Zelf queso maken kan eigenlijk best makkelijk. Wij maken het van aubergine en vegan natuurlijk!
Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm. Bedek beide zijdes met zout (om het vocht eruit te trekken). Laat 15 minuten liggen en wrijf daarna met een stuk keukenpapier het zout en vocht eraf.
Zet de oven op een hoge braadstand. Leg de aubergineplakken op een ingeolied ovenrek bovenaan in de oven. Laat beide zijdes 4 á 5 minuten garen. Niet aan laten branden, maar de aubergines moeten wel goed zacht zijn. Als je ze eruit haalt, wikkel je ze losjes in aluminium folie om te laten stomen. Laat ze 1 á 2 minuten liggen. Daarna haal je het velletje eraf wat nu heel gemakkelijk gaat.
Blend de aubergine met plantaardige melk (amandel), komijn, chili, knoflook, paprika, maïzena, en eventueel 3/4 jalapeno tot een zachte puree. Je kan met de verhouding tussen maïzena en melk spelen om de gewenste dikte te bereiken. Ook kan je naar eigen smaak meer of minder kruiden toevoegen.
Warm het mengsel op in een steelpannetje en laat 5 minuten pruttelen totdat het dik genoeg is (hoe langer je hem op een warmtebron houd, hoe dikker hij wordt).
Garneer met een beetje paprikapoeder en eventueel nog een beetje fijn gehakte jalapeno.
Vegan queso , een Recept van HappyVegan.nl