Deze traditionele falafel heeft door het toevoegen van verschillende pepers en verse kruiden, net dat beetje extra pit! Daarnaast is falafel een goede bron van eiwitten, en ook goed een paar dagen te bewaren in de koelkast!
Laat de kikkererwten uitlekken.
Snijd ondertussen de knoflook, halve ui, rode en groene peper, koriander en peterselie fijn.
Verkruimel een van de plakken beschuit boven de keukenmachine.
Voeg alle kruiden en specerijen toe aan de beschuitkruim (knoflook, ui, zwarte peper, rode peper, groene peper, koriander, peterselie, kardemom, kurkuma) en mix dit kort door elkaar.
Voeg de (uitgelekte) kikkererwten toe en mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel. Dit kan een aantal minuten duren! Zorg ervoor dat je de kikkererwten en kruiden niet meer kunt onderscheiden in het beslag.
TIP: om de smaken het best tot hun recht te laten komen, laat je het deeg een uur staan voor je verder gaat met de volgende stap
Leg een bakpapiertje op het keukenblad en verkruimel hierboven de twee overgebleven beschuit plakken. Door het bakpapier blijven je balletjes niet aan het aanrecht plakken als je ze gaat rollen.
Schep met een eetlepel een portie uit je mix en rol deze met je handen tot een balletje.
TIP: als je deeg te plakkerig is, kun je het wat langer mixen of even laten staan
Rol het balletje door de verkruimelde beschuit tot het aan alle kanten egaal bedekt is.
Herhaal dit tot je deeg op is. Je zult ongeveer 16 tot 20 balletjes kunnen maken en hebt misschien wat meer of minder beschuitkruim nodig.
Als je alle balletjes gerold hebt, verwarm je een beetje olie in een koekenpan.
Bak de balletjes in ongeveer 15 minuten gaar met een knapperig, bruin korstje. Als de balletjes niet allemaal tegelijk in de pan passen, werk je in meerdere rondes.
TIP: om de balletjes sneller gaar te laten worden, kun je ze in de pan voorzichtig een beetje platter drukken (zoals een hamburger). Let wel op dat je deeg niet uit elkaar valt!
Pittige falafel volgens Oosters recept , een Recept van HappyVegan.nl