Tofu, lekker! 5 bereidingen die je zullen verrassen

  • Vegan Desserts
tofu blok recepten gerechten
Voeg toe aan favorieten
Voedingswaarden
Tips

Wie kent het niet inmiddels? Tofu is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een heerlijk en eiwitrijk alternatief voor vlees. Vroeger vooral bekend als iets voor geiten-wollen-sokken types. ‘Een smakeloos stuk schoenzool’. Zomaar een loze, maar veel gehoorde kreet. Ja, je moet wel even weten hoe je tofu het lekkerst bereid. Volgens velen is tofu lastig om lekker en vooral smaakvol klaar te maken. Het zou tijdrovend zijn en moeilijk om het smaakvol te krijgen? Deze 5 bereidingen voor tofugerechten gaan je zeker verrassen!

Wat is tofu eigenlijk?

Tofu is afkomstig uit Azië. In China wordt het veel gebruikt, maar ook in Indonesië. Waar het als tahoe door het leven gaat. Het is al even genoemd: Tofu is eiwitrijk, bevat weinig calorieën, is rijk aan mineralen waaronder calcium, ijzer en magnesium en vitamine B1, B2 en B3.

“Eiwit! Ik wil graag meer weten over eiwit in een vegan dieet” Lees dan snel verder.

Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Net als kaas zeg maar. Je hebt verschillende varianten. Zo heb je hele zachte tofu (zijde), maar ook juist stevige. De eerste variant leent zich uitstekend voor soepen, sauzen of pasta’s. De tweede variant is heel goed te gebruiken in wok gerechten, waarbij je kan variëren met lekkere smaken en bereidingen. De manieren van tofu bereiden zijn eindeloos. Hieronder vijf tofu gerechten die je zullen verrassen!

Bang dat soja niet zo goed voor je is? Daar zitten toch oestrogeen hormonen in? Lees hier alles over Soja!

 

1. Knapperig uit de oven

Tofu wordt in wok gerechten vaak in olie gebakken, maar wist je dat je het ook heel gemakkelijk in de oven kunt bereiden? Door het roosteren (na marineren) in de oven, wordt het bovendien super knapperig. Je kan het de tofu zowel warm als koud eten. Lekker door salades of door gegrilde groenten!

Gebakken Tofu Power Bowl
Buddha Bowl's zijn er om een positieve impact te maken op de wereld en op je gezondheid. Deze bowl zit dan ook barstensvol met nutriënten, je zult je vol voelen, maar niet zwaar!
Check out this recipe

 

2. Breakfast bowl

Tofu wordt vaak geassocieerd met avondeten. Maar wist je dat het ook heerlijk is als ‘breakfast bowl’. Een lekkere combinatie is: plantaardige yoghurt, kiwi in plakjes, een appel in schijfjes, een banaan in plakjes, amandelschaafsel en een schepje matcha met tofu blokjes.

Superfood ontbijtbowl
We hebben een superfood ontbijtbowl gemaakt, zo start jij de dag vol energie en heb je genoeg micro en macro nutriënten binnen gekregen om happy de dag te beginnen!
Check out this recipe

 

3. Say Yuba, say Soja

Yuba is een restproduct van tofu. Of eigenlijk ook wel: tofu-vel. Net als bij het koken van melk, ontstaat er bij het koken van de sojamelk een vel. Dit laatste is dus Yuba. En kent eveneens zijn oorsprong in Azië; China, Japan, Korea. Voor ons wellicht nieuw, in genoemde landen echter al eeuwen bekend.

Het fijne van deze vellen is, is dat ze goed gebruikt kunnen worden als ‘wrap’. Je kunt ze naar hartenlust vullen en vervolgens opvouwen. Waarna je de Yuba ‘wrap’ kunt stomen óf bakken (crisp!). Ook worden er van Yuba slierten gemaakt. Op z’n Italiaans (pasta) of Aziatisch (noedels). De textuur leent zich er uitstekend voor. Kortom, lekker als je eens wil variëren met pasta of noedels. Waar is het verkrijgbaar, vraag je je wellicht af? De betere toko verkoopt het, ook online worden er verschillende varianten voor uiteenlopende toepassingen aangeboden.

Kan je het in de Toko niet gelijk vinden? Misschien kennen ze het hier wel onder een andere naam, bijvoorbeeld: tofuvellen, tofubladen, bean curd skins, gedroogde tahoevellen, yuba (Japan), phù chúc (Vietnam) of dried beancurd.

Mihoen noodle bowl met yuba
Heerlijk en makkelijke mihoen noodle bowl met yuba, hoisin en paddestoelen! Hmm!
Check out this recipe

 

4. Scrambled Tofu

Geen scrambled eggs, maar scrambled tofu. Afhankelijk van de kruiden en bereiding als ontbijt (kaneel, vegan yoghurt, rozijnen en vanille) of avondeten (kerrie, sjalotjes, cayennepeper, zeezout) te gebruiken. Natuurlijk hangt het ook af van jouw persoonlijke smaak. Het idee van dit gerecht, is dat je de tofu eerst laat uitlekken voordat je het gaat verbrokkelen. ‘Breng her daarna op smaak’ en wees daar vooral niet zuinig mee 😉

Vegan roerei
Eindelijk een ei-gerecht die echt naar ei proeft! Probeer dit Vegan roerei gerecht nu. Niet te veel ingredienten, niet te moeilijk om te maken. Wat wel aan te raden is om Kala Namak (zwavelzout) te gebruiken. Een wat ongebruikelijk ingredient, maar het geeft dat typische ei smaakje (zwavel) aan het gerecht!

Check out this recipe

 

5. Tosti lovers

Je kunt tofu ook verkruimelen en verwerken tot een soort van pasta. Variëren kun je leren. Restjes van de vorige avond of allerlei ander dingen die je nog in de koelkast vindt, zijn vaak goed te gebruken. Denk aan avocado, groenten zoals bieten, spinazie, wortel met (verse) kruiden of vegan kaas, vegan mayo etc. Doe alles tussen een broodje en in het tosti-ijzer. Even wachten én je hebt een heerlijke goudbruine tosti.

Smakelijk!

Tofu op toast
Hartig ontbijt, of een makkelijke lunch, wat dacht je van tofu op toast?! Dit zijn van die makkelijke eiwit knallers! Vult goed en erg lekker.
Check out this recipe
Orly Vlot

Hoi, Orly hier Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op internet?

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord