Wil jij als veganist nog steeds genieten van een croissantje? Probeer eens ons recept met plantaardige boter zonder palmolie!
Doe het water, de gist en de suiker in een kom en meng met een garde of staafmixer.
Voeg de bloem, 100 gram boter en een snufje zout toe en mix dit grof.
Het is tijd om te kneden! Je kunt het mengsel ook tot deeg maken met een staafmixer met grove haken. Kneed niet te lang, je wilt het deeg wel luchtig houden
Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek, en zet deze in de koelkast. Je laat hem hier minimaal 8 uur rijzen. Doe dit bijvoorbeeld 's nachts.
Je kunt de boter vast voorbereiden. Het overgebleven restje boter plaats je tussen twee vellen bakpapier.
Rol met een deegroller de boter uit in een vierhoek van 20 bij 20 centimeter.
Pak dit botervierkant in met huishoudfolie en leg bij je deeg in de koelkast.
Als je deeg 8 uur lang heeft gerust, haal je eerst de boter uit de koelkast. Zorg ervoor dat hij goed koud, maar niet keihard is, als je er straks mee gaat werken.
Bestrooi het keukenblad met bloem en leg hierop je deeg.
Rol met de deegroller het deeg uit tot een rechthoek van 35 bij 20 centimeter.
Plaats nu je plak met boter in het midden van de rechthoek.
Vouw de lange zijden van de rechthoek naar binnen, zodat ze in het midden tegen elkaar komen.
Druk alle zijkanten aan, zodat de boter er niet meer uit kan.
Zorg dat je de lange zijde naar je toe gekeerd hebt en begin vanuit het midden je deeg tot een lange slang te rollen. Rol altijd vanuit het midden naar de einden toe!
Verdeel de lange slang denkbeeldig in drieën (dus niet snijden!) en vouw deze delen zo, dat ze onder elkaar komen te liggen. De losse uiteinden van de slang, druk je aan het midden vast. De vorm wordt dus een rommelige, gevulde rechthoek, waarin de deegslangen tegen elkaar liggen.
Wrap nu de van deegslangen gevormde rechthoek in keukenfolie en leg het in de koelkast voor 30 minuten.
Als je het deeg na 30 minuten uit de koelkast haalt, ga je weer aan de slag met de deegroller. (Misschien heeft je keukenblad een nieuw laagje bloem nodig voor je gaat rollen!) Pak het deeg uit de folie en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 55 bij 20 centimeter.
Wrap de rechthoek in keukenfolie en leg deze nog eens 60 minuten in de koelkast.
Strooi voor je het deeg uit de koelkast haalt je keukenblad vast in met een nieuw laagje bloem.
Haal het deeg uit de folie en het leg het op je met bloem bestrooide keukenblad. Je rolt het met de deegroller tot een iets dunnere plak van ongeveer 60 bij 23 centimeter. Zorg ervoor dat je deeg niet te dun wordt, maar maak het ook zeker niet te dik!
Nu ga je de deegplak in driehoeken snijden. De driehoeken hebben de vorm van een pizzapunt. De korte kant is ongeveer 10 centimeter lang, en de zijden die de punt vormen zijn ongeveer 20 centimeter.
TIP: knip een driehoek uit papier en gebruik deze als mal! Je kunt het papier op je deeg leggen en eromheen snijden met een scherp mes, of gebruik een pizzaroller
Als je het deeg in driehoeken hebt verdeeld, begin je met het maken van de uiteindelijke croissant vorm. Onder dit recept vind je een afbeelding die je precies laat zien hoe dit moet!
Herhaal dit voor alle driehoeken die je hebt gesneden.
Leg bakpapier op een bakplaat, en plaats hier de croissantjes op.
Smeer de croissantjes in met een klein laagje plantaardige melk.
Dek je croissants af met nog een laagje bakpapier en laat ze 60 minuten rusten.
Tijdens de laatste minuten kun je de oven vast voorverwarmen. Doe dit op 180 graden.
Als de oven is opgewarmd, haal je het bakpapier van de croissantjes af en plaats je de bakplaat in de oven.
De baktijd is 20 minuten.
TIP: als je vindt dat je croissantjes te snel bruin worden, kun je ze afdekken met bakpapier.
Eet smakelijk!
Recept voor vegan croissantjes , een Recept van HappyVegan.nl