Een veganistische levensstijl is de nummer #1 actie die jij kunt ondernemen tegen klimaatverandering

  1. Leestijd 7 min
  2. 27 09 2019
Deel dit bericht
Hoeveel graan en water kost vlees

We worden om de oren geslagen in het nieuws over stikstof en co2, maar wat kunnen jij en ik hier eigenlijk mee? Klimaatverandering is toch een vingerwijs spelletje? En wij de individuele burgers horen toch naar de overheid te wijzen. Die dan op haar beurt naar bedrijven wijst. En bedrijven terug naar ons, de consumenten. Wij zetten hier kort en onderbouwd op een rij hoe welke broeikasgassen nou het probleem zijn. En wat jij en ik hieraan kunnen doen. Want ik ga niet wachten tot de buurman iets aan het milieu doet, ik begin het liefst vandaag al!

Vegan tegen klimaatsverandering

Klimaatveranderingen zijn de mensheid ’s grootste uitdaging, en de werelds grootste bedreiging voor het milieu. Volgens het United Nations (U.N.) rapport ‘Climate change 2014: impact’s, adaptation, and vulnerability’ heeft klimaatverandering een impact op alle continenten. Effect op agricultuur, gezondheid, ecosystemen, zoetwater voorraden, en ook het dagelijks levensonderhoud van mensen. Veel milieubewuste mensen proberen te helpen door betere auto’s te rijden, of energiebesparende lampen. We willen niet zeggen dat dat niet goed is. Maar het is niet genoeg!

Als je serieus milieubewust wilt handelen, dan is het belangrijkste dat je kunt doen; stoppen met het eten van vlees, eieren en zuivel ‘producten’.

Hoe de veehouderij bijdraagt aan klimaatverandering

Hoeveel graan en water kost vlees

De hoeveelheid graan en water die er nodig is om dieren te voeren is gigantisch! Om ze vervolgens te doden, verwerken, vervoeren, en bewaren is enorm energie intensief. Daar komt bij dat oerwouden worden gekapt om ruimte te maken voor landbouwgrond voor veevoer. Oerwouden die juist broeikasgassen zouden opslaan! Daarbij komen de dieren zelf, en hun mest, die nog meer broeikasgassen vrijlaten in de lucht.

Broeikasgas uitstoot

Koolstofdioxide (co2), methaan, en stikstof zijn krachtige broeikasgassen. Samen zorgen ze dan ook voor de meeste klimaatverandering! Laten we heel kort ingaan op deze drie gassen.

Co2

Bij het verbranden van fossiele brandstoffen (zoals olie & benzine) wordt co2 vrijgemaakt. Het kost gemiddeld 11 keer zoveel fossiele brandstoffen voor het produceren van één calorie van dierlijke eiwit, dan het kost voor een calorie aan plantaardige eiwit. Zodoende wordt er dus héél veel meer co2 geproduceerd. Onderzoekers erkennen dat het meer ‘klimaat efficiënt’ is om plantaardige eiwitten te produceren dan van dierlijke oorsprong.

Chatham house (een internationale denktank), adviseert een co2 belasting op vlees om klimaatverandering te bestrijden. Maar het is natuurlijk veel simpeler. Veganistisch eten verlaagt je co2 afdruk aanzienlijk. De University van Chicago heeft in deze studie aangetoond dat een plantaardig dieet effectiever is in het verlagen van je co2 voetafdruk, dan het omruilen van je gewone auto naar een hybride auto.

Methaan

De Miljarden dieren in de Amerikaanse vee-industrie produceren elk jaar gigantische hoeveelheden methaan. Herkauwers zoals: koeien, schapen, en geiten produceren methaan tijdens het verteren van hun voedsel. Ook van de gigantische hoeveelheden mest die de 56 miljard dieren (wereldwijd) komt methaan vrij. De Amerikaanse E.P.A. (Environmental protection agency) heeft aangetoond dat de vee-industrie wereldwijd de grootste bron van methaan uitstoot is. Daarbij komt dat methaan 25 keer zo effectief is als co2 in het vasthouden van warmte in de atmosfeer.

Halvering veestapel tegen klimaatverandering

Volgens Vasile Stanescu, een wetenschapper van Mercer University, zijn dieren met een ‘biologisch’ keurmerk nog schadelijker voor het milieu. ‘Vrije uitloop’ in vergelijking met fabrieksboerderij dieren produceren aanzienlijk meer methaan.

Stikstof

Stikstof is 300 keer effectiever als broeikasgas dan co2. Volgens de U.N. zijn de vlees, ei, en zuivel -industrie verantwoordelijk voor 65% van de wereldwijde Stikstof productie. Het is niet voor niets dat het politieke debat in Nederland haast niet anders kan dan de veestapel verkleinen om aan de eisen van het klimaatakkoord te voldoen.

Wat de experts zeggen!

De U.N. geloofd dat een wereldwijde shift nodig is naar een plantaardig dieet om de ergste effecten van klimaatverandering tegen te houden. Wereldwijd is de dieren agricultuur verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan alle wereldwijde transporten bij elkaar!

Vleeseters zijn verantwoordelijk voor 2.5 keer zoveel broeikasgassen als Vegans!

Een studie van de Oxford Universiteit toont aan dat het dieet van vleeseters verantwoordelijk is voor 2 keer zoveel als een vegetarisch dieet per dag! En 2.5 keer zoveel als een veganistisch dieet!

De onderzoekers toonden aan dat mensen die meer dan 100 gram vlees aten per dag 7 kilo aan co2! Terwijl vegetariërs maar verantwoordelijk zijn voor 3.8 kilo co2 per dag. En als laagst veganisten met 2.9 kilo co2.

Over het algemeen concludeerde de auteurs dat productie van dierlijk voeding de oorzaak is van significant meer broeikasgassen veganistische voeding. Wetenschappers over heel de wereld komen tot dezelfde conclusie. Onderzoekers aan de Loma Linda Universiteit in California toonden aan dat vegans de kleinste co2 voetafdruk hebben. 41.7% kleiner dan vleeseters!

Het verminderen van vlees en zuivel consumptie is dé sleutel tegen klimaatvervuiling

Onderzoekers aan de Chalmers Technische Universiteit in Zweden berekende manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Ze kwamen erachter dat broeikasgassen verminderen van transport en energie, niet genoeg zijn om ernstige klimaatverandering tegen te gaan.Dr. Frederik Hedenus de hoofdonderzoeker van de studie zegt: ‘Het verminderen van vlees en zuivel consumptie is de sleutel om klimaat vervuiling van agricultuur naar veilige levels te brengen.’

Vergelijkbaar is de uitspraak van Ijmi Granoff van O.D.I. (Overseas Development Institute) in de UK. Hij adviseerde ambtenaren Kool en auto’s te vergeten. “De snelste manier om klimaatverandering tegen te gaan is door dramatisch de vleesconsumptie te verlagen.”

Hoe kun jij helpen met klimaatveranderingen te stoppen!

Als laatst nog één quote van de UN: De productie van dieren voor voedsel is nummer een van de top 3 belangrijkste bijdragen aan serieuze milieuproblemen, op elk niveau; van lokaal tot globaal.”

De grootste stap die jij als individu kan zetten om klimaatverandering tegen te gaan, is het stoppen met eten van vlees-, eier-, en zuivelproducten!

Ga de Vegan in 4 Weken Challenge aan, en onderneem nu actie!

1. Dag menu’s voor 4 weken

2. Boodschappen lijsten

3. Vechten tegen klimaatverandering in jouw keuken
(onbetaalbaar)

4. Go vegan, become happy!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie