Shepherds pie recept! Een Vegan Shepherdess

Deze Vegan Shepherd's pie is super lekker, glutenvrij en ook rijk aan groente.
  • Vegan Diner
  • 2 personen
  • 69g koolhydraten
Shepherds pie 69g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Paddenstoelen Boullion

  • 1680 ml water
  • 250 gram witte champignons
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook

De vulling

  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 middelgrote gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Himalayan/ zeezout voor de smaak
  • 1 middelgrote wortel
  • 120 ml TPE getextureerd plantaardig eiwit en 80 ml champignonboullion
  • 50 gram bevroren maïs
  • 50 gram bevroren erwten
  • 1/2 tl Himalayan/ zeezout
  • 2 eetlepels champignonbouillon
  • 120 ml champignonboullion
  • 1 romatomaat
  • 1 el tomatenpasta
  • 2 el rode wijn (of rode kookwijn)
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 1 vers salieblad
  • 2 tl natriumarme sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookte paprika
  • Een paar hagelslag gemalen peper

Aardappelpuree

  • 1 grote russet aardappel
  • 3 el ongezoete amandelmelk
  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl Himalaya/zeezout
  • gemalen peper voor smaak
  • Italiaanse kruiden voor smaak
  • een beetje gerookte paprika voor smaak

Instructies

De paddenstoelen boullion

  • 1. Snijd de champignons, ui en knoflook in kleine plakjes en doe deze in een middelgrote/grote pan en vul deze met 7 kopjes water.
  • 2. Dek het deksel af en breng het voor 15 minuten aan de kook. Draai het gaspitje naar een medium stand en laat het 2 uur sudderen.

De vulling

  • 1.Snijd de ui, knoflook en wortel in kleine blokjes. Doe de in blokjes gesneden ui en knoflook in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout. Hou de wortel even apart.
  • 2. Meet ook de maïs en erwten en doe ze in een kom om te ontdooien.
  • 3. Als de champignonbouillon klaar is ( hij moet nog heel heet zijn), laat je de getextureerd plantaardig eiwit in een kom zitten en giet je er 80 ml bouillon overheen. Laat het rehydrateren en zet het opzij.
  • 4. Draai het gas onder een koekenpan op hoog-middelhoog. Bak de uien en knoflook ongeveer 10 minuten, roer de hele tijd en voeg vervolgens de in blokjes gesneden wortelen toe. Roer en laat het 5 minuten koken. In dit stadium zou het bruin moeten zijn geworden en zouden wortels er zachter uit moeten zien. Voeg de getextueerde plantaardig eiwit toe, roer en kook nog 5 minuten.
  • 5. Voeg gedurende deze tijd de 120ml en de 2 eetlepels champignonbouillon toe aan de blender. Snijd de Roma-tomaat in 5-6 plakjes en gooi deze ook in de blender, samen met de tomatenpuree, rode wijn (of rode kookwijn) en aardappelmeel. Meng tot de vloeistof volledig glad is.
  • 6. Voeg na het koken van de plantaardige eiwit gedurende 5 minuten de maïs, erwten en zout toe. Roer vaak en laat het 1 minuut koken en voeg vervolgens de vloeistof toe die je net in de blender hebt gemaakt.
  • 7. Terwijl de groenten een minuut of twee met de vloeistof koken, verwijder je de stengels van de kruiden (rozemarijn, tijm) en breek je deze in afzonderlijke bladeren.
  • 8. Hak de salie ook in stukken. Gooi alle kruiden in de koekenpan. Voeg vervolgens de laatste ingrediënten toe, waaronder de sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder, paprika en peper. Kook een laatste 4-5 minuten tot alles heel mooi gemengd is en zet het vuur uit.

De aardappelpurree

  • 1. Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint. Anders wacht je even. Schil de aardappelen en snijd deze grof in blokjes. De stukken hoeven niet erg klein te zijn. Vul voldoende water om de aardappelen in een kleine pan te bedekken.
  • 2. Zet het vuur hoog en breng de aardappelen aan de kook, wat 5-7 minuten duurt. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10-12 minuten sudderen tot de aardappelen zacht zijn om door te prikken met een vork.
  • 3. Giet de aardappelen af en gebruik een aardappelstamper (geen blender of keukenmachine gebruiken) om de aardappelen te pureren. Zodra de aardappelen goed gepureerd zijn.
  • 4. Voeg de amandelmelk, olijfolie, knoflookpoeder, zout en een paar hagelslag gemalen peper toe en meng het allemaal tot er geen klonten meer zijn.

Voorverwarm de oven op 200°C.

  • 1. Spuit een beetje antiaanbakolie op een ovenschaal. Schep de taartvulling op de bodem en strijk het gelijkmatig met een lepel uit.
  • 2. Schep de aardappelpuree erop en strijk ook dat gelijkmatig uit.
  • 3. Voeg vervolgens helemaal bovenaan een scheutje peper, Italiaanse kruidenkruiden en gerookte paprika toe. Gebruik een vork om er wat kleine decoratieve lijntjes aan te brengen. Spuit er een beetje bakolie op.
  • 4. Bak ongeveer 30 minuten in de oven en zet de oven vervolgens ongeveer 4 minuten op vlees of hete lucht om de bovenkant iets sneller bruin te maken.
    Als je boullion over hebt, kun je die bewaren voor een ander gerecht.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Shepherd’s pie
Hoeveelheid per portie
Calories 448 Calories from Fat 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 3g5%
Carbohydrates 69g23%
Protein 41g82%
Iron 10mg56%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Wie kent hem niet? de klassieke ovenschotel uit Engeland en Ierland. De shepherd’s pie! Ze zitten altijd vol vlees. Maar wist je dat je hem ook makkelijk Vegan kan maken Het heeft zelfs een eigen naam gekregen: De shepherdess pie! Daar zullen ook de non-vegans van smullen!

Hebben herders de Shepherds pie bedacht?

Een Shepherd’s pie wordt ook wel een Cottage pie genoemd en kent ongelofelijk veel varianten. Deze eeuwenoude ovenschotel wordt in zijn klassieke vorm met runder of lamsgehakt als basisingrediënt en aardappelpurre, uien en soms kaas gemaakt. Deze pie werd door de armere of zuinige bewoners werd gebruikt om restjes van voedsel te verwerken om zo geen eten te verspillen.
Tegenwoordig is de populaire Shepherd’s pie ook in andere delen van de wereld te vinden. Vooral de manieren waarop de vulling wordt gemaakt zijn oneindig.

Hoe gezond zijn uien?

In deze cottage of Shepherd’s pie zitten oorspronkelijk veel uien in. Maar een uitje is meer dan alleen een smaakmaker in dit of in andere maaltijden. Deze bescheiden uitziende groente bevat namelijk veel meer voedingsstoffen dan je zou denken. En het is een perfecte bestrijder tegen griep -en verkoudsheidsvirussen! Dus ook voor bacterie- infecties!
Er zijn verschillende uiensoorten zoals de gewone ui, de lente ui, rode, witte en de zoete ui. Elk van deze soorten bevat ongelofelijk veel voedingsvezels, vitamines en helende eigenschappen. Zo helpen met name de rode uien bij het reguleren van het cholesterol. Een gezonde Shepherd’s pie, dus.

Uien kwaliteiten voor je lichaam:

  • Goed voor je bloeddruk.
  • Beschermt je hart en bloedvaten.
  • Ontstekingsremmend.
  • Verlaagd de kans op verschillende kankersoorten.
  • Versterken je tandvlees -en glazuur.
  • Gaat botontkalking tegen.

Andere mooie vleesvervangende recepten?

Deze Shepherds pie is samen met andere groente een echte voedingsbron, die je meteen een gezondheidsboost geeft. Wij hebben echte toffe vleesvervangende recepten die je kunt proberen zoals deze Vegan Burrito! Of wat dacht je van de Vegan spekjes. Maar laten wij ook onze andere pie- variaties niet vergeten. Vooral onze Pecan pie is een aanrader om in de mooie zomerdagen op tafel te zetten. Er zijn nog genoeg andere heerlijke vleesvervangende gerechten om te proeven.

Shepherds pie
0 van 0 stemmen
Afdrukken

Shepherd’s pie

Deze Vegan Shepherd's pie is super lekker, glutenvrij en ook rijk aan groente.

Gang Diner
Keuken Engels, Iers
Trefwoord aardappel, ui, vegan, vleesvervanger
Voorbereidingstijd 2 uur 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 38 minuten
Totale tijd 3 uur 53 minuten
Porties 2 personen
calorieën 448 kcal

Ingrediënten

Paddenstoelen Boullion

  • 1680 ml water
  • 250 gram witte champignons
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook

De vulling

  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 middelgrote gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Himalayan/ zeezout voor de smaak
  • 1 middelgrote wortel
  • 120 ml TPE getextureerd plantaardig eiwit en 80 ml champignonboullion
  • 50 gram bevroren maïs
  • 50 gram bevroren erwten
  • 1/2 tl Himalayan/ zeezout
  • 2 eetlepels champignonbouillon
  • 120 ml champignonboullion
  • 1 romatomaat
  • 1 el tomatenpasta
  • 2 el rode wijn (of rode kookwijn)
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 1 vers salieblad
  • 2 tl natriumarme sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookte paprika
  • Een paar hagelslag gemalen peper

Aardappelpuree

  • 1 grote russet aardappel
  • 3 el ongezoete amandelmelk
  • 1 el extra lichte olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl Himalaya/zeezout
  • gemalen peper voor smaak
  • Italiaanse kruiden voor smaak
  • een beetje gerookte paprika voor smaak

Instructies

De paddenstoelen boullion

  1. 1. Snijd de champignons, ui en knoflook in kleine plakjes en doe deze in een middelgrote/grote pan en vul deze met 7 kopjes water.

  2. 2. Dek het deksel af en breng het voor 15 minuten aan de kook. Draai het gaspitje naar een medium stand en laat het 2 uur sudderen.

De vulling

  1. 1.Snijd de ui, knoflook en wortel in kleine blokjes. Doe de in blokjes gesneden ui en knoflook in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout. Hou de wortel even apart.

  2. 2. Meet ook de maïs en erwten en doe ze in een kom om te ontdooien.

  3. 3. Als de champignonbouillon klaar is ( hij moet nog heel heet zijn), laat je de getextureerd plantaardig eiwit in een kom zitten en giet je er 80 ml bouillon overheen. Laat het rehydrateren en zet het opzij.

  4. 4. Draai het gas onder een koekenpan op hoog-middelhoog. Bak de uien en knoflook ongeveer 10 minuten, roer de hele tijd en voeg vervolgens de in blokjes gesneden wortelen toe. Roer en laat het 5 minuten koken. In dit stadium zou het bruin moeten zijn geworden en zouden wortels er zachter uit moeten zien. Voeg de getextueerde plantaardig eiwit toe, roer en kook nog 5 minuten.

  5. 5. Voeg gedurende deze tijd de 120ml en de 2 eetlepels champignonbouillon toe aan de blender. Snijd de Roma-tomaat in 5-6 plakjes en gooi deze ook in de blender, samen met de tomatenpuree, rode wijn (of rode kookwijn) en aardappelmeel. Meng tot de vloeistof volledig glad is.

  6. 6. Voeg na het koken van de plantaardige eiwit gedurende 5 minuten de maïs, erwten en zout toe. Roer vaak en laat het 1 minuut koken en voeg vervolgens de vloeistof toe die je net in de blender hebt gemaakt.

  7. 7. Terwijl de groenten een minuut of twee met de vloeistof koken, verwijder je de stengels van de kruiden (rozemarijn, tijm) en breek je deze in afzonderlijke bladeren.

  8. 8. Hak de salie ook in stukken. Gooi alle kruiden in de koekenpan. Voeg vervolgens de laatste ingrediënten toe, waaronder de sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder, paprika en peper. Kook een laatste 4-5 minuten tot alles heel mooi gemengd is en zet het vuur uit.

De aardappelpurree

  1. 1. Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint. Anders wacht je even. Schil de aardappelen en snijd deze grof in blokjes. De stukken hoeven niet erg klein te zijn. Vul voldoende water om de aardappelen in een kleine pan te bedekken.

  2. 2. Zet het vuur hoog en breng de aardappelen aan de kook, wat 5-7 minuten duurt. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10-12 minuten sudderen tot de aardappelen zacht zijn om door te prikken met een vork.

  3. 3. Giet de aardappelen af en gebruik een aardappelstamper (geen blender of keukenmachine gebruiken) om de aardappelen te pureren. Zodra de aardappelen goed gepureerd zijn.

  4. 4. Voeg de amandelmelk, olijfolie, knoflookpoeder, zout en een paar hagelslag gemalen peper toe en meng het allemaal tot er geen klonten meer zijn.

Voorverwarm de oven op 200°C.

  1. 1. Spuit een beetje antiaanbakolie op een ovenschaal. Schep de taartvulling op de bodem en strijk het gelijkmatig met een lepel uit.

  2. 2. Schep de aardappelpuree erop en strijk ook dat gelijkmatig uit.

  3. 3. Voeg vervolgens helemaal bovenaan een scheutje peper, Italiaanse kruidenkruiden en gerookte paprika toe. Gebruik een vork om er wat kleine decoratieve lijntjes aan te brengen. Spuit er een beetje bakolie op.

  4. 4. Bak ongeveer 30 minuten in de oven en zet de oven vervolgens ongeveer 4 minuten op vlees of hete lucht om de bovenkant iets sneller bruin te maken.

    Als je boullion over hebt, kun je die bewaren voor een ander gerecht.

Ymke
Compleet Vegan Programma met 90 Recepten & boordevol Inspiratie

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie