Homemade Vegan Dashi voor al jouw Aziatische gerechten

Hoe maak je zelf een lekkere dashi (Aziatische bouillon)
We hebben 3 verschillende gemaakt, zodat jij de beste dashi kunt maken voor jouw gerecht!
  • Vegan Diner
  • 4
  • 2g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

Kombu dashi

  • 1 l water
  • 20 gram kombu

Shiitake dashi

  • 2 l water
  • 75 gram shiitake
  • 10 gram kombu

Zongedroogde daikon dashi

  • 1 l water
  • 10 gram kombu
  • 12 gram zongedroogde daiku

Instructies

Kombu dashi

  • Warme methode (voor sterke dashi): week de dashi een uur in het water, verwarm hierna tot 60 graden voor 30 minuten, zeef de kombu eruit.
  • Koude methode (voor een zachte dashi): voeg de kombu toe aan het water en laat een dag trekken, zeef de kombu eruit.

Shiitake dashi

  • Maak 1 liter kombu dashi met de koude of warme methode
  • Voeg de shiitake toe aan 1 liter water en laat 6 uur weken, zeef de shiitake eruit en knijp de paddenstoelen uit. Voeg de twee aftreksels samen.

Zongedroogde daikon dashi

  • Week de kombu en zongedroogde daikon een dag in 1 liter water, zeef vervolgens
Voedingswaarden
Voedingswaarden
dashi
Hoeveelheid per portie
Calories 11 Calories from Fat 9
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Fat 1g2%
Saturated Fat 1g6%
Sodium 75mg3%
Potassium 57mg2%
Carbohydrates 2g1%
Fiber 1g4%
Sugar 1g1%
Protein 1g2%
Calcium 47mg5%
Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dashi is aan Japanse bouilon, perfect voor al jouw Aziatische gerechten! Wij hebben een aantal verschillende recepten voor je uitgewerkt zodat jij altijd de perfecte dashi hebt!

Dashi is niet altijd Vegan, er wordt in de Japanse keuken regelmatig Tonijn aan toegevoegd. Gelukkig kent de Japanse keuken ook Vegan variaties, namelijk op basis van shiitake, kombu en daikon .

Waarom niet gewoon Dashi kopen in de Toko?

Dat kan zeker, ze hebben dit gewoon in poedervorm in de schappen liggen, en het zal je zeker tijd besparen (ook al wel het kost misschien veel tijd om te trekken, maar jij kunt natuurlijk gewoon andere dingen doen in de tussentijd)
Wat je echter vaak ziet in de Aziatische keuken is dat er MSG (monosodium glutamaat) wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een heerlijke umami smaak die we graag terug zien in een Dashi. Alleen niet iedereen wil MSG eten (als je dat wel wil, moet je dat zelf weten natuurlijk)
Hierom hebben wij een doe het zelf recept voor heerlijke Dashi!

Welke shiitake koop ik?

Kan ik gewoon gedroogde shiitake uit de winkel kopen en hier Dashi van maken? Ja dat kan zeker! Maar wil jij de beste maken let dan op welke kwaliteit je koopt:

1. Hanadonko is de hoogste kwaliteit shiitake en hiermee maak je de beste Dashi. Ze worden geplukt bij de koudste temperaturen en dit zorgt ervoor dat de kop van de paddenstoelen nog niet helemaal geopend is en nog erg dik. Dit zorgt ook voor de langste week tijden, het beste voor een etmaal. Soms worden ze ook wel ‘flower mushrooms’ genoemd, vanwege de witte kloven op de kop, hier kun je ze ook wel aan herkennen!

2. Donko zijn shiitake die in de lente zijn gegroeid. Ook met een dikkere kop maar wel al voor de helft geopend, en ze worden gezien als tweede hoogste kwaliteit.

3. Kouko zijn nog een stukje verder geopend en worden al dunner en hier kun je een redelijke Dashi van maken.

4. Koushin heeft de dunste kop en ze worden gegroeid in warme temperaturen, hierdoor is hun kop ook al 80 tot 90% geopend, deze kun je het beste gebruiken voor de snelle dashi methode.

Dashi gemaakt, maar waar eet je het nou bij? Wat dacht je van noodles? Maak ons Udon noodles tofu en wakame recept!

 

0 van 0 stemmen
Afdrukken

dashi

Hoe maak je zelf een lekkere dashi (Aziatische bouillon)

We hebben 3 verschillende gemaakt, zodat jij de beste dashi kunt maken voor jouw gerecht!

Gang ingredient
Keuken Chinese, Japanese
Trefwoord bouilion, dashi, kombu, mirin, sake, shiitake, soja
Bereidingstijd 1 dag
Totale tijd 1 dag
Porties 4
calorieën 11 kcal

Ingrediënten

Kombu dashi

  • 1 l water
  • 20 gram kombu

Shiitake dashi

  • 2 l water
  • 75 gram shiitake
  • 10 gram kombu

Zongedroogde daikon dashi

  • 1 l water
  • 10 gram kombu
  • 12 gram zongedroogde daiku

Instructies

Kombu dashi

  1. Warme methode (voor sterke dashi): week de dashi een uur in het water, verwarm hierna tot 60 graden voor 30 minuten, zeef de kombu eruit.

  2. Koude methode (voor een zachte dashi): voeg de kombu toe aan het water en laat een dag trekken, zeef de kombu eruit.

Shiitake dashi

  1. Maak 1 liter kombu dashi met de koude of warme methode

  2. Voeg de shiitake toe aan 1 liter water en laat 6 uur weken, zeef de shiitake eruit en knijp de paddenstoelen uit. Voeg de twee aftreksels samen.

Zongedroogde daikon dashi

  1. Week de kombu en zongedroogde daikon een dag in 1 liter water, zeef vervolgens

 

Orly Vlot

Hoi, Orly hier Sinds 2013 Vegan, vader en coach: Tijd om je te inspireren! Lees je met me mee op internet?

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord