat is een hele berg aan gezondheidsvoordelen voor het laten staan van dierlijke producten!

Zitten er nadelen aan veganist worden?

Vaak wordt gedacht dat veganisten een structureel tekort hebben aan vitamine B12. Dit is namelijk de enige vitamine die geput wordt uit dierlijke producten. Dan moet je wel vlees eten, toch? Als je dier en milieu een plezier wilt doen, doe je er niet goed aan. Gelukkig is B12 ook verkrijgbaar als voedingssupplement dus no worries!

Waar kun je vitamine B12 kopen?

Het supplement B12 is vrijwel in alle gezondheidswinkels verkrijgbaar. Zo heb je bij de Kruidvat 120 tabletten voor 2 euro. Maar ook bij de Etos, De Tuinen of eigen apotheek kun je de vitamines kopen.

En waar krijg je last van bij een tekort?

Als je te weinig B12 in het lichaam hebt kun je te maken krijgen met vermoeidheid, bloedarmoede en zelfs afwijkingen aan het zenuwstelsel. Daarom is het verstandig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) B12 op peil te houden. De ADH van volwassenen is 2,8 mcg. Vitamine B12 wordt opgeslagen in de lever, waar een flinke hoeveelheid wordt opgeslagen ingeval het lichaam met een tekort komt te zitten.

Tip van Happy Vegan: Wil jij meer weten over vitamine B12? Lees dan dit artikel.

Goed, een plantaardig dieet bevat van nature geen B12, maar dat probleem is op te lossen door supplementen te slikken. Welke nadelen heeft veganisme dan wel?

      • Je staat meer in de keuken. In tegenstelling tot vegetariërs kun je niet zomaar alles in de pan gooien wat niet dierlijk is. Ook kun je geen boodschappen doen zonder goed op te letten of ongedwongen pizza bestellen. Anderzijds zorgt je vegan lifestyle voor een verrijking van je voedselkennis en kookkunsten. Het zijn afwegingen die je moet maken, maar vergeet niet dat een plant based dieet minder belastend is voor het milieu!
      • Je krijgt altijd vragen over je levensstijl. Het veganisme is pas sinds een aantal jaren aan het opkomen en er zijn daardoor nog veel vragen over een vegan dieet. Veel mensen snappen bijvoorbeeld niet waarom je alleen maar ‘konijnenvoer’ zou eten. Gelukkig wordt het veganisme met de dag populairder en wordt er ook over de positieve effecten steeds meer bekend! Bovendien zorgt jouw keuze voor een vegan lifestyle vaak ook voor leuke gesprekken met mensen die er meer over willen weten.
      • Je hebt meer voeding nodig. Naast dat je meer boodschappen in huis moet halen, heb je ook meer voeding nodig om verzadigd te raken. Plantaardig voedsel bevat over het algemeen minder calorieën en wordt sneller verbrand door je lichaam.
      • Boodschappen doen is lastiger. Maar dit geldt vooral voor de beginnende veganist. Als jij een tijdje bezig bent, weet je precies welke producten je wel en niet kunt kopen. Ja, veganist worden betekent afwegingen maken. Een vette hap halen bij de Appie to Go zit er voor jou niet meer in. Gelukkig zijn er ook (steeds meer!) vegan opties verkrijgbaar.
  • TIP van Happy Vegan: Omdat we het jou zo makkelijk mogelijk willen maken hebben wij in onze Vegan in 4 Weken Challenge de boodschappenlijstjes al voor je bijgevoegd! Zo weet je precies welke producten je in huis kunt halen en kom je niet in de verleiding ‘slechte’  producten te kopen.

      • Vegan zijn is toch hartstikke duur? Dat is maar net hoe je ermee omgaat! Als jij veel superfoods koopt en al je producten bij een gezondheidswinkel of duurdere supermarkt haalt zul je dit zeker even voelen in je portemonnee. Het is een keuze die je maakt. Toch hoeft een vegan lifestyle absoluut niet duur te zijn, lees hier waarom.

Maar zeg nou zelf: het idee om bij te kunnen dragen aan een beter milieu en minder dierenleed, terwijl je leeft in een gezonder, energieker lichaam, weegt een stuk zwaarder dan vlees en zuivel consumeren, toch?

Hoeveel veganisten zijn er in Nederland?

Overweeg je om veganist te worden? Je bent zeker niet de enige! Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vegans in Nederland. In 2017 telde de Nederlandse Vereniging voor Veganisme maar liefst 100.000 veganisten. In 2016 waren dat er nog 70.000. Vegans on the rise!

Ook deden meer mensen dan ooit mee aan de VeganChallenge en zijn er tal van vegan restaurants geopend in heel Nederland. Met deze cijfers maken we hard dat veganisme geen vluchtige hype is, maar een groeiende beweging. Join the movement! Let’s go!

Wil jij vegan eten maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je. Maak vegan makkelijk met onze easy vegan receptengids! 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Meike Wessels

5 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Snelle appelcrumble met havermout en rabarber - Happy Vegan

    […] deze appelcrumble veganistisch is, en dus geen melkproducten of ei bevat, is hij relatief lang te bewaren. Krijg je in het weekend […]

  • Veganist worden: zo begin je met veganistisch eten - Happy Vegan

    […] Meer over de beginselen van veganisme lees je in ons artikel ‘Veganisme: wat is het en waarom is het zo goed?’ […]

  • Is veganistisch eten duur? 7 tips om goedkoop vegan te eten

    […] Meer informatie over veganisme? Lees dan hier ons artikel over Veganisme: wat is het en waarom is het zo goed? […]

    • Lidwine

      In mijn beleving is veganistisch eten duur, maar zeker weten doe ik dat niet. Deze vraag sluit wel enigszins aan bij een marktonderzoek over vegetarische- en vegan producten in de supermarkt. We zijn hiervoor op zoek naar respondenten. Duo interview van 30 – 40 minuten, vergoeding 35 – 40 euro. Aanmelden via lidwine@input4all.nl

  • Marc van der Wilk

    Hoi! Ik ben benieuwd naar de bronnen achter deze tekst. Ik doe voor mijn Minor Social Marketing onderzoek naar de milieuafdruk van een veganist ten opzichte van een omnivoor. Zou je me meer informatie kunnen geven over het vegan zijn en vooral de impact die je hiermee maakt? Ik ben op zoek naar de ‘bron achter de bron’ en ik hoop dat je me kunt helpen. 🙂

    Met vriendelijke groet,
    Marc van der Wilk

Geef een reactie