Het beste mangochutney recept; lekker zoet en kruidig!

Heerlijke mango chutney, goed voor bij curry maar ook lekker bij andere gerechten!
  • Vegan Diner
  • 2 potjes
  • 183g koolhydraten
mango chutney 183g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 3 mango's
  • 60 ml appelcider azijn
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 tl kruidnagel
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl rode chilipeper
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 8 peperkorrels
  • 2 tl nigellazaad
  • 1/2 tl zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 duimbreed gember

Instructies

  • Verhit 5 minuten de azijn met de kruiden en suiker in een sauspan op gemiddelde warmte.
  • Voeg de mango (in blokjes) hieraan toe en ook de knoflook en gember. Laat zachtjes pruttelen voor 15-20 minuten. Blijf roeren zodat het niet aan de bodem blijft plakken.
  • Als je de chutney in een gesteriliseerde pot doet kun je het na het afkoelen tot 4 weken bewaren in de koelkast. (Het lekkerste is hij na 2/3 dagen.)
...
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Mango chutney
Hoeveelheid per portie
Calories 720 Calories from Fat 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 3g5%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 402mg17%
Potassium 1087mg31%
Carbohydrates 183g61%
Fiber 11g46%
Sugar 150g167%
Protein 5g10%
Vitamin A 6823IU136%
Vitamin C 226mg274%
Calcium 68mg7%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Ben je opzoek naar een heerlijk chutney recept? Wij hebben deze supergave mangochutney! Heerlijk gekruid, toch zoet, er erg lekker voor bij Aziatische gerechten!

Wat is chutney eigenlijk?

Chutney komt oorspronkelijk (rond 1600) uit India en Pakistan. Het is eigenlijk een soort vruchtenpuree met hieraan specerijen, azijn en tamarinde toegevoegd. De vruchten (en tegenwoordig vaak ook suiker om het langer te kunnen bewaren) geven chutney een erg zoet karakter, maar het azijn geeft het een stevig zuurtje. De specerijen maken het erg kruidig en soms zelfs wat scherp.

Wij gebruiken kokosbloesemsuiker om het wat zoeter te maken. Is dat wel gezond dan? Nou, kokosbloesemsuiker bevat wat micronutriënten zoals mineralen en antioxidanten. Het bevat ook een vezel genaamd inuline die ervoor zorgt dat de suiker langzamer wordt opgenomen. Hierdoor scoort het lager op de glycemische index en is het in ieder geval een stuk beter dan tafelsuiker!

Af en toe zoetstoffen toevoegen vinden wij niet erg. Ben je niet van plan de chutney lang te bewaren, dan kun je deze ook uit de chutney laten!

Is de Mango dan wel gezond in de chutney?

Absoluut! Mango is super gezond. Zo is Mango hoog in antioxidanten, waaronder super antioxidant mangiferin die superkrachtig is! Mango boost je afweersysteem (door alle vitamines A, B, C, K en E), het verbetert je hart functie. Het helpt het verteringssysteem en het verbetert huid en haar door de hoge hoeveelheid aan vitamine A, C en antioxidanten.

Heerlijk die Mango chutney! Maar waar eet ik het bij?

Wij vinden de mango chutney heerlijk bij een vegan curry met flespompoen massaman, in een buddha bowl (in plaats van de pindasaus) of bij deze super lekkere curry burgers!

0 van 0 stemmen
Afdrukken

Mango chutney

Heerlijke mango chutney, goed voor bij curry maar ook lekker bij andere gerechten!

Gang Bijgerecht, dip
Keuken asian, India, Indian
Trefwoord chutney, mango
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 potjes
calorieën 720 kcal

Ingrediënten

  • 3 mango's
  • 60 ml appelcider azijn
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 tl kruidnagel
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl rode chilipeper
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 8 peperkorrels
  • 2 tl nigellazaad
  • 1/2 tl zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 duimbreed gember

Instructies

  1. Verhit 5 minuten de azijn met de kruiden en suiker in een sauspan op gemiddelde warmte.

  2. Voeg de mango (in blokjes) hieraan toe en ook de knoflook en gember. Laat zachtjes pruttelen voor 15-20 minuten. Blijf roeren zodat het niet aan de bodem blijft plakken.

  3. Als je de chutney in een gesteriliseerde pot doet kun je het na het afkoelen tot 4 weken bewaren in de koelkast. (Het lekkerste is hij na 2/3 dagen.)

Orly Vlot

Orly Vlot is het brein achter Happy Vegan. In 2011 werd Orly pescetariër, in 2012 vegetariër, en in 2013 startte hij met 100% plantaardig eten. Veganisme werd in de jaren erna zijn levensstijl; voor de dieren, voor het milieu, maar ook zijn persoonlijke gezondheid. Orly staat graag in de keuken en experimenteert veel met de laatste trendy vegan recepten. Hij heeft ook 10 jaar horeca ervaring; als gastheer, barista en sommelier. Hier heeft hij kennis opgedaan over producten, geleerd over smaakbeleving maar vooral over wat mensen lekker vinden. Zijn interesse in lekker eten breidde zich uit naar interesse in diëtiek en voedingskunde. Zo heeft hij onder andere aan de Universiteit van Wageningen vakken gevolgd, leest hij graag boeken over voeding, en is hij op de hoogte van de laatste statistieken. Vanuit deze ervaringen heeft Orly inmiddels ook meegeschreven aan 6 verschillende boeken. Maar het liefst deelt hij gewoon lekkere recepten waar hij iets leuks over kan vertellen en die dan ook nog vegan zijn. Zo helpt hij mensen een stapje te maken naar een groenere levensstijl.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord