Zelf zacht smeuïge kaas maken, mozzarella stijl vegan kaas gemaakt van aquafaba!
Gang
ingredient
Keuken
Italiaans, Italian
Trefwoord
aquafaba, kaas, mozerella
Voorbereidingstijd20minuten
Bereidingstijd2uur
Totale tijd2uur20minuten
Porties8
calorieën53kcal
Ingrediënten
40 gramcashew
250mlaquafabaongeveer 2 blikken kikkererwten vocht (of andere lichte bonen)
2tltapioca
2tlkappa carrageen even zoeken, of online bestellen
1tlmelkzuurof citroenzuur, maar melkzuur proeft beter
1tledelgist
3/4tlzout
6tl kokosoliegeraffineerde (geen geur, geen smaak) en gesmolten
Instructies
Week van te voren de cashews (of kook ze 10 minuten) blend ze met de aquafaba zo glad mogelijk (de kwaliteit van je blender bepaalt hoe mooi de textuur wordt) Zeef grote stukjes er evt. uit, en blend opnieuw.
Voeg de tapioca, kappa carrageen, melkzuur, edelgist, en zout toe, en blend (op pulse)
Voeg kokosolie toe, en blend nogmaals kort, de mix zou nu glad maar licht dik moeten zijn.
Verhit een sauspan en middelhoog vuur, en roer het mengsel zachtjes door. Het geheel wil nogal klonterig worden door de tapioca die nu geactiveerd wordt. Zodra het rond de 75 graden word zal het zacht glimmend worden en rond de randen gaan bubbelen en een gelijke consistentie behouden.
Giet in een mal en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. Je kunt ook balletjes scheppen en in ijswater dompelen voor buffalo stijl mozzarella.