Zelf jus maken (vegan en glutenvrij)

  • Vegan Diner
  • 10
  • 6g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1,5 l water
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 bleekselderij
  • 1 wortels
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram gedroogde paddenstoelen het liefst porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 2 el margerine of geraffineerde kokosolie
  • 2 el olijfolie
  • 2 el soja saus donkere als je kunt vinden
  • 1 el tomatenpasta
  • 2 el maïzena
  • 2 tl marmite kruidenpasta

Kruiden

  • 2 el tijm vers
  • 2 el rozemarijn vers
  • 2 laurierblad

Optioneel

  • 1/4 tl vloeibare rook De moeite waard om te kopen
  • 2 el port
  • 2 el edelgist Goed om in huis te hebben

Instructies

  • Pel de ui en hak fijn met de knoflook, wortel, bleekselderij en gedroogde paddenstoelen.
  • Doe olie in de pan en bak de groenten met alle kruiden voor 20 minuten.
  • Kook het water en maak bouillon in een aparte pan.
  • Voeg de overige ingrediënten toe aan de groenten en bak deze nog eens 5 minuten.
  • Vervolgens voeg je de groenten toe aan het kokende bouillon en laat 10 minuten pruttelen, of tot de gewenste dikte.
  • Met de soja saus kun je het eventueel zouter maken, en met meer maïzena kun je het ook makkelijk iets dikker maken.
  • Giet vervolgens de jus door een zeef.
  • Alles wat je over hebt kun je in handige porties invriezen.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
vegan jus
Hoeveelheid per portie
Calories 29 Calories from Fat 9
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 1g2%
Carbohydrates 6g2%
Protein 1g2%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Je hebt wat vleesvervangers gekocht (of beter nog zelf gemaakt) of heerlijke stamppot, en je wilt er graag jus bij… wat nu? Wij gaan zelf jus maken, heerlijke, vegan én glutenvrij! Makkelijk om veel in een keer te maken en in te vriezen. Dit gaat je (vegan) leven veranderen! Zo eten we makkelijk, nét wat minder vlees.

Maar jus is toch geen jus zonder vlees?

Jus is niets anders als het vocht van vlees (vet) of groente gemengd met wat bloem (wij gebruiken maïzena zo is het makkelijk glutenvrij gemaakt), dus vegan jus is al eeuwen oud!

Onze vegan jus is net zo lekker als vlees jus omdat:

  • Wij veel aardse smaken gebruiken,
  • Wat plantaardige vet toevoegen,
  • En veel verse kruiden gebruiken (kenmerkend voor alle goeie gerechten natuurlijk).

Zo heb je gemakkelijk een saus die echt net zo lekker is als een dierlijke jus.

Waarom vegan jus net zo lekker is als vleesjus:

Dit komt door de smaken van paddenstoelen (aards van smaak), marmiet (umami, de 5e smaak) en donkere sojasaus (ook umami en zout) hierdoor krijgt de jus een vleesachtige smaak. Maar ook port, edelgist en vloeibare rook zijn goeie manieren om deze saus meer diepgang en volle stevige smaken te geven. Je gaat dit net zo lekker vinden en vleesjus zal een ding uit het verleden zijn!

Zelf jus maken bevalt mij wel, heb je nog meer goeie vegan sausrecepten?

Wij houden wel van zelf jus maken, je maakt gemakkelijk veel in een keer en kunt het makkelijk in handige porties invriezen. We doen hetzelfde met de rode wijnsaus. Maar ook dit bechamelsaus recept is onmisbaar in de keuken! Als laatst is deze romige cashewsaus ook héél lekker!

4 van 3 stemmen
Afdrukken

vegan jus

Gang saus
Keuken Franse keuken, hollands, Nederlands
Trefwoord Jus, saus
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 10
calorieën 29 kcal

Ingrediënten

  • 1,5 l water
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 bleekselderij
  • 1 wortels
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram gedroogde paddenstoelen het liefst porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 2 el margerine of geraffineerde kokosolie
  • 2 el olijfolie
  • 2 el soja saus donkere als je kunt vinden
  • 1 el tomatenpasta
  • 2 el maïzena
  • 2 tl marmite kruidenpasta

Kruiden

  • 2 el tijm vers
  • 2 el rozemarijn vers
  • 2 laurierblad

Optioneel

  • 1/4 tl vloeibare rook De moeite waard om te kopen
  • 2 el port
  • 2 el edelgist Goed om in huis te hebben

Instructies

  1. Pel de ui en hak fijn met de knoflook, wortel, bleekselderij en gedroogde paddenstoelen.

  2. Doe olie in de pan en bak de groenten met alle kruiden voor 20 minuten.

  3. Kook het water en maak bouillon in een aparte pan.

  4. Voeg de overige ingrediënten toe aan de groenten en bak deze nog eens 5 minuten.

  5. Vervolgens voeg je de groenten toe aan het kokende bouillon en laat 10 minuten pruttelen, of tot de gewenste dikte.

  6. Met de soja saus kun je het eventueel zouter maken, en met meer maïzena kun je het ook makkelijk iets dikker maken.

  7. Giet vervolgens de jus door een zeef.

  8. Alles wat je over hebt kun je in handige porties invriezen.

Orly Vlot

Hoi, Orly hier, Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op mijn website: www.vakervegan.nu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie