Verhitte zaad olie: vermijden tijdens het koken

  1. Leestijd 4 min
  2. 08 11 2022
Deel dit bericht
Verhitte zaad olie

Er is iets wat je moet weten….

Wat is een ingrediënt waar (bijna) iedereen mee kookt en tegelijkertijd talloze gevallen van hart- en vaatziekten, en chronische aandoeningen veroorzaakt?

Ik geef je een clue; het komt van zaad, spettert, maakt eten lang houdbaar en lekker knapperig. Ik praat hier natuurlijk over verhitte zaad olie.

Het gevaar van verhitte (zaad) olie.

Je kunt het bijna niet wegdenken uit het kookproces, toch is, verhitte zaad olie by far een van de allerslechtste bestanddelen in ons hedendaagse eten. Veel vegans geloven dat plantaardige olie wel gezond moet zijn omdat van natuurlijke oorsprong zijn, maar niets is minder waar!

Waar rauwe olie als die van olijven en kokosnoot super veel gezondheidsvoordelen kent vanwege zijn natuurlijke, rauwe en onbewerkte herkomst, is de meeste olie afkomstig van zonnebloemen of raapzaad zwaar verwerkt.

Verhitte olie in de supermarkt.

Het is dan ook geen verrassing dat veruit de meeste verwerkte producten in de supermarkt geraffineerde zaad olie bevatten voor de houdbaarheid. Inclusief de meeste vegan producten waar de meeste mensen zich mee voeden.

Zelfs een schijnbaar gezonde roerbak, bomvol groentes of een handjevol noten worden al snel ongezond wanneer gebakken in verhitte olie. Al helemaal wanneer je eten frituurt (en letterlijk doordrenkt) in verhitte olie.

wokken met verhitte olie
Wokken met verhitte olie

Olie uit de fabriek

Veel olie vandaag de dag wordt namelijk niet koud geperst van een vrucht of zaad, maar worden geraffineerd in enorme fabrieken.

Door het gebruik van chemicaliën wordt zonnebloemolie gewonnen uit het zaad. Daarna wordt de olie vaak verhit. Dit vernietigt alle natuurlijk aanwezige voedingsstoffen, verlaagt de pH-waarde en maakt de olie ranzig.

Hydrogenatie van olie

Daarna wordt verwerkte olie vaak gehydrogeneerd voor de houdbaarheid. Dit chemische proces zorgt ervoor dat de olie smeerbaar wordt op kamertemperatuur en makkelijker kan worden gebruikt in verwerkte voedselwaren.

Het nadeel aan dit proces? Er ontstaan transvetten!

Op den duur zal het consumeren van verhitte (zaad) olie een verzuring teweeg brengen van het lichaam en het lymfatische stelsel verstoppen. Ook is het verteren van verhitte zaad olie een enorme aanslag voor de lever.

Dit zorgt op den duur voor allerlei chronische aandoeningen zoals huidproblemen, leverziekte, kanker en hart en vaat ziektes.

Meer weten over de rol van olie en vetten in een gezond plantaardig dieet? Leer dan hier ons artikel met alles over vegan vetten.

Waarom iedere vegan een airfryer in zijn leven nodig heeft

Je vraagt je misschien af: hoe moet ik dan mijn lekkere vegan snacks maken? Geen stress!

Gelukkig kan je tegenwoordig de lekkerste snacks maken zonder deze te doordrenken in goedkope en verhitte olie uit een fabriek. Zelf heb ik geïnvesteerd in een heuse airfryer. Ik kan nu super makkelijk mijn plantaardige snacks bakken en frituren puur met gebakken lucht.

En ik maar denken dat gebakken lucht alleen maar uit mijn mond kwam😉

airfryer
Koken zonder olie met een airfryer

De voordelen van het vermijden van verhitte olie?

Sinds ik verhitte olie vermijd, voel ik mij veel energieker, is mijn huid er keihard op vooruit gegaan en is koken makkelijker dan ooit geworden. Het is enkel een kwestie van je mindset veranderen en experimenteren met nieuwe snacks.

Wat dacht van geroosterde bloemkool, heerlijk gekruide aardappelfriet of lekkere crunchy kikkererwten? Ditmaal gezond en puur natuur omdat ik geen olie meer gebruik.

Door te airfryen, stomen, persen, snijden en blenden kan ik nu lekkerder (en gezonder) eten dan ooit en dit gun ik jou ook! 

Wil jij het geheim ontdekken achter gezond, puur en lekker vegan snacken?

Neem dan zeker een kijkje naar onze enige echte vegan snackgids voor de lekkere trek.

Vergeet dan niet om een kijkje te nemen naar onze pillar post. ok niet een kijkje te nemen naar onze snack recepten op happyvegan.nl en onze enige echte vegan snackgids voor de lekkere trek.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
philipvdlinde99@gmail.com

Geef een reactie