WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Vegan pizza bodems top 3
- Vegan Diner
Vegan pizza bodems van bloemkool, quinoa of zoete aardappel: 100% plantaardig!
Vegan pizza deeg
Een lekkere pizza, dat lusten we allemaal wel. Het wordt natuurlijk nog aantrekkelijker als dit een lekkere, gezonde pizza is!
Een gezonde vegan pizza begint bij de bodem. Kant en klare pizzabodem kun je in de meeste supermarkten kopen, maar hierin zitten ongezonde granen, oliën en vetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bewustere keuzes beschikbaar. Wat dacht je van een bloemkoolpizza? Magioni heeft naast de bloemkool variant, ook een bieten-, courgette- en pompoen pizzabodem in het assortiment.
TIP van onze redactie: De producten van Magioni koop je bij de grotere Albert Heijn en Jumbo supermarkten. Om de houdbaarheid van de bodems te verlengen, vries je ze gewoon in!
Vegan pizzabodem maken
Op het etiket van Magioni bodems, staat dat deze sporen van melk kunnen bevatten. Wil jij er zeker van zijn dat jouw pizza 100% veganistisch is? Vegan pizzadeeg zonder melk en ei, kun je ook gemakkelijk zelf maken.
Scroll snel door voor ons favoriete recept voor vegan pizzabodem. We hebben er drie voor je op een rijtje gezet. De topping kies je zelf!
Bloemkool pizzabodem
Pizzadeeg met bloemkool wordt in de supermarkt verkocht, maar is niet 100% veganistisch. Met onderstaand recept maak je een gezonde pizzabodem zonder melk en ei, mét bloemkool! Beleg hem met een zelfgemaakte tomatensaus en gebruik als topping lekkere groenten zoals paprika, courgette en champignon. En wat dacht je van Amandel kaas, of Vegan parmezaan! Heerlijke kaasvervangers!
Pizzadeeg met bloemkool
Veganistisch recept voor pizzadeeg zonder melk en ei, met bloemkool! De topping kies je zelf. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere tomatensaus met champignon en paprika.
Ingrediënten
- 75 ml water
- 0,5 bloemkool roosjes gesneden
- 3 el lijnzaad gemalen
- 60 g havermout fijn gemalen of meel
- 1 teentje knoflook
- 1 handje rozemarijn gedroogd
- 1 handje Italiaanse kruiden gedroogd
- 1 el olijfolie extra virgine
Instructies
-
Voeg het lijnzaad toe aan je (maat)beker met water en laat dit minimaal 15 minuten staan.
-
Ondertussen begin je aan het deeg. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en maal ze tot fijne, kleine korreltjes. Je hebt nu bloemkoolrijst!
-
Kook de bloemkoolrijst in een pannetje water in 5 minuten gaar.
-
Ondertussen kun je de knoflook vast fijn snijden.
-
Giet het water af en doe de gekookte rijst in een kom die in de vriezer kan. Om de substantie vaster te maken, doe je het 10 minuten in de vriezer.
-
Ondertussen maak je de keukenmachine schoon en doe je hier de havermout in. Maal deze tot een meel. (als je al havermoutmeel hebt kun je deze stap overslaan)
-
Leg een schone theedoek op het aanrecht.
-
Ook kun je vast een bakpapier op de bakplaat leggen. Hier ga je straks de pizzabodem op maken.
-
Haal de bloemkoolrijst na 10 minuten uit de vriezer en keer de kom om op de theedoek. Draai met je handen de theedoek van bovenaf strak en zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de bloemkoolrijst knijpt.
-
Warm de oven voor op 200 graden.
-
Doe de rijst in een kom waarin je goed kunt mixen en voeg het lijnzaadmengsel, het havermoutmeel toe.
-
Mix alle ingrediënten goed door elkaar heen.
-
Voeg een scheutje olie, de rozemarijn, knoflook en italiaanse kruiden toe, en meng nog een keer.
TIP: Als je het deeg te droog vindt, kun je extra water toevoegen. Kijk hier wel mee uit, hoe natter je deeg, hoe minder krokant de pizzabodem wordt!
-
Verdeel je deeg op het bakpapier dat op je bakplaat ligt. Maak je bodem niet te dik, maar ook zeker niet te dun!
-
Bak het pizzadeeg in 30 minuten gaar.
-
Als je korst krokant en droog is, kun je je ingrediënten toevoegen.
-
Doe de pizza met ingrediënten nog 7-10 minuten terug in de oven.
-
Eetsmakelijk!
Zoete aardappel pizzabodem
Deze pizzabodem van zoete aardappel komt lekker krokant uit de oven. Je kunt hem als bodem voor vegan pizza gebruiken, maar ook snacken uit de hand of met een lekkere dip! Maak bijvoorbeeld guacamole, of besmeer je bodem met zelfgemaakte tapenade.
Verantwoorde pizzabodem van zoete aardappel
Heb je de bloemkoolpizza al geprobeerd en heb je eens zin in iets anders? Deze pizzabodem van zoete aardappel is gezond, verantwoord en 100% vegan!
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel geschild
- 150 g havermout of havermoutmeel
- 1 el olijfolie extra virgine
- 1 handje peterselie gedroogd
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Snijd de zoete aardappel in stukken en doe deze in een keukenmachine.
-
Voeg de havermout, een scheutje olijfolie en de peterselie toe en blend tot een deeg.
-
Leg een bakpapiertje op je bakplaat en plaats het deeg erop. Je maakt er met je handen een mooie, platte pizzavorm van.
-
Doe je pizzabodem in de oven voor 20-30 minuten. De korst moet krokant, donkeroranje en droog zijn.
-
Draai nu je pizzabodem om en wrijf met een kwastje de onderkant in met olijfolie.
-
Doe de pizza nog 5 minuten terug in de oven zodat hij extra krokant wordt.
-
Voeg nu je toppings toe en bak voor nog 5-10 minuten, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt.
-
Eet smakelijk!
Quinoa Pizzabodem
Pizzadeeg van quinoa heeft een naturel smaak, die dicht in de buurt komt van een gewone pizzabodem. Gebruik basilicumolie en oregano voor de Italiaanse twist! Je belegt je pizza met ingrediënten naar keuze. Wat dacht je van een vegan pestosaus?
Snelle pizzabodem van quinoa
Een neutrale variatie op een pizzabodem met melk en ei, is een veganistische pizzabodem met quinoa. Deze smaakt net als een traditionele pizzabodem! Beleg hem met je favoriete ingrediënten.
Ingrediënten
- 100 g quinoa
- 50 g water
- 1 tl bakpoeder
- 1 el basilicum olie
- el el oregano
Instructies
-
Doe de quinoa in een zeef en spoel het goed door. Laat even uitlekken.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Doe de quinoa samen met het bakpoeder, de oregano en een scheutje basilicum olie in een blender of keukenmachine.
-
Voeg het water toe en mix alle ingrediënten goed door.
-
Leg een velletje bakpapier op een bakplaat en verdeel je pizzadeeg hierover.
-
Bak je pizzabodem in 15 minuten krokant en bruin in een voorverwarmde oven.
-
Voeg jouw topping toe en doe de pizza nog 10-12 minuten terug in de oven.
-
Eetsmakelijk!
TIP: Als je extra pizzabodems wilt maken, verdubbel je de ingrediënten. Je kunt de bodems een aantal dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor een langere houdbaarheid.
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.