De echte oorzaak van de Corona Pandemie

  1. Leestijd 9 min
  2. 27 03 2020
Deel dit bericht
corona covid-19 epidemie pandemie

Het begon in december 2019 in Centraal China, in Wuhan, op een wet market. Hier brak het “Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus-2” uit, oftewel COVID-19, of zoals iedereen het nu kortweg noemt het corona virus. In de maanden erna verspreidde het virus zich naar andere landen en het aantal zieken verdubbelde per dag. Nederland had op 27 februari de eerste patiënt met het virus. Het begin van de Corona pandemie.

Maar oké ‘n virus: we hebben toch elk jaar de griep, wat is hier zo erg aan?

Dat is het precies, we hebben elk jaar de griep. iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens (en vaak meerdere keren) de griep gehad. En elke keer als we daar ziek van worden, worden we er immuun voor, totdat de griep ver genoeg muteert en we er weer ziek van worden en we dus een soort ‘immuun upgrade’ hebben gehad.

Toen in 1492 Europeanen Amerika begonnen te koloniseren stief zo’n 90% van de inheemse Amerikanen door de meegebrachte virussen (griep, mazzelen, pokken) dat illustreert de kracht van die opgebouwde immuniteit.

covid-19 corona vleermuis zoönose mens overdracht dier

Dit is precies waar het corona virus verschilt. De term zoönose is hier belangrijk om te begrijpen: dit zijn infecties van gewervelde dieren die worden overgebracht op mensen. Belangrijk feit is dat het virus leeft en muteert (reservoir) onder verschillende diergroepen. Wat bij het corona virus zeer waarschijnlijk de vleermuis is geweest. En er een sterk vermoeden is dat de vleermuis het op een ander dier heeft overgedragen, en zo op de markt in Wuhan is terechtgekomen en daar is gemuteerd en de eerste mensen heeft geïnfecteerd.

Net als de inheemse Amerikanen, hebben wij als mensen nu geen opgebouwde immuniteit voor dit virus, omdat het een geheel nieuw virus is voor ons. Anders dan de griep, waar we steeds een variatie op de griep krijgen die we al hebben gehad krijgt ons lichaam nu een totaal nieuwe ziekte die ons ziek maakt.

corona longen before after covid-19 luchtwegen
Corona doet een hoop schade aan de longen, met effecten op de lange termijn!

Het valt als eerst de longen aan, en als ons lichaam het oppikt binnen 2 weken dat we ziek worden en het afweersysteem het virus gaat aanvallen, maakt corona ook het afweersysteem ziek. Dit verzwakt het immuunsysteem voor sommige mensen zo erg dat ze uiteindelijk overlijden aan Corona.

Deze video legt ontwikkeling van de ziekte goed uit en legt ook uit wat tegen de verspreiding kunnen doen. Wil je weten hoe je je afweersysteem kunt verhogen, lees dit artikel! Dan gaan wij hier dieper in op waar het nou precies vandaan komt, en waarom dat belangrijk is!

Ontstaan op een wet markt, wat is dat eigenlijk?

Een wet market is een markt waar je vers vlees kunt kopen. Je vindt er levende dieren, die ter plekke worden geslacht en ‘schoongemaakt’. Je vindt hier stapels kooien met levende (zieke) dieren en hun lichaamssappen (urine, poep, bloed, pus) die onderling vermengen. Je kunt je heel goed voorstellen: dit is de perfecte plek voor dieren om ziek te worden. Je vindt over heel de wereld zulk soort wet markten.

Maar in China was het anders. In de jaren 70 onder het Communistische regime was er hongersnood en zodoende besloot de toenmalige Chinese regering het toe te staan om ook wild te vangen en fokken. Dit werkte zo goed dat mensen ervan konden leven, en werd zo beschermd en tien jaar later ook op industriële grootte gedaan. Zo zijn er honderden verschillende dieren te vinden op dit soort markten van over heel de wereld, legaal (maar ook illegaal) die allemaal potentieel andere ziektes met zich meebrengen.

illigale wildlife trade chinese overheid wet markten oorzaak corona pandemie
De Chinese overheid heeft talloze dieren goedgekeurd, maar illigale handel heeft ook z’n plek gevonden op deze markten

Deze video laat goed zien hoe dit virus is ontstaan. En wat ervoor heeft gezorgd dat deze pandemie heeft kunnen ontstaan.

Zo heb je veel dieren dicht bij elkaar, met een hoge potentiële variëteit aan ziekten, onder slechte omstandigheden, en dat is wachten tot een ziekte uit breekt. Zoals in 2002, met SARS, dat zich verspreidde naar 29 landen, met als gevolg 800 doden. Of toen het voor de tweede keer gebeurde in 2019…

Maar dat is het dus! Corona is de schuld van Chinese vleeseters!

Ja, Covid-19 is zeer waarschijnlijk ontstaan in Wuhan op een wet market, en deze pandemie is dus daar ontstaan. Maar het is niet dat dit soort ziektes alleen in China ontstaan. Dit soort ziektes komen veel vaker voor dan je je beseft.

Maar eigenlijk kent heel de menselijke geschiedenis dit soort ziektes:

soorten pandemie mazelen pokken spaanse griep de pest cholera tyfus hiv epidemie

Dus dieren zijn de schuld van deze pandemie?

Virussen zijn de schuld van dit soort epidemieën. Er zijn drie dingen waarmee wij virussen helpen succesvol te zijn:

  1. Een grote populatie: 7.7 miljard mensen
  2. Globaliseren: oftewel internationale reizen en logistiek
  3. Grote getallen aan (verschillende) dieren: 56 miljard vee-dieren

Populatie grootte zorgt ervoor dat een virus een grote groep heeft om zich door te verspreiden, zonder het zich te hoeven aanpassen. En zorgt ervoor dat een epidemie kan ontstaan. 7,7 Miljard mensen zijn dus door de grootte een goed doelwit voor virussen.

Globalisatie zorgt ervoor dat verschillende groepen mensen in contact met elkaar worden gebracht. Door te reizen en door internationale handel raken wij in contact met alle landen. Zo heeft corona zich binnen no-time kunnen verspreiden naar tientallen andere landen, en continenten. Zo kan een epidemie zich ontplooien tot een pandemie.

En punt drie: grote getallen aan (verschillende) dieren is de perfecte broedplaats voor nieuwe virussen. De Vee-industrie is dus dé plek waar virussen ontstaan. Zeker in de vaak onhygiënische omstandigheden waarin ze worden gehouden. Zo duikt er elke paar jaar weer een nieuwe ziekte op en is het slechts wachten tot er een nieuw virus veel mensen besmet en dood.

Aan onze populatie grootte kunnen we weinig doen (welvaart is de beste manier om populaties langzamer te laten groeien, en daar zijn we hard mee bezig). Deze pandemie zal zeker ook effect hebben op de toekomst van globalisatie. Maar het belangrijkste doen we al: bij het ontstaan van een infectie wordt er internationaal actie ondernomen om de verspreiding te minimaliseren (lockdowns, en social distancing).

Maar willen we die volgende pandemie voorkomen, moeten we het aanpakken bij de oorzaak; onze relatie met dieren.

Stoppen met de vee-industrie voorkomt de volgende Pandemie!

Nu hebben we Corona, de verspreiding is mega snel, en het einde is nog lang niet in zicht. Maar de gevolgen zullen gigantisch zijn. En als we doorgaan zoals we deden is het slechts wachten tot het opnieuw gebeurt.

oorzaak emerging infectious diseases pandemie
De origine van Opkomende Infectie Ziekten (EID) tussen 1940-2004

Willen we de volgende pandemie voorkomen dan moeten we het aanpakken bij de oorzaak. We moeten de broedplaatsen voor dit soort ziektes stoppen. De afbeelding hierboven laat zien dat dat niet alleen China is. Maar dat de meeste van dit soort ziektes ontstaan waar de hoogste concentraties van dieren zijn. Oftewel hoge concentraties van de vee-industrie in Europa en Noord-Amerika.

Ja, we moeten wereldwijd stoppen met wet markten en specifiek in China het stoppen van het fokken van exotische dieren. Maar nog veel belangrijker is stoppen met de 56 miljard dieren in de vee-industrie.

nederland top 2 landbouw exporteur vee industrie
Nederlandse landbouwexport ter waarde van 112 Miljard Euro

Nederland is ’s werelds tweede grootste vleesexporteur (ondanks dat we zo’n klein landje zijn) en wij zijn dus een tikkende tijdbom voor het ontstaan van de volgende pandemie. Het is dus dringend de tijd dat we stoppen met de vee-industrie.

De gemakkelijkste manier om als individu een stap te zetten, naar een wereld met een kleinere vee-industrie en dus lagere kans op dit soort pandemiën, is door niet langer geld te investeren in dierlijke producten. Dus niet langer dierlijke producten te consumeren. Wordt vandaag nog vegan, ga de Vegan in 4 Weken Challenge aan, maak de kleinste stap, met de meeste impact, dan maken wij het zo gemakkelijk mogelijk voor je!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie