Vegan worden: zo begin je met veganistisch eten

  1. Leestijd 10 min
  2. 15 04 2018
Deel dit bericht
Zo begin je met veganistisch eten

Wil jij vegan worden? Wij maakten een stappenplan.

Wat is een veganist?

Om je heen zie je ze steeds meer verschijnen: mensen die zichzelf vegan noemen. Maar wat is nou eigenlijk een veganist?

Veganisten zijn mensen die leven volgens een lifestyle waarin geen dierlijke producten worden gebruikt. De een is hierin wat strenger dan de ander. Zo houden sommige veganisten het bij het weigeren van alle voeding afkomstig van dieren. Zij eten dus naast geen vlees en vis, ook geen melkproducten of eieren.

Anderen gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Dit betekent dat naast het niet eten van bijvoorbeeld vlees, vis of ei, ook geen leren schoenen worden gedragen, of op dieren geteste make-up wordt gebruikt.

Volledige veganisten moeten waar zij ook komen goed opletten. De kans is groot dat zij dagelijks geconfronteerd worden met producten die zij niet willen gebruiken. Zo wordt voor veel soorten zeep bijvoorbeeld gebruik gemaakt van dierlijk afval (botten).

TIP van Happy Vegan: Bekijk hier 6 adresjes voor vegan schoenen!

veganisten eten groente en fruit

Meer over de beginselen van veganisme lees je in ons artikel ‘Veganisme: wat is het en waarom is het zo goed?’

Vegan worden

Ben jij van plan om vegan te worden? Dat lijkt misschien niet makkelijk. Toch gingen veel mensen je voor. Er is over de veganistische lifestyle meer en meer bekend, en hierdoor wordt het makkelijker om volgens dit patroon te leven.

De wereld om je heen verandert

Niet alleen is er steeds meer informatie over veganisme te verkrijgen, er wordt in de wereld om je heen steeds meer rekening gehouden met jouw vegan voorkeur. Naast alle informatie die, zowel online als doormiddel van voorlichtingscampagnes, jouw kant op komt, zijn er ook steeds meer producten te verkrijgen die binnen de veganistische levensstijl passen.

Je zult merken dat, als jij eenmaal gaat letten op de beschikbaarheid van vegan opties, het met de moeite die je voor een veganistisch dieet moet doen erg meevalt. Vegan restaurants poppen als wormen in de regen uit de grond, en ook normale restaurants hebben vaak veganistische opties op het menu.

Dan hebben we het niet eens gehad over de vele vegan maaltijdopties in supermarkten!Het enige dat je echt tegenhoudt is je eigen brein. Als jij gewend bent vlees te eten en dit lekker vindt, of niet wordt gesteund door je vrienden en familie, kan overstappen op een veganistische lifestyle weleens erg lastig zijn.

Overigens weten veel beginnende vegans niet wat ze moeten eten gedurende de dag. Lang niet alles wat uit de winkel komt en vegan is, is ook meteen gezond! Wanneer je enkel kant en klare vegan producten eet ervaar je op den duur gezondheidskwalen. Leer daarom koken met pure en onbewerkte ingrediënten en ervaar zelf hoe makkelijk, lekker en gezond vegan kan zijn!

Leer opnieuw Vegan koken met Easy Vegan

Wil jij onbezorgd vegan worden? Onze Easy Vegan receptengids helpt je op weg met inspiratie voor recepten en krachtige basiskennis!

Waarom ben jij vegan?

Probeer altijd terug te grijpen naar de reden waarom jij voor een veganistisch leven hebt gekozen. Wil je geen dierenleed meer? Was jouw doel een gezonder lichaam en bewuster leven? Of denk jij aan de wereld om je heen, en wil je het milieu minder belasten?

Dat zijn stuk voor stuk enorm goede redenen om over de stappen op een vegan dieet! Als je twijfelt over je keuze, herinner jezelf dan aan het effect van de keuze die je hebt gemaakt. Niet alleen jouw eigen lichaam, ook het milieu heeft er profijt van dat jij geen dierlijke producten meer eet. En de koe die niet twee keer per dag wordt gemolken, of de kip die niet naar buiten kan, zal jou vast en zeker dankbaar zijn.

vegan worden de voordelen

Ja, de keuze die jij hebt gemaakt heeft zin. Alle kleine beetjes helpen. Als jij jouw vrienden en familie uitlegt waarom je bepaalde dingen niet meer eet of draagt, kun je vast op meer begrip rekenen. Verdiep je in het effect van je keuze en neem de tijd om anderen te vertellen waarom je dit doet.

Je zult zien dat veel mensen geïnteresseerd zijn in je verhaal. Als zij beter begrijpen wat veganisme is, zal het voor hen ook makkelijker worden om je steunen in jouw overtuiging.

Echt waar, veganisme is allang geen geitenwollensokken principe meer!

Beginnen met vegan eten

Je hebt de keuze gemaakt om vegan te worden, maar waar moet je beginnen?

Afhankelijk van jouw huidige voedingspatroon, is het verstandig te beginnen met afbouwen. Eet jij normaal gezien iedere avond een stukje vlees op je boterham of bij het avondeten? Dan is het niet verstandig om hier in één keer mee te stoppen.

Maar hoe doe je dat dan, veganist worden? Wij helpen je.

Afkicken is gezond

Je kunt vlees eten zien als een soort verslaving. Stop jij opeens helemaal, dan willen je lichaam en geest terug naar je oude gewoonte. Probeer te beginnen met het drastisch verminderen van je vleesconsumptie. Stop bijvoorbeeld met het eten van vleeswaren en kaas op brood.

Er zijn veel spreads en dips verkrijgbaar die je als veganist wel kunt gebruiken. Probeer bijvoorbeeld onze soja tzatziki of deze lekkere hummus met rode biet. En wat dacht je van een lekkere couscous salade tussen de middag?

vegan rode biet hummus

Vegan zijn is zo slecht nog niet!

Ben je goed op weg met vegan lunch, dan kun je gaan werken aan je avondeten. Begin met het vervangen van rood vlees door kip. Zo kan je lichaam rustig wennen. Wat ook enorm helpt is om nieuwe soorten vegan maaltijden te verkennen en deze stapje voor stapje toe te passen in je voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere salade voor de lunch, of een smoothie als ontbijt. Eigenlijk zijn heel veel lekkere dingen al vegan en hoef je enkel je mindset te veranderen zodat je heerlijk kan genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Op het begin zal je merken dat je in de avond vaker honger krijgt. Dit is een goed teken! Je lichaam hoeft veel minder hard te werken om jouw maaltijden te verteren. Je zult zien dat jij je in de avond energieker voelt. After diner dips zijn vanaf nu verleden tijd! Dit komt omdat je lichtere voedingswaren eet en je daardoor meer energie overhoud!

Net zoals een alcohol-, drugs- of suikerverslaving, is een vleesverslaving een enorme belasting voor je lichaam. Afkicken van vleeseten is dus gewoon erg gezond!

TIP van Happy Vegan: Neem een klein spoed voorraadje mee met daarin vegan vervangers van dagelijkse producten.

Veel ‘ja’ terug voor jouw ‘nee’

Als jij je nieuwe gewoonten qua voeding onder controle hebt, dan ga je over naar het verwijderen van alle dierlijke producten uit je leven. Dit zal misschien even slikken zijn. Die mooie leren schoenen of tas moet je vanaf nu laten staan.

Houd jezelf voor waarom jij dit doet!

Veganisme is all about bewust leven; dus lief zijn voor jezelf en voor de wereld om je heen. Gelukkig denken ook commerciële partijen steeds vaker met je mee. Zo introduceerde Dr. Martens al veganistische collectie van hun populaire schoenen!

vegan producten schoenen kleding

En zij zijn niet de enige: er zijn nog veel meer merken die kwaliteitsproducten verkopen zonder leer. Google op de zoekterm ‘vegan producten’ en je vindt de leukste webshops met de meest originele namen. Check bijvoorbeeld eens de website van Geitenwollensokken. Zij hebben een enorm assortiment kleding, schoenen, tassen en andere accessoires. Waar heb jij die dierenhuid nu nog voor nodig?

Hoe langer je leeft volgens veganistische regels, hoe beter jij de vegan lifestyle leert kennen. Je zult zien dat, als je langer bezig bent en weet wat je doet, het boodschappen doen weer als vanzelf gaat. Door veganist te worden geef je heel veel aan de wereld, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug!

De voordelen van veganisme nog eens op een rijtje:

  • Vlees eten is ongezond. Als je stopt met het eten van dierlijke producten zal je dit direct merken aan jouw lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een mooiere huid en hebt veel meer energie!
  • Vleesconsumptie heeft een enorme impact op het milieu. Heb jij weleens gehoord van de discussie over belasting op vlees? Door veganist te zijn profiteer jij niet alleen van alles wat de natuur te bieden heeft, je geeft de natuur er ook ontzettend veel voor terug.
  • Of we het nu willen zien of niet, dierenleed is nog altijd aan de orde van de dag. Door die mooie leren tas te laten staan, of te kiezen voor een make-up product dat niet op dieren is getest, help jij mee aan het voorkomen van nog meer dierenleed.
  • En last, but not least: door jouw enthousiasme en doorzettingsvermogen kun je nog veel meer mensen overtuigen van de goede dingen die jij doet! Samen maken de wereld een stukje bewuster.

vegan zijn tegen dierenleed

Wil jij veganistisch eten maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je. Neem een kijkje naa onze 300 gratis recepten op onze website!   Of gebruik ons Easy Vegan programma, en krijg alle nodige voedingsstoffen binnen! 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie