WIL JE MIJN 10 BESTE VEGAN BEGINNER RECEPTEN?
Het beste mangochutney recept; lekker zoet en kruidig!
- Vegan Diner
-
2 potjes
- 183g koolhydraten
Ingrediënten
- 3 mango's
- 60 ml appelcider azijn
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 1 tl kruidnagel
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl rode chilipeper
- 1/4 tl cayennepeper
- 8 peperkorrels
- 2 tl nigellazaad
- 1/2 tl zout
- 1 teen knoflook
- 1 duimbreed gember
Instructies
- Verhit 5 minuten de azijn met de kruiden en suiker in een sauspan op gemiddelde warmte.
- Voeg de mango (in blokjes) hieraan toe en ook de knoflook en gember. Laat zachtjes pruttelen voor 15-20 minuten. Blijf roeren zodat het niet aan de bodem blijft plakken.
- Als je de chutney in een gesteriliseerde pot doet kun je het na het afkoelen tot 4 weken bewaren in de koelkast. (Het lekkerste is hij na 2/3 dagen.)
Ben je opzoek naar een heerlijk chutney recept? Wij hebben deze supergave mangochutney! Heerlijk gekruid, toch zoet, er erg lekker voor bij Aziatische gerechten!
Wat is chutney eigenlijk?
Chutney komt oorspronkelijk (rond 1600) uit India en Pakistan. Het is eigenlijk een soort vruchtenpuree met hieraan specerijen, azijn en tamarinde toegevoegd. De vruchten (en tegenwoordig vaak ook suiker om het langer te kunnen bewaren) geven chutney een erg zoet karakter, maar het azijn geeft het een stevig zuurtje. De specerijen maken het erg kruidig en soms zelfs wat scherp.
Wij gebruiken kokosbloesemsuiker om het wat zoeter te maken. Is dat wel gezond dan? Nou, kokosbloesemsuiker bevat wat micronutriënten zoals mineralen en antioxidanten. Het bevat ook een vezel genaamd inuline die ervoor zorgt dat de suiker langzamer wordt opgenomen. Hierdoor scoort het lager op de glycemische index en is het in ieder geval een stuk beter dan tafelsuiker!
Af en toe zoetstoffen toevoegen vinden wij niet erg. Ben je niet van plan de chutney lang te bewaren, dan kun je deze ook uit de chutney laten!
Is de Mango dan wel gezond in de chutney?
Absoluut! Mango is super gezond. Zo is Mango hoog in antioxidanten, waaronder super antioxidant mangiferin die superkrachtig is! Mango boost je afweersysteem (door alle vitamines A, B, C, K en E), het verbetert je hart functie. Het helpt het verteringssysteem en het verbetert huid en haar door de hoge hoeveelheid aan vitamine A, C en antioxidanten.
Heerlijk die Mango chutney! Maar waar eet ik het bij?
Wij vinden de mango chutney heerlijk bij een vegan curry met flespompoen massaman, in een buddha bowl (in plaats van de pindasaus) of bij deze super lekkere curry burgers!
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.