Veganistisch bananenbrood (YUM)

Bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond. Lekker als tussendoortje, ontbijt of lunch! Lekker hoor!
  • Vegan Lunch
  • 6 mensen
  • 50g koolhydraten
50g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren bloem
  • 2 rijpe bananen
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 mespunt zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 40 gram dadelsiroop Optioneel

Ei-vervanger

  • 2 el lijnzaad
  • 2 el water

Instructies

  • Voeg de gemalen lijnzaad en water bij elkaar en laat het 10-15 minuten weken.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Prak (of blend) de banaan fijn en laat even staan.
  • Mix in een grote kom de volkoren bloem, bakpoeder, zout, baking soda, kaneel en optioneel de dadelsiroop (voor de zoetekauw).
  • Meng de geprakte banaan en de eivervanger bij het mengsel van bloem en kneed het goed door elkaar tot het een compacte massa is geworden.
  • Het deeg zal plakkerig en hard zijn, maar dat komt goed. Je hoeft dus geen water toe te voegen.
  • Giet het mengsel in het cakeblik en bak het bananenbrood af in 50 minuten. Het deeg zal iets gaan rijzen, maar het is normaal dat het niet zo luchtig wordt als een cake en dus niet zo hoog wordt als je misschien gewend bent.
  • Haal het bananenbrood uit de oven en kijk met een prikker of de binnenkant gaar is. Laat het nog even een paar minuten afkoelen.
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Veganistisch bananenbrood
Hoeveelheid per portie
Calories 218
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Sodium 89mg4%
Potassium 400mg11%
Carbohydrates 50g17%
Fiber 7g29%
Sugar 13g14%
Protein 5g10%
Vitamin A 25IU1%
Vitamin C 3.4mg4%
Calcium 24mg2%
Iron 1.3mg7%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Je hebt nog wat bananen (bijna bruin) liggen en weet niet wat je ermee moet… Weggooien is zonde! Een veganistisch bananenbrood dé oplossing! Zó gemaakt, makkelijk een plakje bij het ontbijt of bij de lunch, best gezond en echt super lekker!

Bananenbrood als gezond tussendoortje

Bananenbrood is eigenlijk een meer soort cake maar het vervangt de witte suikers met banaan, dat is al een héle verbetering! Al die geraffineerde suikers brengen namelijk je bloedsuikerspiegel uit balans. Daarnaast bevat een cake uit de supermarkt dierlijke producten zoals ei en melk. Als we dat gemakkelijk zouden kunnen vermijden zou dat heel fijn zijn!

bananen bananenbrood

Naast dat bananen het 2e meest gegeten fruit van Nederland is, is banaan ook nog eens super gezond! Het is een van de meest alkalische voedsels die je kunt vinden. Dierlijke producten en bewerkte producten zijn juist acidisch (zuur) en verzuren het lichaam wat leidt tot verhoogde ontstekingen en dus allerlei ziektebeelden. Veganistisch eten is juist heel alkalisch en verlaagd de ontstekingswaardes in het lichaam, erg gezond dus!

Meer weten over de rol van koolhydraten en vezels in een vegan dieet? Klik op de link om alles te weten te komen.

Tips voor jouw bananenbrood

Een goed bananenbrood is stevig (een beetje zoals cake dus) maar ook smeuïg door de banaan. Je kunt wel iets van suiker toevoegen om het zoeter te maken, maar slimmer is om (over)rijpe bananen te gebruiken die zijn namelijk het zoetst en ik eet die niet graag zo!

Laatste tip is om de saté prikker test te doen om te kijken of het bananenbrood goed gaar is, steek tegen het einde een satéprikker in de cake en komt die er nat uit dan kan die nog gaarder, máár hij zal dus altijd natter zijn dan een normale cake!

Meer Vegan Inspiratie nodig?

Banaan is je vegan vriend, probeer deze vegan bananen pannenkoeken bijvoorbeeld eens! Of wat dacht je van deze bananen basis milkshake, de basis voor al je milkshake recepten. En eigenlijk moet je ook onze meest populaire taart recepten bekijken, geen taart die je niet ook vegan kunt maken.

4.75 van 4 stemmen
Afdrukken

Veganistisch bananenbrood

Bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond. Lekker als tussendoortje, ontbijt of lunch! Lekker hoor!

Gang lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans/Brits
Trefwoord banaan, bananenbrood
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 6 mensen
calorieën 218 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren bloem
  • 2 rijpe bananen
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 mespunt zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 40 gram dadelsiroop Optioneel

Ei-vervanger

  • 2 el lijnzaad
  • 2 el water

Instructies

  1. Voeg de gemalen lijnzaad en water bij elkaar en laat het 10-15 minuten weken.

  2. Verwarm de oven voor op 150 graden.

  3. Prak (of blend) de banaan fijn en laat even staan.

  4. Mix in een grote kom de volkoren bloem, bakpoeder, zout, baking soda, kaneel en optioneel de dadelsiroop (voor de zoetekauw).

  5. Meng de geprakte banaan en de eivervanger bij het mengsel van bloem en kneed het goed door elkaar tot het een compacte massa is geworden.

  6. Het deeg zal plakkerig en hard zijn, maar dat komt goed. Je hoeft dus geen water toe te voegen.

  7. Giet het mengsel in het cakeblik en bak het bananenbrood af in 50 minuten. Het deeg zal iets gaan rijzen, maar het is normaal dat het niet zo luchtig wordt als een cake en dus niet zo hoog wordt als je misschien gewend bent.

  8. Haal het bananenbrood uit de oven en kijk met een prikker of de binnenkant gaar is. Laat het nog even een paar minuten afkoelen.

Meike Wessels

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord