Waarom Vegan

  1. Leestijd 7 min
  2. 17 04 2020
Deel dit bericht

Waarom zou je eigenlijk Vegan worden? Daar is een aantal redenen voor! Laten we ze opsplitsen! En beginnen bij het meest voor de hand liggende.

Voor je Gezondheid

Een goed gebalanceerd dieet volgt de gezondheidsrichtlijnen en bevat alle nutriƫnten die het lichaam nodig heeft. In Nederland hebben we het voedingscentrum die de Nederlands richtlijnen voor gezondheid adviseert. En die zijn tegenwoordig ook positief over een plantaardig dieet.

Internationaal zijn er meerdere overheidsorganen en instanties die zich positief uitlaten over een vegan dieet en de voordelen hiervan. Mits gebalanceerd.

Zo heeft bijvoorbeeld het WHO (world health organization) zich negatief geuit over de consumptie van bewerkt vlees en rood vlees en de relatie tot kanker. Maar er is ook een groeiende verzameling aan onderzoek die aantoont dat mensen met een plantaardig dieet een lagere bloeddruk hebben, minder cholesterol, minder kans op hart- en vaatziektes, diabetes type-2, overgewicht en kanker.

Daarnaast is de overstap op een veganistische levensstijl een goede kans om je te verdiepen in voeding en koken. Zo verbeter je meteen je dieet. Door jouw voedingswaarden uit planten te halen heb je meer mogelijkheden om: vezels, vitamines en mineralen uit groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen te halen.

Voor de Dieren

Door geen dierlijke producten meer te kopen en te consumeren draag je niet langer bij aan het gebruik van dieren, oftewel misbruik van dieren. Voor veel mensen is dit niet de enige reden om vegan te worden, maar vaak wel een belangrijke reden.

Iedereen die ooit een emotionele band met dieren heeft opgebouwd, snapt dat het eigenlijk niet klopt om deze dieren pijn te doen en te doden voor ons gebruik. Veel vegans zien ook in dat een koe, varken, of een schaap net zo veel gevoel en bewustzijn heeft als bijvoorbeeld een kat of een hond.

Waarom de een als huisdier en de ander op je bord. Zo besluiten veel mensen om vegan te worden om niet langer onnodig bij te dragen aan de consumptie van dierlijke producten. Zo maken ze hun impact op dierenwelzijn.

Voor het milieu

In Nederland lopen we op veel gebieden voor als het gaat om een groenere manier van leven. We houden de straten schoon, recyclen, willen groene stroom. We weten dat we onze ecologische impact moeten verkleinen. En we zijn als maatschappij op zoek naar hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen.

Een van de effectiefste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen op individueel niveau, is door dierlijke producten te vermijden. Dit is omdat elk dier meer eten nodig heeft dan dat het oplevert. En dus meer water, meer landoppervlak en dus ook meer broeikasgas uitstoot heeft.

De vee-industrie heeft de grootste broeikasgas uitstoot (stikstof, methaan en co2) Terwijl je daar op individueel niveau kunt meebeslissen, door wel of geen producten uit de vee-industrie te kopen.

Voor andere mensen

Net als dat veganisme de duurzame optie is als het erop aankomt voor onze planeet. Is een plantaardige levensstijl ook de meest duurzame manier om alle mensen op aarde te voeden.

Een plantaardig dieet heeft maar een derde van het land nodig dan een dieet met vlees en zuivel. Met een stijgende globale voedsel en water onzekerheid en dankzij een veelvoud van milieu en socio-economische problemen, is er nog nooit een betere tijd geweest om een duurzame levensstijl aan te nemen.

Vermijden van dierlijke producten is niet alleen de simpelste manier om als individu minder land, voeding en water te verbruiken. Maar ook is het de gemakkelijkste manier om een standpunt in te nemen tegen inefficiƫnte voedselsystemen die disproportioneel effect hebben op de armste mensen op de wereld. Het is dus ook een standpunt voor gelijkheid.

Waarom is vegetarisch niet genoeg?

Het leed dat wordt veroorzaakt in de zuivel- en ei industrie heeft wellicht minder publiciteit gehad dan de plofkippen en de vleesvarkens.

Inherent aan de productie van zuivelproducten is de dood van alle mannelijke kalfjes. Die hebben voor de melkboer weinig tot geen waarde. Maar ook de vervroegde dood van koeien zodra hun melkproductie afneemt.

Hetzelfde is natuurlijk in de ei industrie (ook bij vrije uitloop kip) is dat alle mannelijke kuikens geen waarde hebben voor de kippenboer. En dus zo snel mogelijk gedood worden, door vergassing of levend in een snippermachine. Daarnaast is de milieu impact nog steeds groter dan die bij een veganistisch dieet. Alsook de gezondheidsimpact!

Het goede nieuws

Het goede nieuws is, dat je er iets aan kunt doen. Elke keer als je boodschappen doet. Of eten bestelt in een restaurant. Elke keer als we eten. Kiezen we of wel dierlijke producten consumeren of niet.

En de keuze om geen dierlijke producten te consumeren is nog nooit zo gemakkelijk geweest als nu. Het is nog nooit zo transparant geweest, de impact is nog nooit zo duidelijk geweest, en de alternatieven nog nooit zo overvloedig. En de hulp nog nooit zo goed, ga de challenge vandaag aan!

Vegan wordt nu langzaam mainstream. Je ziet het in alle winkels, alle grote ketens hebben hun vegan producten. Het wordt dus steeds gemakkelijker en dringender voor consumenten om deze keuze te maken.

Het is tijd dat we ons zelf afvragen:

Als het mogelijk is om een leven te leiden met heerlijk eten en drinken, met een betere gezondheid, en een kleinere ecologische voetafdruk, en ook nog het vermijden van het misbruiken en doden van andere levende wezens…

Waarom zouden we dat niet doen?

Ga jij de Easy Vegan in 4 weken challenge aan? Bekijk het hier.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie