Een turkse vegan Borek met spinazie
1. Voorverhit de oven op 180°C top en onderverwarmt.
2. Mix de olijfolie, citroensap, oregano, tijm, rozemarijn, zout en peper bij elkaar.
3. Snij de tofu door de helft en snij ze in blokjes van 1 cm groot. Stop de blokjes in de marinade en bak ze in de over voor 30 min. Draai ze om na elke 15 min.
4. Laat het geheel zachtjes afkoelen.
1. Ontdooi de spinazie. Doe het in een fijnmazige zeef en druk met je handen het vloeistof eruit. Kan ook met een lepel.
2. Verhit wat olie in een pan en bak de uien. Voeg de lenteuitjes en de fijngesneden knoflook toe. Verkruimel de feta en mix het met de andere ingrediënten voor de vulling. Breng het op smaak met zout en peper.
3. Voorverhit de oven op 180°C. Boven en onder verwarmt.
4. Mix de kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water en mix de sojamelk erbij. Bestrijk een ronde ovenschaal of schotel met een beetje olie.
5. Ontvouw voorzichtig de filodeeg vellen. (Pas op, want ze scheuren snel. Gebruik een schaar om het deeg door de helft te snijden.)
6. Leg een halve filovel neer en borstel het met het sojamelkmengsel.
7. Breng een 1-2 cm dik spoor van de vulling aan langs de rechte rand van het deeg. Er moet een paar centimeter ruimte links en rechts zijn, evenals aan de rechte rand.
8. Vouw de vrije randen in over de vulling. Rol voorzichtig het deeg op zodat hij weinig scheurt.
9. Doe de gevulde deegworst voorzichtig in de geoliede vorm. Probeer het zo stabiel mogelijk te houden, omdat het gemakkelijk breekt. Begin aan de buitenrand en werk zo naar binnen toe, zodat het een slakkenhuisvorm krijgt.
10. Bestrijk de borek met het sojamelkmengsel en bestrooi het met zwarte komijn en sesamzaadjes.
11. Laat het 30 min in de oven bakken tot de Borek goudbruin en krokant is geworden.
12. Laat het voor 10 min afkoelen.
Turkse Vegan Borek , een Recept van HappyVegan.nl