Is veganisme goed of slecht voor onze darmen?

  1. Leestijd 5 min
  2. 01 03 2021
Deel dit bericht
Is veganisme gezond voor de darmen?

Op deze website hebben we al uitgebreid geschreven over hoe veganisme een grote bijdrage kan leveren aan het welzijn van dieren. Maar ook aan onszelf. Je bent immers wat je eet en als je een happy vegan wilt zijn, moet je opletten dat je genoeg belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt.

Zo blijft je lichaam goed blijft functioneren en vermijd je hardnekkige kwaaltjes. Onze darmen spelen daar een grote rol in.

Hoe zit dat eigenlijk? En hoe gezond is veganisme voor mijn darmen?

Onze darmen beschermen ons tegen ziekten!

veganisme en onze darmen bacterien in onze darmen

In onze darmen leven miljarden bacteriën, die met elkaar samenleven. De combinatie van al deze verschillende bacteriën word ook wel de darmflora genoemd. Deze helpen bij het verteren van ons voedsel en de opname van belangrijke voedingstoffen. Daarnaast leveren onze darmen een grote bijdrage aan ons immuunsysteem en het bestrijden van ziekteverwekkers.

Overigens maken je darmflora krachtige stofjes die jouw lichaam goed helpen functioneren. Zo zijn je darmen verantwoordelijk voor maar liefst 95% van de serotonine in je lichaam. Deze neurotransmitter speelt een belangrijke rol in het promoten van een goed humeur en het bevorderen van goede communicatie tussen breincellen.

Wat slechte voeding met de darmen doet

Ons lichaam is een pijpensysteem en onze darmen zijn daar geen uitzondering in. De darmen zijn in totaal 8,8 meter lang en bevat vele kleine bochten en krochten.  Je zou je dan wel kunnen voorstellen hoe belangrijk het is om voldoende vocht en vezels te eten. 

Doe je dat niet? Dan raken je darmen verstopt en ontstaat er obstipatie. De supermarkten liggen vol met voeding waar we niet voor zijn ge-evolueerd. Denk aan deegwaren, vlees, zuivel, snoep en alle additieven in verwerkt voedsel. 

Al deze voedingswaren bevatten weinig tot geen vezels en bewegen dus moeizaam door de darmen. Daarnaast zorgen alle slechte voedselcombinaties van tegenwoordig, dat eten niet makkelijk word verteerd. Je kan eten in je mond stoppen maar de vraag is of het er ook geheel uitkomt aan de achterkant.

Wanneer eten niet compleet verteerd word, stapelt het zich op in de krochten van de darmen. Dit eten gaat vervolgens rotten en fermenteren met alle klachten van dien. Je begint scheten te laten, krijgt last van obstipatie en voelt je moe.

Bij slechte voeding kunnen er veel problemen opspelen zoals: 

  • Opstipatie zoals diarree of harde stoelgang.
  • Winderigheid door rottende en fermenterende etensresten
  • Diverse darmklachten zoals lekkende of prikkelbare darm
  • Een verstoring van de darmflora en het ontstaan van gistinfecties
  • Meer kans op slokdarm -en darmkanker
  • Kans op obesitas.
  • Kans op hart – vaatziekten

Vooral mensen met Coeliaki (een intolerantie voor gluten) zijn extra gevoelig voor dit soort klachten. Daar zijn granen geen optie voor.

Houd je darmen gezond met voldoende vocht en vezels

Om onze darmen schoon en gezond te houden is het nodig om gevariëerd en vezelrijk te eten. Gelukkig is een volwaardig vegan dieet rijk aan vocht en vezels. Denk aan groente, fruit, noten, kruiden en zaden. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een goede stoelgang. Ook polyfenolen (antioxidanten) zijn een goede bron voor tevreden darmen.

Vrouwen moeten ten minste 25 gram vezels eten en mannen 38 gram. Helaas komen mensen niet veel verder dan volkoren brood, pasta’s en enkele groente. Kijk dus vooral naar de kwaliteit van je voeding in plaats van de kwantiteit. Leer salades maken, blend die smoothies en pers die sapjes, want het maakt echt een enorm verschil! 

Top 10 vezelrijke vegan producten voor een goede stoelgang:

veganisme en onze darmen, lijst met vezelrijke vegan voeding

En voor lekker veel polyfenolen (antioxidanten) hebben wij dit lijstje:

veganisme en onze darmen, lijst met vezelrijke vegan voeding

Hoe gezond is veganisme voor mijn darmflora?

Voor een gezonde spijsvertering is voldoende drinken en een goede gebalanceerde voeding essentieel. Vlees bevat natuurlijk nuttige voedingsstoffen zoals eiwit, vitamine B en ijzer. Maar door teveel bewerkt rood vlees en zuivelproducten te eten kan dit juist een slechte invloed hebben op onze darmen.

Dat komt omdat er heel weinig vezels in zitten, vaak veel zout en verzadigde vetten. Ook veroorzaakt het een verhoogt risico op darmkanker. Maar gelukkig zijn er genoeg plantaardige eiwitbronnen die je als vervanging aan je voeding kan toevoegen. Denk maar aan kikkererwten, zwarte bonen en linzen.

Wil je weten welke dat zijn? Lees hier alles over eiwitrijke voedingsbronnen!

Doordat veganisten al veel peulvruchten, fruit en groente op het menu hebben staan, hebben zij veel meer antioxidanten dan niet-vegetariërs en hebben veel minder risico op darmkanker. Overigens zijn vezels de optimale voeding voor alle gezonde darmflora.
Met andere woorden: Een veganistisch dieet draagt bij aan gezonde sterke darmen.

Natuurlijk moet je oppassen dat je ook je andere essentiële mineralen en vitamines niet vergeet. Zou jij willen genieten van een volwaardig en gebalanceerd vegan dieet? Neem dan een kijkje naar ons Easy Vegan kookboek. Zo blijft je lichaam gezond en kan je een bijdrage leveren aan een beter leven voor dieren!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Ymke

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel

Geef een reactie