Warme Croissantjes, lekker zelf vegan maken!

Wil jij als veganist nog steeds genieten van een croissantje? Probeer eens ons recept met plantaardige boter zonder palmolie!
  • Vegan Ontbijt
  • 9 croissaints
  • 47g koolhydraten
vegan croissantjes bakken 47g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 260 ml water
  • 14 gram gist
  • 500 gram bloem TIP: Je kunt hier ook kiezen voor speltbloem of amandelbloem
  • 1 snufje zout
  • 40 gram basterdsuiker
  • 360 gram vegan boter zie ons recept!
  • 1 scheutje plantaardige melk TIP: probeer eens een scheutje amandelmelk!

Instructies

  • Doe het water, de gist en de suiker in een kom en meng met een garde of staafmixer.
  • Voeg de bloem, 100 gram boter en een snufje zout toe en mix dit grof.
  • Het is tijd om te kneden! Je kunt het mengsel ook tot deeg maken met een staafmixer met grove haken. Kneed niet te lang, je wilt het deeg wel luchtig houden
  • Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek, en zet deze in de koelkast. Je laat hem hier minimaal 8 uur rijzen. Doe dit bijvoorbeeld 's nachts.
  • Je kunt de boter vast voorbereiden. Het overgebleven restje boter plaats je tussen twee vellen bakpapier.
  • Rol met een deegroller de boter uit in een vierhoek van 20 bij 20 centimeter.
  • Pak dit botervierkant in met huishoudfolie en leg bij je deeg in de koelkast.
  • Als je deeg 8 uur lang heeft gerust, haal je eerst de boter uit de koelkast. Zorg ervoor dat hij goed koud, maar niet keihard is, als je er straks mee gaat werken.
  • Bestrooi het keukenblad met bloem en leg hierop je deeg.
  • Rol met de deegroller het deeg uit tot een rechthoek van 35 bij 20 centimeter.
  • Plaats nu je plak met boter in het midden van de rechthoek.
  • Vouw de lange zijden van de rechthoek naar binnen, zodat ze in het midden tegen elkaar komen.
  • Druk alle zijkanten aan, zodat de boter er niet meer uit kan.
  • Zorg dat je de lange zijde naar je toe gekeerd hebt en begin vanuit het midden je deeg tot een lange slang te rollen. Rol altijd vanuit het midden naar de einden toe!
  • Verdeel de lange slang denkbeeldig in drieën (dus niet snijden!) en vouw deze delen zo, dat ze onder elkaar komen te liggen. De losse uiteinden van de slang, druk je aan het midden vast. De vorm wordt dus een rommelige, gevulde rechthoek, waarin de deegslangen tegen elkaar liggen.
  • Wrap nu de van deegslangen gevormde rechthoek in keukenfolie en leg het in de koelkast voor 30 minuten.
  • Als je het deeg na 30 minuten uit de koelkast haalt, ga je weer aan de slag met de deegroller. (Misschien heeft je keukenblad een nieuw laagje bloem nodig voor je gaat rollen!) Pak het deeg uit de folie en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 55 bij 20 centimeter.
  • Wrap de rechthoek in keukenfolie en leg deze nog eens 60 minuten in de koelkast.
  • Strooi voor je het deeg uit de koelkast haalt je keukenblad vast in met een nieuw laagje bloem.
  • Haal het deeg uit de folie en het leg het op je met bloem bestrooide keukenblad. Je rolt het met de deegroller tot een iets dunnere plak van ongeveer 60 bij 23 centimeter. Zorg ervoor dat je deeg niet te dun wordt, maar maak het ook zeker niet te dik!
  • Nu ga je de deegplak in driehoeken snijden. De driehoeken hebben de vorm van een pizzapunt. De korte kant is ongeveer 10 centimeter lang, en de zijden die de punt vormen zijn ongeveer 20 centimeter.
    TIP: knip een driehoek uit papier en gebruik deze als mal! Je kunt het papier op je deeg leggen en eromheen snijden met een scherp mes, of gebruik een pizzaroller
  • Als je het deeg in driehoeken hebt verdeeld, begin je met het maken van de uiteindelijke croissant vorm. Onder dit recept vind je een afbeelding die je precies laat zien hoe dit moet!
  • Herhaal dit voor alle driehoeken die je hebt gesneden.
  • Leg bakpapier op een bakplaat, en plaats hier de croissantjes op.
  • Smeer de croissantjes in met een klein laagje plantaardige melk.
  • Dek je croissants af met nog een laagje bakpapier en laat ze 60 minuten rusten.
  • Tijdens de laatste minuten kun je de oven vast voorverwarmen. Doe dit op 180 graden.
  • Als de oven is opgewarmd, haal je het bakpapier van de croissantjes af en plaats je de bakplaat in de oven.
  • De baktijd is 20 minuten.
    TIP: als je vindt dat je croissantjes te snel bruin worden, kun je ze afdekken met bakpapier.
  • Eet smakelijk!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Recept voor vegan croissantjes
Hoeveelheid per portie
Calories 457 Calories from Fat 234
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 26g40%
Saturated Fat 6g38%
Sodium 306mg13%
Potassium 91mg3%
Carbohydrates 47g16%
Fiber 1g4%
Sugar 4g4%
Protein 6g12%
Vitamin A 1530IU31%
Calcium 12mg1%
Iron 2.6mg14%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

De lekkerste vegan croissant maak je zelf!

Iedereen houdt toch van croissantjes op z’n tijd! Lekker met een goeie koffie. Met dit recept voor vegan croissantjes maak je ook indruk op je niet vegan vrienden, famillie en collega’s!
Deeg maken, rollen, bakken, en klaar!

Zijn croissantjes vegan?

Een vegan croissant is niet vanzelfsprekend. Het oorspronkelijke deeg is namelijk gemaakt met volle melk en romige boter. Door het gebruiken van dit recept voor plantaardige boter, ben je van dat probleem af! Hoewel een vegan croissant nog steeds aardig wat kcal bevat, is dit een stuk minder dan een croissant bereid met volle melk en roomboter!

Vegan croissant: Kopen of zelf maken?

Ben jij veganistisch gaan eten, maar zou je graag wat vaker croissants snoepen bij het ontbijt? Nederlandse supermarkten zoals de Albert Heijn en Jumbo verkochten croissantdeeg met een veganistisch keurmerk, maar haalden dit uit de schappen. Aldi prijst zijn deeg nog wel als veganistisch aan.

Wil jij zeker weten dat je deeg 100% vegan is, ga dan zelf aan de slag met bakken en rollen! Het croissantdeeg maken kost wat tijd, maar geloof ons: het is zeker de moeite waard.

Vond je de croissantjes heerlijk maar ben je nog opzoek naar andere lekkere ontbijt recepten? Wat dacht je van vegan roerei? Of heerlijke French toast voor op de zondag ochtend! Maar Vegan pannenkoeken mag je zeker ook niet vergeten! Waar heb jij zin in?

4.5 van 4 stemmen
Afdrukken

Recept voor vegan croissantjes

Wil jij als veganist nog steeds genieten van een croissantje? Probeer eens ons recept met plantaardige boter zonder palmolie!

Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken French
Trefwoord croissant, croissantjes, ontbijt
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 10 uur 30 minuten
Totale tijd 11 uur 20 minuten
Porties 9 croissaints
calorieën 457 kcal
Auteur Happy Vegan

Ingrediënten

  • 260 ml water
  • 14 gram gist
  • 500 gram bloem TIP: Je kunt hier ook kiezen voor speltbloem of amandelbloem
  • 1 snufje zout
  • 40 gram basterdsuiker
  • 360 gram vegan boter zie ons recept!
  • 1 scheutje plantaardige melk TIP: probeer eens een scheutje amandelmelk!

Instructies

  1. Doe het water, de gist en de suiker in een kom en meng met een garde of staafmixer.

  2. Voeg de bloem, 100 gram boter en een snufje zout toe en mix dit grof.

  3. Het is tijd om te kneden! Je kunt het mengsel ook tot deeg maken met een staafmixer met grove haken. Kneed niet te lang, je wilt het deeg wel luchtig houden

  4. Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek, en zet deze in de koelkast. Je laat hem hier minimaal 8 uur rijzen. Doe dit bijvoorbeeld ’s nachts.

  5. Je kunt de boter vast voorbereiden. Het overgebleven restje boter plaats je tussen twee vellen bakpapier.

  6. Rol met een deegroller de boter uit in een vierhoek van 20 bij 20 centimeter.

  7. Pak dit botervierkant in met huishoudfolie en leg bij je deeg in de koelkast.

  8. Als je deeg 8 uur lang heeft gerust, haal je eerst de boter uit de koelkast. Zorg ervoor dat hij goed koud, maar niet keihard is, als je er straks mee gaat werken.

  9. Bestrooi het keukenblad met bloem en leg hierop je deeg.

  10. Rol met de deegroller het deeg uit tot een rechthoek van 35 bij 20 centimeter.

  11. Plaats nu je plak met boter in het midden van de rechthoek.

  12. Vouw de lange zijden van de rechthoek naar binnen, zodat ze in het midden tegen elkaar komen.

  13. Druk alle zijkanten aan, zodat de boter er niet meer uit kan.

  14. Zorg dat je de lange zijde naar je toe gekeerd hebt en begin vanuit het midden je deeg tot een lange slang te rollen. Rol altijd vanuit het midden naar de einden toe!

  15. Verdeel de lange slang denkbeeldig in drieën (dus niet snijden!) en vouw deze delen zo, dat ze onder elkaar komen te liggen. De losse uiteinden van de slang, druk je aan het midden vast. De vorm wordt dus een rommelige, gevulde rechthoek, waarin de deegslangen tegen elkaar liggen.

  16. Wrap nu de van deegslangen gevormde rechthoek in keukenfolie en leg het in de koelkast voor 30 minuten.

  17. Als je het deeg na 30 minuten uit de koelkast haalt, ga je weer aan de slag met de deegroller. (Misschien heeft je keukenblad een nieuw laagje bloem nodig voor je gaat rollen!) Pak het deeg uit de folie en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 55 bij 20 centimeter.

  18. Wrap de rechthoek in keukenfolie en leg deze nog eens 60 minuten in de koelkast.

  19. Strooi voor je het deeg uit de koelkast haalt je keukenblad vast in met een nieuw laagje bloem.

  20. Haal het deeg uit de folie en het leg het op je met bloem bestrooide keukenblad. Je rolt het met de deegroller tot een iets dunnere plak van ongeveer 60 bij 23 centimeter. Zorg ervoor dat je deeg niet te dun wordt, maar maak het ook zeker niet te dik!

  21. Nu ga je de deegplak in driehoeken snijden. De driehoeken hebben de vorm van een pizzapunt. De korte kant is ongeveer 10 centimeter lang, en de zijden die de punt vormen zijn ongeveer 20 centimeter.

    TIP: knip een driehoek uit papier en gebruik deze als mal! Je kunt het papier op je deeg leggen en eromheen snijden met een scherp mes, of gebruik een pizzaroller

  22. Als je het deeg in driehoeken hebt verdeeld, begin je met het maken van de uiteindelijke croissant vorm. Onder dit recept vind je een afbeelding die je precies laat zien hoe dit moet!

  23. Herhaal dit voor alle driehoeken die je hebt gesneden.

  24. Leg bakpapier op een bakplaat, en plaats hier de croissantjes op.

  25. Smeer de croissantjes in met een klein laagje plantaardige melk.

  26. Dek je croissants af met nog een laagje bakpapier en laat ze 60 minuten rusten.

  27. Tijdens de laatste minuten kun je de oven vast voorverwarmen. Doe dit op 180 graden.

  28. Als de oven is opgewarmd, haal je het bakpapier van de croissantjes af en plaats je de bakplaat in de oven.

  29. De baktijd is 20 minuten.

    TIP: als je vindt dat je croissantjes te snel bruin worden, kun je ze afdekken met bakpapier.

  30. Eet smakelijk!

vegan croissantjes vouwen doe je zo!

hoe vouw ik een croissant
Veerle de Boer

Ik maak me zorgen. Om de natuur waarin jij leeft, maar ook om jou. Wist je dat veel gezondheidsklachten te voorkomen zijn door over te stappen op een plantaardig dieet? Bovendien, de wereld om ons heen veranderd en daar kunnen wij samen iets aan doen. Of jij nu vleesloze dag invoert, flex-vegan wordt of er helemaal voor gaat: alle kleine beetjes helpen. Ik help je graag een beetje bewuster te leven. Graag gedaan :)

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie